Vinprovarskola: bubbel!

I denna värme kan vi behöva kyla ner oss med något kallt och blött. Varför inte med en vinprovning där temat är mousserande vin?

De flesta av er har säkert koll på hur man gör champagne och andra typer av mousserande, men repetition skadar aldrig. I vinprovargänget finns det kanske flera som inte har hört talas om charmatmetoden till exempel. Så låt oss kika närmare på de två vanligaste framställningsmetoderna.

Charmatmetoden

Prosecco har du säkert sippat på någon gång. Den görs på charmatmetoden, som även kallas för tankmetoden. Under framställningen av prosecco, låter man vinet jäsa en andra gång i en stor tank. Man börjar med ett vitt, stilla vin som blandas med jäst och socker, som sedan förs över till en trycktank. Jästen gillar socker, äter upp det och under denna process framställs koldioxid = bubblor. Glera är den vanligaste druvan i Prosecco, men även inhemska och internationella sorter som bianchetta, trevigiana perera, chardonnay, pinot bianco, pinot grigio och pinot nero är tillåtna.
Valdobbiadene är det mest kända området för prosecco. Det är dessutom en DOCG – den högsta kvalitetsbeteckningen för vin.

Champagnemetoden

Här börjar man med ett färdigjäst och torrt vin, som förs över på flaska och därefter tillsätts ”liqueur de tirage” (en blandning på jäst och socker). Detta sätter igång en andra jäsning, varvid koldioxid bildas. Koldioxiden formar sig till små bubblor och skapar ett enormt tryck i flaskan. Det är därför det behövs en grimma om halsen och korken. När jästen är klar med sockerätandet, dör den och bildar en bottensats, som sedan tas bort genom att frysa flaskhalsen. Men innan dess ska champagnen mogna i källaren, i minst 18 månader, enligt lag.
De tre vanligaste druvorna i champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.

Champagnemetoden kallas också för den traditionella metoden och används även för cava, crémant i till exempel Alsace och Bourgogne. I den italienska regionerna Lombardiet och Trento görs också högkvalitativa mousserande viner på samma sätt.

Efter studier i bubblets värld, kommer äntligen belöningen i form av en provning. Vi provar fyra typer av mousserande, i olika stilar och från olika länder. Vilken blir din favorit?
Ha gärna fyra glas tillgängliga så att du kan prova alla vinerna samtidigt. Helst vanliga vinglas, så att doften och smaken kommer fram bättre.

 

Annons:

Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore, nr 77753. 129 kr. BS

Detta är en klassisk och ren prosecco, från den högsta kvalitetsnivån. Den är gjord på den traditionella druvan glera och har lagrats på ståltank i 24 månader innan buteljering.
glaset hittar vi gula päron, aprikos, grapefrukt och färska örter.
Ett fint och välgjort exempel på hur prosecco ska smaka.

Privat Brut Nature Reserva 2016, nr 7904. 109 kr. BS

Cava får faktiskt framställas i hela Spanien, fast nästan all produktion sker i Penedes i Katalonien. De vanligaste druvorna är xarel-lo, macabeo och parellada, men många använder även chardonnay och pinot noir i sina viner.
Privat innehåller xarel-lo, macabeo, parellada och en liten del chardonnay. Sockerhalten ligger på 0 gram – man har alltså inte tillsatt någon extra socker. Det har helt enkelt fått jäsa ut helt. Därmed får bubblet benämningen brut nature – naturligt torr.
Privat är knastertorr, stram läskande och fylld med citrus, ostronskal, gröna äpplen och lätt rostade sesamfrön. En bra uppvisning på en helt torr cava.

Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, nr 7889. 109 kr. FS

Sydafrika gör också en hel del mousserande, enligt den traditionella metoden. Eller Cap Classique som den heter i landet. Champagnedruvorna chardonnay och pinot noir är de vanligaste, och de samsas i denna butelj som legat i 24 månader på sin jästfällning.
Den sydafrikanska solen bidrar med solmogna druvor, som ger oss ett bubbel med krämig gul frukt, nötter och en gräddig eftersmak.
Har du bara hållit dig till pinotage innan, är det dags att upptäcka Sydafrikas mousserande viner.

Pierre Peters Cuvée de Réserve, nr 7350. 359 kr. FS.

Pierre Peters champagner är en personlig favorit. Alltid stilsäkra, tillgängliga och samtidigt komplexa. Prislappen får också en stor like.
Producenten fokuserar på druvan chardonnay och champagnerna håller alltid en låg dosage (sockerhalt). Cuvée de Réserve är gjord på enbart gröna druvor, 100 procent chardonnay, som heter blanc de blancs på bubbelspråket och dosagen ligger på omkring 4 gram per liter.
I glaset: nybakad brioche, söt citrus, aprikoser, vita blommor, krämig nougat och en lång mineralmättad eftersmak.

Pierre Peters Cuvée de Réserve

Läs mer

Fler artiklar