Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vingård i fokus: Weingut Leth - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vingård i fokus: Weingut Leth

Temat Österrike fortsätter här på DinVinguide och avslutar veckan med en närmare presentation av familjevingården Weingut Leth i Wagram, en timme väster om Wien. Vinfirman som har fått både bygga ut och om vineriet, för att de säljer så bra i Sverige. Det första vinet, Leth Grüner Veltliner, släpptes 2006 och sålde snabbt slut. För snabbt. Den stora framgången och försäljningen tackar man Sverige för, som än idag är den största marknaden, efter Tyskland.

Franz Leth, som driver firman efter att pappa Leth gått i pension, möter oss med just ett glas Leth Grüner Veltliner. Vinet är druvtypiskt; friskt, krispigt och härligt pepprigt med lite fetma och smak av aprikos och vit persika. Vinmakare numera är sonen Franz Junior, som med sina 28 år, har varit med i familjefirman sedan han var 21. Franz den äldre, har idag fullt upp med att sköta all PR, ekonomin och resor. Samt ta emot besök såklart.

Leth_GV_2013_WEB

Vi fortsätter provningen med Leth Duett Riesling Grüner Veltliner. Ett vin som också finns i Sverige sedan några år tillbaka och säljer minst lika mycket som det första. Duett är lite mer fruktdriven och flörtig, men har ändå frisk syra och bra frukt.

Det är tid att gå över till vingårdsvinerna. Vi börjar med Grüner Veltliner Schafferberg 2012, som har en härlig koncentration, djup och rondör. Här finns typiska drag av svartpeppar och friska citrustoner.

Grüner Veltliner Brunnthal Erste Lage 2012, bjuder på ännu mer fetma och fokus. Här finns också både grön- och vitpeppar och aprikoskärnor. Årgång 2011 finns i Sverige. Franz berättar att årgång 2012, var ett bra och lite varmare år som gav fina, hälsosamma druvor. 2013 ser lovande ut, men skörden blir nog mindre än vanligt. Min personliga favorit blir Grüner Vetliner Scheiben Erste Lage 2012, som är ett härligt koncentrerat och fylligt vin, med massor av peppar, lite rök, mineral och gula stenfrukter.

Utöver Österrikes heliga grüner veltliner, producerar Leth vita viner på riesling, roter veltliner, sauvignon blanc, chardonnay och gelber muskateller.Roter Veltliner var tidigare den dominerande druvan i Wagram. Idag är den ytterst sällsynt, men spännande och personlig med sin rika karaktär och sina rosa druvor. Vinet är dock helt vitt i färgen.

Efter provningen tar Franz oss på en rundvisning i vineriet. I en av lokalerna möts vi av en härlig doft av rostade fat. Aromer av kola, rostade nötter, vit choklad och nysågad ved fyller rummet, där en del av de röda vinerna lagras. Leth producerar bland annat pinot noir, cabernet sauvignon och vin på de inhemska blå druvorna zweigelt och st. laurent. Alla fat är franska, från olika fatbindare och med varierande rostningar.

Dagen avslutas med en tur till vingårdarna. Här får vi se och känna på, den för området typiska, jordmånen löss. Den är smulig i strukturen och består av sand, jord och en blandning av fossiler och skaldjur som blåst in från havet. Packat med mineraler, vilket sedan ger vinerna de klassiska kryddiga dragen. Det finns fler fördelar med löss; den håller fukten bra och rankorna har också möjlighet att ta sig ner djupt.

IMG_1334

Mitt råd är att du provar en grüner veltliner redan ikväll till skaldjur, panerad spätta eller en ordentlig wienerschnitzel.

Leth importeras av Domaine Wines.

 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia