Svenska flaggan
Diplomático
Skriven av Tobias Pryssander

Diplomático Distillery Collection

Diplomático rom är en komplex blandning. Limiterade No 1 Single Batch Kettle och No 2 Single Barbet Column ger oss möjligheten att uppleva två olika renodlade destilleringar.

Bild från DinVinGuide

Diplomático No1 Batch Kettle Rum SB 40139, 649:- för 700 ml

Batch kettle kan lite slarvigt beskrivas som en kopparpanna med en kolonn istället för den traditionella svanhalsen. Användandet av denna kräver en hel del handpåläggning av destilleriets Maestro Roneros.

No1 är baserad på finaste Sugar Cane Honey och lagras sex år på fat av amerikansk vit ek, som innehållit bourbon eller whisky.

Kraftig och relativt komplex doft, påminner mig om en Banana split med vaniljgrädde som toppat med söta körsbär.

Smaken startar sött, men övergår snabbt till spännande ekiga tanniner. Den klingar av långsamt på ett sött och behagligt sätt, via mogna tropiska frukter och fudge.

Bild från DinVinGuide

Diplomático No2 Barbet Rum SB 40140, 649:- för 700 ml

Barbet är, i motsats till Batch Kettle, ett kontinuerligt system som består av två kopparkolloner med olika funktion. I den första sker separeringen och i den andra bearbetas de kvarvarande önskade elementen.

No2 är baserad på högkvalitativ melass och lagras fyra år på amerikansk vit ek.

Doften är mycket fruktig av mango och passionsfrukt i sällskap av tydlig ek.

Smaken fortsätter torrt ekig, med en frisk eftersmak av citrus.

Bild från DinVinGuide

Destilerías Unidas har tidigare imponerat stort på mig med sin Diplomático-linje. Här ger de oss tillfälle att undersöka de komponenter som deras blenders använder för att framställa sin komplicerade rom. Både No1 och No2 är mycket trevliga och pedagogiskt olika till sin karaktär. Mycket intressant för oss destillatnördar.

Diplomático Distillery Collection No1 och No2 släpps tillfälligt på Systembolaget den 8 december med 600 flaskor vardera.

Tobias Pryssander

Tobias Pryssander

Tobias Pryssander är en livsnjutare med stor upptäckarglädje.

Läs mer om Tobias