Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Vingård i fokus: Tenuta San Felice - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Vingård i fokus: Tenuta San Felice

Efter, antagligen, för mycket julmat, tillhörande dryck och kommande nyårsplaneringar, behöver vi bryta av med något. Varför inte Italien? Närmare bestämt Toscana. Fantastiska viner, mat och vacker miljö. Följ med på en kort men solig och god resa till San Felice, en pärla mitt i Toscana.

San Felice är en liten medeltidsby ombyggd för livets njutningar.; avkoppling, god mat och mäktiga viner. Det som tidigare var byns lilla kyrka är idag härliga hotellrum med alla bekvämligheter du behöver under semestern. Här ligger också en vinbutik, med viner signerade San Felice såklart och restaurangen Poggio Rosso. San Felice är alltså en vingård men också en plats att bo på. Anläggningen ligger cirka 30 min från Siena, i Castelnuovo Berardenga.  Firman äger även vingårdar i Maremma, samt Montalcino, där man producerar några av Toscanas bästa viner.  Gården där heter Campogiovanni och köptes 1982.
På Tenuta San Felice ligger tyngdpunkten på klassiska chiantiviner. 1968 var firman dessutom först ut med ett såkallat Supertuscan; Vigorello, gjort på 100 % sangiovese. Vinet banade vägen för andra producenter. Vigorello produceras än idag, numera gjort på cabernet sauvignon, merlot och lite petit verdot. Stilen är fortfarande väldigt mycket chianti, fast framför allt San Felice.

Provade viner

Campogiovanni Rosso di Montalcino 2011, nr 2597. 119 kr. Ordinarie sortiment.
Från Tenuta Campogiovanni. Gjort på 100 % sangiovese.
Ett vardagsvin med klass. Frisk doft av rosor och körsbär. Vinet är superfräscht, har fin syra och saftighet med smak av körsbär, nypon, krossade stenar och mineral. Molto bene!

Pugnitello 2007, nr 92142. 279 kr. Exklusivt släpps som finns kvar i fåtalet butiker. Från Tenuta San Felice. Ett finfint nyårsvin om ni har turen att komma över en flaska (eller två). Fortfarande ungt, men vinner på luftning. Druvan heter pugnitello och är en återupptäckt druva som San Felice har forskat i och odlat 2 hektar av. 2004 var första årgången av detta unika vin. Pugni betyder näve på italienska och syftar på druvklasens form, som är väldigt tät och lik en knuten hand. Pugnitello ger viner med massor av färg, koncentration och djup. Som gjorda för lagring. Stilen är tuggig och bitig,  packad med plommon, björnbär, balsamico och örter som rosmarin, salvia och timjan.

Campogiovanni Brunello di Montalcino 2007, nr 73516. 349 kr. Beställning. Från Tenuta Campogiovanni.
2007:an är fortfarande ung och stram. Här finns dock en oerhörd potential. Vinet bjuder redan på massor med djup och fokus. Här finns också örter som rosmarin och salvia, samt tobakstoner och inslag av mörka bär. Lagra och hav tålamod.

Il Quercione Riserva 2006, nr 72715. 699 kr. Beställning. Toppvinet från Tenuta Campogiovanni.
Det här är stort, men kommer bli grandiost med tiden. Vinet är redan parfymerat med nyanser av kryddor och lite kaffe. Smaken är torr, friskt med toner av lingon, körsbär och mineral. Vinet görs bara under riktigt bra år och produktionen är liten; cirka 2000 flaskor. Vingården är endast 2 hektar. Vi får även prova en 99:a. Det är då vi förstår Il Quercione. Vinet är urläckert, parfymerat, elegant med massor av mineral, silkig röd frukt och otrolig längd. Med andra ord: beställ 2006 nu, stoppa undan och plocka fram om några år. Det är din extra julklapp till dig själv.

Importör är Bibendum

Surfa in på:

Websida till vingården:
http://www.agricolasanfelice.it/en/
Websida till hotellet:
http://www.relaischateaux.com/en/search-book/hotel-restaurant/borgofelice/

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia