Vinprovarskola – cabernet sauvignon

Årets fattigaste och tråkigaste månad tuffar på. Men härda ut. Snart vänder det. Liva upp vardagens med en vinprovning på hemmaplan - ett billigt och kul nöje. 

Drottningen av de gröna druvorna – chardonnay – gick vi igenom förra veckan. Då blir det logiskt att ta den blå motsvarigheten cabernet sauvignon idag. Inte för att det finns några likheter vad gäller smak mellan druvorna, fast de är lika kända, populära, omtyckta och framför allt odlade.

Cabernet sauvignon hittar vi världen över. Från stiliga bordeauxer, till lyxiga Napa, fruktbomber från Chile, svalt från norra Spanien och modernt från Toscana.

En klassisk cabernet smakar ofta röda och svarta vinbär, plommon, aningen paprika och cederträ. Det tjocka skalet bidrar med tanniner och tillsammans med en ordentlig dos syra finns här en fin potential för lagring. Med ålder utvecklas druvan toner av rostat kaffe, tobak, torkade örter och frukter.

 

Annons:

Vi ska däremot hålla oss till unga och pigga ”cabbar” som har kvar sin frukt och framför allt smakar av sin odlingsplats. För enkelhetens skull ligger vi på samma prisnivå som förra veckan, runt en 100-lapp. Vill du spinna vidare på cabernet-spåret? Ordna en provning med olika årgångar. Eller kanske olika typer av så kallade Bordeauxblends, där cabernet sauvignon har en viktig roll tillsammans med merlot med flera.

Till dagens cab-provning behöver vi fyra vinglas. Gärna av typen Bordeaux-kupa. Riedel – glasjätten från Österrike – har en klassisk och fin variant. Billigare och mer än godkända varianter finns på till exempel Lagerhaus eller Åhlens.

Vinglas rödvin

Syftet med denna provning blir att lära känna cabernet sauvignon. Hur smakar den i olika delar av världen? Den kommer alltid smaka just cabernet sauvignon – men klimat, jordmån och vinmakning påverkar som vanligt slutresultatet i flaskan. Kanske hittar du en ny favorit, eller ett nytt vinland att upptäcka mer av?

 

Montes Cabernet Sauvignon 2015, nr 74797. 99 kr. Beställning

Chile har blivit både kända och ökända för sina cabernetviner. Vinerna smakar onekligen frukt och minst lika mycket Chile. Den ena cassisbomben efter den andra har pumpats ut från landet. Ursprunget har varit lätt att hitta i en provning – men det har inte smakat särskilt mycket druva. Tack och lov rör det på sig i det avlånga landet och producenterna börjar kika mer på odlingsplats och terroir.

Montes gör ett fint jobb. Det smakar Nya Världen med massor av balans. En fräsch fruktmix på plommon, svarta vinbär och lite peppar. Utmärkt till pannbiffen, köttbullarna i tomatsås eller en vegetarisk chili sin carne.

Château Tanesse 2014, nr 3157. 102 kr

Att hitta en helt druvren cabernet sauvignon från Frankrike, särskilt Bordeaux, är lite trixigt. Bordeaux innebär nästan alltid en blend på flera druvor. Ibland två, ibland fyra, fem. Merlot och cabernet sauvignon är i regel dominerande, som i detta vin på 49% merlot, 38% cabernet sauvignon, 11% cabernet franc och 2% petit verdot. Hederligt och ärligt med mycket ursprung. Och visst smakar det cab? I glaset hittar vi svarta vinbär, ceder, örter och lite stänk av kaffe.

Mat? Bordeaux och en bit entrecote med pommes och bea är lika klassiskt som julbord och nubbe.

Torres Gran Coronas Cabernet Sauvignon Reserva 2013, nr 12697. 109 kr

Gran Coronas har ni kanske köpt förrut. För att det är gott, hederligt och spanskt. Men har du köpt för att det är cabernet? Det är egentligen inte den första druvan man tänker på när vin och Spanien kommer i samma mening. Fast spanjorerna gör ett grymt jobb med sin cab, särskilt i Kataloniens svala och nordliga delar. Där trivs druvan och bjuder oss på svarta vinbär, körsbär, lite kaffe och tobak. En spansk gryta med röd paprika, lamm och chorizo blir en god matchning.

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon 2014, nr 6203. 129 kr

I Kaliforniens Napa Valley hittar vi några av vinvärldens bästa och dyraste viner på cabernet. Hypat, håsat och för det mesta gudomligt gott. Men för en 100-lapp får vi leta oss till andra områden. Delstaten Washington State till exempel. Där får vi också generös amerikansk frukt, men en mer sympatiskt prislapp.

Rejäla jänkarsmaker av skogsbär, plommon, lite choklad och söta kryddor. Till en hemgjord hamburgare så klart.

Läs mer

Fler artiklar