Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vinunderverk från Australien på chardonnay - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vinunderverk från Australien på chardonnay

För några år sedan trodde väl ingen att chardonnay från Australien skulle kunna vara sval, sensuell och snygg samtidigt. Det kan den. Med besked. 

Bild från DinVinGuide

Det har hänt mycket i Australien de senaste, låt säga 10 åren. Längtar du efter potent shiraz som bäst dricks med sked; inga problem mate. De vinerna finns kvar och kommer alltid vara ett signum för Australien. Numera finns det också en mer förfinad och sober sida av Down Under.

En ny våg av producenter har poppat upp, som vill satsa mer på ursprung, lägre skördeuttag och väljer att jäsa med hela klasar till exempel. Man söker sig upp, till högre altituder och svalare odlingsplatser. Det är inte helt ovanligt att hitta ”oklassiska” druvor heller, som tempranillo, cinsault, mataro och blends på olika medelhavsdruvor. Vinerna är spännande, originella och inte minst goda.

Än så länge finns bara ett axplock av dessa producenter på den svenska marknaden och det är framför allt två importörer som har sett styrkan i det ”nya” Australien. Jag har provat en del av dessa viner, från Johan Lidby Vinhandel och Quaffable Wines.

Jag hoppas på att få prova mer.

Missa inte heller vinerna från Ten Minutes By Tractor som gör ruskigt läcker chardonnay. Den har lanserats i små omgångar på SB. The Farr Family är en annan producent i Victoria vars produktion är småskalig och försvinnande god och snygg. Deras chardonnay finns i BS. Vasse Felix är också ett gott och stiligt tips.

Från Johan Lidby Vinhandel 

Logan Wines

Logan är stora jämfört med de andra provade firmorna. De äger totalt 102 hektar i de svala distrikten Orange och Mudgee, som ligger väster om Sydney. Vingårdarna ligger på höga höjder, upp mot 1000 meter havet, som kyla ned under nätterna. Naturlig jäst och modest fathantering är Logans signum. 

Logan Chardonnay 2014, nr 71367. 169 kr. BS

För 169 kronor måste detta klassas som ett rent kap. En ypperlig introduktion till coola Australien, där frukten och glasklar mineralitet och syra går före fatkladd och tung alkoholhalt. Istället får vi glaset fyllt med vita persikor, mandlar, vita blommor och kanderade citruskskal. Rent, friskt och farligt lättdrucket.

Luke Lambert Wines

Lukes första vin lanserades 2004. Det var ett garagevin, gjort på shiraz från Yarra Valley. De kommande tio åren har han jobbat på flera vinfirmor i området för att samla kunskap och inspiration. Idag lägger han all tid och energi på sina egna viner, där chardonnay och shiraz är de viktigaste druvorna. Luke producerar även en liten mängd nebbiolo efter ha avverkat några skördar i Barolo. 

Luke Lambert Chardonnay 2015, nr 72343. 309 kr. BS

Fantastisk chardonnay, där höga syror möter flinta och våta stenar. I doften; gröna syrliga äpplen, rostade nötter och i smaken träffas vi av en läskande sälta, citruszest och en läcker krämighet i den långa eftersmaken.

 

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Från Quaffable Wines

Producenten Oakridge

Grundat 1978 och ses som en av de mest framgångsrika producenterna av denna nya stil. De  äger totalt 10 hektar i Yarra Valley och gör sina viner i tre olika serier, där ursprung, terroir och druvan lyfts fram på bästa vis. Chardonnay är viktig för dem, men här hittar vi också shiraz, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, sauvigon blanc och till och med lite arneis. 

Over the shoulder chardonnay 2015, nr 75337. 179 kr

Prismässigt; inget att prata om. Smakmässigt; mycket att prata om, för detta är ett så kallat superfynd/bästaköp. Doften och smaken öppnar upp med en lätt rökig ton, lite flinta och mynnar ut i krispig grapefrukt och lime. Eftersmaken är lång och intensiv och visar på en återhållsam fathantering.

Local Vineyard Series Barkala Ridge Chardonnay 2015, nr 75340. 269 kr

Barkala Ridge består av röda vulkaniska jordar. Resultatet blir ett djupt och intensivt vin med livliga syror och hög energi. I smaken; vit persika, grape, flinta, krossade stenar och en näve hasselnötter. Sjukt gott. Eftersmaken är lång och ihållande.

Funder & Diamond Drive Block Chardonnay 2013, nr 72235. 519 kr

Från ett av Oakridge’s bästa vinlägen kommer detta enastående vin. Stramt och läskande med spröda smaker av rökiga stenar, krut, flinta, en gäng mandlar och hasselnötter, några vita grapefrukter och pomelo och på toppen ett par vita blommor. Kan leva länge, men det blir svårt att hålla glasen borta. Bourgogne beware!

Producenten Ocean Eight

En ung firma, grundad 2004 på halvön Morning Peninsula. Här äger de 17 hektar, fördelat på chardonnay, pinot noir och pinot gris. Morning Peninsula är av de sydligaste regionerna i landet med ett friskt klimat. 

Ocean Eight Verve Chardonnay 2014, nr 71807. 299 kr

Ännu ung med lite återhållsam frukt. Men här finns potential. Mineraler en masse och skyhöga syror är en bra början, tillsammans med stram citrus och krut. Göm och glöm i en källare några år.

Bild från DinVinGuide

Rörigt med alla distrikt och regioner? Kolla vår vinatlas, där finns fina kartor och mycket information.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer