Wine Stories – en passionerad vinhistoria 

Från finanser i IT-världen till passionen i vinvärlden. Vägen dit är inte så lång eller heller inte omöjlig som den kanske verkar. Fråga bara Sara Wetterling, som tänker Spanien, dricker Spanien och säljer Spanien. 

Passionen för vin har alltid funnits där. Den växte sig ännu starkare för tio år sedan, då Sara var i Sydafrika på semester. Som för så många andra, ingick det en hel del vingårdsbesök i resan. Det hör liksom till när man är i Sydafrika. Besöken gav mersmak och ledde till studier på Restaurangakademin i Stockholm.

Var kommer Spanien in i bilden då?

Mina farföräldrar hade hus i södra Spanien, så jag har alltid rest dit. År 2000 fick jag chansen att jobba ett år i Barcelona. Jag fick då många spanska vänner och därefter har jag pluggat spanska och hela tiden rest tillbaka. 

– Jag har Spanien i mitt hjärta och jag tror verkligen på Spaniens viner. De behöver komma tillbaka i fokus igen. 

2014 grundade Sara och några kollegor vinimporten Wine Stories. Då jobbade hon fortfarande heltid på Nasdaq, men sedan en kort tid tillbaka jobbar hon helt solo och 100 procent med Wine Stories. Alla resor till landet har gett gott om kontakter och samarbeten med vingårdar, främst i Katalonien och Galicien.

– Det är tufft att jobba själv, jag är medveten om det. Men jag har mycket spännande på gång och tanken är att bredda mig med viner från Rioja, Jumilla och Madrid framöver. 

Ser du några trender i Spanien när det gäller vin?

– Det är många unga vinmakare som kommit fram. De är duktiga på att nätverka och har en fin sammanhållning. Man hjälper varandra och samarbetar mycket. 

– I Penedès ser jag framför allt att man går tillbaka till de lokala och gärna de gröna druvorna. De klassiska cava-druvorna skapar stilla viner och man går från barrique till större fat, där vinet spenderar en kortare tid för att behålla fräschören. 

 

Idag jobbar Sara med ett 20-tal producenter och har runt 40 viner i sin spanska portfölj. Flera av dem ligger i beställningssortimentet och säljs via Göteborgs Vinhus.  

Chansen finns också att du hittar några av dem på utvalda restauranger i Stockholm och Sara har även ett samarbete med Gassås Wine, en nätbutik som säljer främst spanska viner. Dessa levereras direkt hem till dig.

Vi har provat några viner och blir lyckliga av mångfalden, personligheten och bredden. Que via España!

Esteve i Gibert Origen 2015, nr 79783. 209 kr

100 % xarel-lo, hur ofta dricker man det? Det är lätt att ändra på – men var snabb. Det gjordes endast 2500 flaskor av detta vin. Vinfirman Esteve äger förvisso 20 hektar vinmark i Penedès, men gör bara vin från de allra bästa lägena. Plotten för denna gård är liten; 0,75 hektar och den är över 90 år gammal. Naturlig jäst, ståltank och några månader på jästfällningen ger ett läckert och personligt vin där sältan lindas in av den krämiga texturen. Vitpeppar, muskot, gröna äpplen och flinta är ytterligare dofter och smakupplevelser i glaset.

Matmässigt så tänker jag på grillade skaldjur och fisk med rejäla skopor gremolata.

 

Annons:

Neno de Viña Somoza Godello 2015, nr 79998. 209 kr. 

Godello är en lite mer känd druva, åtminstone i norra Spanien. Här får vi 100 % godello, där en mindre del har lagrats på foudres. Firman Viña Somoza ligger i Valdeorras (Galicien) och fokuserar främst på godello.

I smaken hittar vi gula plommon och vit persika som överösts med havssalt, mineraler, krossade stenar, rök och höga syror.

Ostron och skaldjursplatå; ja tack!

 

L’apical Sumoll 2015, nr 70038. 239 kr

Om xarel-lo är en udda fågel för många, så tar ändå druvan sumoll hem priset. Den odlas i Penedès och var till och med större än garnacha på sin tid, innan vinlusen tog över. Den har sakta men säkert återupplivats och idag finns omkring 300 hektar i Spanien. Här får vi hela 100 % sumoll, som bjuder på rättfram, röd och sprittande frukt. Det är mycket tranbär, lingon, körsbär och ordentliga syror. Ingen malolaktisk jäsning, vilket tar fram syran ännu mer. Tänk chark, pizza och lätta sommarrätter. Lite dolcetto-feeling. Slurp.

 

Alan de Val Mencia 2015, nr 70997. 179 kr

Firman Alan de Val hittar vi i Valdeorras, som tog form i början på 90-talet. Det här fick mig på fall vid första sniffen.  Och första sippen, den gjorde mig så glad. Frukten är ljuvlig! Mosade skogsbär, plommon, körsbär, tranbär och kryddiga, örtiga toner av viol, peppar, rosépeppar, muskot och kryddnejlika – allt finns här. 100 % mencia, inget annat.

En riktig glädjehöjare. Korka upp direkt till ljust kött, grillad kyckling och spanska charkuterier och lagrade ostar. Av denna årgång producerades endast 20.000 flaskor.

Läs mer


Fler artiklar