Svenska flaggan
Vitt vin
Skriven av Sofia Ander

Vita viner på DryckesListan.se

Dryckeslistan.se är precis vad den heter. En lista, eller flera egentligen, över viner. Vitt, rött, alkoholfritt, bubbel, boxar och andra format och nu under sommaren - rosé. Idag kikar vi närmare på några vita viner på DryckesListan.se

Vita viner på DryckesListan.se

Den kom till för ett antal år sedan och fungerade då som ett komplement till DinVinguide.se. Tanken var snabba och lite mer lättsamma och billigare vintips. Under åren har sidan skulpterats om, bytt skepnad, följt säsonger och trender.  Idag är det en DryckesListan 2.0. Med utrymme för att förändras och ständigt förbättras så klart. Ni läsare är mer än välkomna att höra av er med tips, önskemål och kritik. Vi finns till tack vare er. 

Grundtanken är däremot kvar. Vintipsen ska vara rappa, finnas tillgängliga på Systembolaget (med vissa undantag) och alltid matchas med ett recept. 

Däremot är vi inte som en del andra sajter nischade bara på fynd, prisvärdhet eller nedsatta priser på viner. Vi provar däremot högt och lågt. Allt från boxar till tetrapack och vin på burk. Vi provar lättsamt vitt, fylligt rött, bubbel och viner som kostar upp till 250 kronor på flaska. En del hittar vi i beställningssortimentet. En del finns i fast sortiment. Några tillfälliga lanseringar blir det också, särskilt när det är något vi fastnat lite extra för. 

DryckesListan har också en smart sökfunktion längst upp till höger, i form av ett förstoringsglas.

Vita viner på DryckesListan.se

Letar du efter en specifik druva? Eller ett namn på ett vin? Sugen på lax ikväll? Använd då sökfunktionen där du kan leta efter både viner, maträtter och även artiklar. En del länkas vidare till DinVinguide.se. Men söker du på drycker hamnar du på DryckesListan och får ett recept samt direktlänk till Systembolaget.

För egen del har DryckesListan blivit ett kul och givande sätt att arbeta på. Den ”tvingar” mig att vidga mina vinvyer, att prova mer, ha koll på sortimentet. Nya årgångar, olika format, finvinet på hyllan i en nytappad årgång. Mycket material och inspiration kommer från möten med producenter. Ibland från provningar på vinkällaren Grappe, där vinskribenter har möjlighet att prova drycker ur beställningssortimentet. Tyngdpunkten ligger ändå förvisso på viner i det fasta sortimentet.

Men vi vill inte begränsa oss, utan inkludera allt. Det händer även att viner från nätbutiker är med på ett hörn. Allt vi provar och gillar är med helt enkelt.

Vad har jag provat och gillat på sistone då?

Årstiden och sommarvädret – som visserligen är tryggt svenskt med ömsom regn och sol – för mig osökt till listan över vita viner. Viner som smakar sommar, sol och semester. Som andas lediga dagar, som kallar på somrig mat – via grillen eller bara direkt från salladskålen. Jag har använt sökmotorn och letat fram fyra druvor som jag fullkomligt älskar. Chardonnay, riesling, chenin blanc och vermentino. En del är kanske nya, många är bekanta. Förhoppningvis kan de ger er inspiration och skapa lika mycket törst som nyfikenhet.

Först ur är chardonnay med en lätt kyss av ekfat men också fräschör. Perfekt till grillade rätter på ljust kött, kyckling och feta fiskar.

Nästa favorit är riesling. En av många måsten i vinkylen. Avnjut den som fördrink. Eller skölj ner till sushi, till skagenröra, till rökta räkor och sallader i sommar.

Nummer tre är chenin blanc. Druvan med ursrung Frankrike, men som idag odlas främst och bäst (?) i Sydafrika. Snyggt val till getost i olika former, pajer med grönsaker eller skaldjur, kyckling i curry och grillat ljust kött med örter.

Sist men inte minst – vermentino. En vinpärla som vi hittar på Sardinien, på Korsika, i södra Frankrike, i Ligurien och i detta fall – Maremma i Toscana. Stram, stilren och snygg i syran. Vinet till vongole, tartar på fisk och grillade skaldjur.

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer