Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!
Skriven av Sofia Ander

Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!

Det finns många vinäktenskap som är sådär underbart perfekta. Det perfekta mötet mellan maten och drycken. Från första sippen och till den sista tuggan. Man vill inte att vinet, eller maten, någonsin ska ta slut. Men det tar slut. Kanske är det där charmen ligger, att vissa råvaror bara finns en kortare tid. Som den vita sparrisen. 

Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!

Det är många knoppar som brister nu under våren. Den vita sparrisens små knoppar har sedan några veckor tillbaka letat sig upp ur myllan. Till skillnad från den gröna växer den alltid under jorden. De första knopparna kommer någon gång i april och finns bara tillgängliga fram till juni. Det är alltså nu vi ska passa på att frossa i denna vackra vita primör. 

Många anser att den vita sparrisen är svår att kombinera med vin. Det anser inte jag. Sparrisen innehåller förvisso oxalsyra och natriumglutamat, som kan ge vinet en viss bitterhet och metallisk eftersmak. Fast sparris serveras aldrig bara rätt upp och ner. Den har alltid sällskap i någon form av fett, salt eller sås. Titta gärna i våra recept för inspiration. 

Det finns också många som anser att riesling och silvaner är de enda vinvalen som passar till. Det anser inte jag heller. Däremot tycker jag att riesling är det bästa, och i mitt tyckte det godaste valet. Men vi ska inte dö nyfikna, så prova dig fram! Vi kommer att skriva om andra typer av sparris- och vinkombinationer under kommande veckor, så låt dig inspireras.

 

Så länge vinet är vitt, har syran, friskheten och även lite struktur som äktenskapstycket uppstår. 

Mitt knep för ett lågvarigt äktenskap är dock riesling. Tysk sådan. Landet har en storslagen bredd på viner. Riesling med mycket eller bara lite sötma. Eller helt knastertorr dito. Sval och stram från de norra delarna som Rheingau, kontra aningen mer intenstiv och fyllig från Pfalz. Eller mineral- och skifferrik från Mosel.

Många restauranger har satt upp vit sparris på sin meny nu. Men bara under en kort tid. Där kan man uppleva nya smaker och hitta spännande smakkombinationer. Från klassikerna med hollandaisesås till lätt sotad sparris, eller kanske bara lätt kokt med rökt skinka. Att koka egen sparris är inte svårt, det gäller bara att tajma rätt. Den ska vara ”knackisch”.

Skala den först, men inte knoppen. Låt den sedan sjuda i saltat vatten i cirka 10 till 15 minuter, beroende på tjockleken. Ett knep är att tillsatta en gnutta socker och citronjuice i vattnet, så minskar man sparrisens naturliga bitterhet. Viola! Redo att serveras med dina favorittillbehör och riesling, så klart.

 

Här är några av mina favoriter som jag har provat nu under våren. Samtliga är ordervaror.

PFALZ

Weingut Müller-Catoir Haart Riesling 2019, nr 79596. 179 kr.

Här var det schvung minsann! Syror, mineraler och vilken skärpa. In intro som heter duga – jag var tvungen att dubbelkolla etiketten för att se om det verkligen bara stod VDP ortswein (Village wine) där. Haart är proppad med syrlig ananas, våta stenar, renande sälta och grus.

Müller-Catoir Breumel in den Mauern Riesling Grosses Gewächs 2018, nr 71718. 549 kr.

GG = Grosses Gewächs, Tysklands motsvarighet till Grand Cru. Då kostar det mer, fast här är kvalitén är helt i paritet med Bourgogne, där priserna alltid är höga. Vinet har sakta men säkert börjat öppna sig. Skärpan är inställd. Lasersyror i sikte, tillsammans med rökig mineral, våta stenar, gröna päron, aprikos, kvitten och kraft in i oändlighet. Så tät och så långlivad, den fortsätter att reta smaklökarna och skakar igång aptiten. Komplext är bara förnamnet.

Müller-Catoir tillhör en av de klassiska firmorna i Pfalz, som gör 90 procent vitt vin. Allt med en ekologisk certifering. De grundades så tidigt som 1774 och drivs idag av nionde generationen.

I Pfalz hittar vi även Basserman-Jordan, Von Winning, Dr Burklin Wolf , Rings och Von Buhl som också bör stå på inköpslistan.

Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!

RHEINHESSEN

Dreissigacker Wunderwerk Riesling 2016, nr 71482. 259 kr.

Stram och stålig, med smygande mognad. Små puffar av petroleum finns där, men det luftas snabbt bort. Fram träder kvitten, aprikos, gröna äpplen och storslagna mineraler. Knastertorr och kalasgod. En blend av den bästa frukten från Dreissigackers vingårdar.

Dreissigacker Rosengarten Riesling 2015, nr 73729. 439 kr. 

Vilken struktur och vilket djup. Rosengarten griper tag och säger till – fyll glaset igen. Här flödar kryddiga och fylliga frukter som aprikos, mandarin, persika och pomerans, strösslat med flingsalt.

Jochen Dreissigacker är en ung vinspelare som på kort tid har gjort underverk – Wunderverk på tyska. Inte bara på rieslingsidan. Kolla in hans rosé och andra vita viner också. Allt är ekologiskt certifierat.

Wagner Stempel Heerkretz Riesling GG 2018, nr 93294. 349 kr. 1800 flaskor lanserades 9/3. Har utgått online men finns kvar i 40 butiker.

Otrolig syra, fantastiskt driv och energi. Lasersiktet är inställt på grape, pomelo, lime, ett uns petroleum, struktur och massiva mineraler. En GG som förtjänar att sparas en tid. Rheinhessen i sitt esse.

Wagner Stempel är en familjefirma som sedan 2007 är helt ekologiskt certifierade. Den grundades 1845 och fokus ligger idag på sylvaner, pinot blanc och riesling såklart.

Fler måsten i Rheinhessen är bland annat Wittman, Philipp Kuhn, Keller och Gunderloch.

Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!    Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!  Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!

 

Recept

Sparris- och primörsallad med öppen chorizo och muskot

Passar till:FläskköttGrönsaker/Vegetariskt
Läs mer

RHEINGAU

Georg Breuer Terra Montosa Riesling 2019, nr 5818. 239 kr. 

Nya årgången 2019 skiner! Vit persika mixas med gula plommon, grapefrukt och pressad citron. Koncentrerat, intensivt och djupt. Mycket vin för sin peng och mycket vin att njuta av direkt.

Georg Bruer – en av klassikerna i Rheingau, där dottern Theresa styr familjefirman med säker hand. Från intron Sauvage till topplägen som Rottland och Schlossberg. Hon är rätt vass på rosé och bubbel också!

Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett 2019, nr 51260. 219 kr. 

En kabinett får vara med också, även kallat det perfekta lunchvinet. Här med endast 10 % alkohol men så sprängfylld med smaker. Sötman är balanserad och pendlar mellan grillad citron, frasiga syror, pampiga mineraler och en stor törst.

Robert Weil är en gedigen familjefirma som varit verksamma sedan 1860-talet. Här producerar man riesling och inget annat.

Andra favoriter i Rheingau är Leitz, Kloster Eberbach, Weingüter Wegeler och Schloss Johannisberg. Med flera.

Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!  Vit sparris och vitt vin i form av riesling så klart!

Recept

Sparrisplättar med ramslökskräm och sallad

Passar till:Grönsaker/Vegetariskt
Läs mer

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer