Svenska flaggan
Weingut Von Winning - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Weingut Von Winning

Det är rieslingvecka här på Dinvinguide, i alla fall om jag får bestämma. Riesling är nog den bästa drycken varma sommardagar. Jag har förvisso inget emot att sippa på ett glas, knastertorr och krispig riesling under mörka november heller… Riesling passar alla årstider, men nu, under vår fina sommar 2013, lockar den om möjligt ännu mer.

En nyhet sedan i mars är Weingut Von Winning. En producent i Pfalz i Tyskland, som grundades så tidigt som 1849. Namnet var dock inte detsamma vid den tiden. Allt började för dryga 10 år sedan då en affärsman vid namn Achim Niederberger köpte upp tre äldre vinfirmor. Firman blev en och döptes senare om till Von Winning. Fler stora förändringar gjordes; en ung vinmakare, Stephan Attman hyrdes in, enorma restaureringar i vineriet och man öppnade också en restaurang i anslutning till vingården. Von Winning äger idag 40 hektar och producerar cirka 260.000 flaskor om året. Man har flera GG (Grosses Gewäch, tyska motsvarigheten till Grand Cru) och lagrar vinerna på ekfat. Fokus är såklart riesling, men även viner på bla sauvignon blanc och scheurebe produceras. Respekten för naturen och miljön är lika viktig som kvalitén på vinerna. Inga bekämpnings- eller kemiska gödselmedel tillåts. Mellan vinrankorna odlas kryddor och råg för att ge balans och bra förhållanden. Allt handskördas, selekteringen är hård och skördeuttaget är mycket lågt. Resultatet blir eleganta viner, med massor av frukt, koncentration och djup.

Firmans instegsriesling Von Winning 2011 har precis kommit in det fasta sortimentet. En fruktdriven riesling med massor av exotiskt frukt, citrustoner, rondör och frisk syra. När Andreas Hütwohl, en av vinmakarna och verkställande VD, var på besök i Sverige i samband med lanseringen fick vi även prova resten av firmans fina viner. Samtliga ligger i beställningssortimentet.

IMG_3838

Von Winning Win Win 2011, nr 79394. 139 kr

Lite torrare och stramare än Von Winning. Fin syra och mineralitet med toner av lite rök, sälta och citrus. Firmans storsäljare i Tyskland.

Deidesheimer Paradisgarten 2011, nr 79369. 159 kr

Paradisgarten klassas som en Premier Cru. Elegant och stram med doft och smak av grapefrukt, lemonad, mineral och lite sälta.

Ruppertsberger Reiterpfad 2011, nr 79395. 199 kr.

Också en Premier Cru. Mer koncentration, djup och syra än de andra vinerna. Härliga citrustoner och krispig syra.

Deidesheimer Grainhübel 2011, nr 79397. 209 kr.

Massor av rök och mineral i doften. Något lättare i stilen. Bra syra, längd och mycket elegant. Premier Cru.

Forster Ungeheuer 2011, nr 79398. 209 kr.

Kommer att klassas som en GG vid nästa årgång. Bred och djup med massor av koncentration, gula stenfrukter, citrus och mineral.

Langenmorgen GG 2011, nr 79399. 289 kr.

Krämig och rik riesling  med massor av gula stenfrukter, mineral och koncentration. Fylligt med otrolig längd.

IMG_3920

Kalkofen GG 2011, nr 79400. 289 kr

Rökig och mycket rik, med något markanta fattoner i dagsläget. De kan säkert dämpas med tiden. Fin frukt som gula plommon och persikor.

Kirchenstück GG 2011, nr 79401. 509 kr

Ung och något knuten. Ett vin som vinner på att lagras eller luftas rejält innan avnjutning. Gula stenfrukter, krispig syra och massor med mineral ligger där under och mullrar.

Svensk importör är Intermondi.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia