Yecla – ett paradis för monastrell

Teorierna kring olika druvors ursprung är alltid många. Alla vill ta åt sig äran för druvans uppkomst och historik. Enligt flertalet källor har monastrell nämnts i spanska böcker redan under 1300 och 1400-talet. Namnet sägs komma från monasteriellu, latin för kloster. Så nog är det en spansk druva många teorier till trots. Och Yecla är inte enbart ett paradis, det ÄR platsen för monastrell.

Yecla

Det var premiär för både de inbjuda vinskribenterna och för D.O Yecla (konsortiet) med vårens intensiva men lärorika vinresa i distriktet. DinVinguide.se var på plats och fick uppleva sol, regn, en del blåst men också karaktärsfyllda viner. 

Följ med ni också och ta gärna en titt på konsortiet hemsida för mer info: 

http://yeclavino.com/web/index.php/en/

 

Annons:

Läge och klimat

Yecla i sig är ett litet distrikt som ligger i provinsen och regionen Murcia i sydöstra Spanien. Distriktet är inklämt mellan mer kända Alicante i öst och Jumilla i väst. Strax norr om Yecla ligger Valencia. När det kommer till vin delas D.O Yecla upp i två mindre deldistrikt:

Campo Bajo, som ligger söderut med en jordmån som domineras av sand och lera

Campo Arriba i norr där jordmånen är mer stenig och kalkhaltig

Området präglas av ett extremt klimat med snabba växlingar i temperatur. Det märktes tydligt när vi gick ut i vingårdarna under krispiga mornar. Några timmar senare kunde man snabbt skala av sig jackan och plocka fram solhatt och solglasögon istället.

Med över 3000 soltimmar varje år gäller det att vara redo. Sverige har ungefär hälften samt en årsnederbörd på 500-800 mm per år. Yecla är torrt med sina 300 mm.

Under sommarmånaderna kan termometern landa på 40-45 grader. Vintertid är det mer normalt med några plusgrader på dagen och eventuellt någon snöflinga i extrema fall.

Det är framför allt Yeclas position vid Medelhavet bara några mil bort, och de höga höjderna som sätter sitt signum på klimatet. Vingårdarna ligger på 450 meter över havet, upp mot 800 meter vilket gör dem till några av de mest högst belägna i Europa.

Tack vare klimatet är det enkelt att odla ekologiskt i Yecla, det säger merparten av de vinmakare vi stöter på. I dagsläget är över 60 procent av alla vingårdar ekologiskt certifierade. Det blir över 3100 hektar av områdets totala 4700. Siffrorna ser inte ut att stanna där. Viner som är veganvänliga är ännu en stor trend och en växande sådan.

Druvor och viner

Monastrell är tveklöst den stora stjärnan här. Många av vinstockarna är dessutom gamla – 50 till 100 år är inga konstigheter. Över 80 procent av alla planterade vingårdar består av monastrell. Spanien leder faktiskt ligan i hela världen, med sin dryga 63.000 hektar i landet. Då är merparten planterat i just Murcia. Som sagt (skrivet) ett paradis för monastrell som behöver ett extremt och torrt klimat. Druvorna i sig är små och koncentrerade med ett tjock tåligt skal. Det heta klimatet är precis vad druvan eftersöker får att få en optimal mognad och sockernivå. Druvan ska plågas, säger vinmakarna, som helst planterar den som bush vines; en form av buske. En metod som inte kräver någon större form av bevattning.

 

Alkoholhalten på monastrell blir ofta hög, omkring 14-15 procent, precis som garnacha tintorera, den andra druvan som börjar få mer och mer betydelse i Yecla. Den gillar också det extrema klimatet och hamnar ofta i blends med monastrell. Vi får även prova flera fina exemplar gjorda på 100 % garnacha från Yecla, som bjuder på kraft men också elegans och härlig syradriven struktur. Det är onekligen en druva som borde få mer uppmärksamhet och fler hektar i området.

Här odlas också mindre delar syrah, petit verdot, cabernet sauvignon och merlot som vanligtvis hamnar i cuveér med ovan lokala kändisar.

Vitt vin står bara för en liten proportion av allt vin som framställs i Yecla. Vinerna är överlag fruktiga och lättsamma, ofta gjorda på macabeo, sauvignon blanc och malvasia. De lämnar inget större avtryck, men har sin funktion när temperaturen landar på 40 grader plus.

Monastrell är därmed druvan som lämnade störst avtryck och som gav mersmak. En del producenter är fortfarande lite för ivriga med fathanteringen, men det finns en stor vilja att göra en ny stil av monastrell. En stil där tanninerna hålls i shack, faten nedtonas och frukten får skina. De bästa vinerna var djupa och koncentrerade med fin balans och aromatiska toner av tobak, cigarr, körsbär, röda plommon, viol, mynta och lagerblad. Den typen vill jag ser mer av i Sverige.

Länge fram ska vi kika på några tips att fylla vinglasen med.

Intressanta producenter att hålla vinglasen öppna för är bland annat Barahonda, Bodegas Castaño, Bodegas Casa Boquera och Bodegas La Purisima.

Läs mer

Fler artiklar