Vinerna till påsklammet

Påskafton på lördag. Vad hände med tiden? Och framför allt, vad hände med våren? Vi får hålla värmen och ångan uppe, med några härliga röda viner som passar fin till påsklammet istället. När jag tänker lamm, hamnar jag ofta i Spaniens vinvärld. Man äter mycket lamm i Spanien, särskilt i Rioja och Ribera del Duero. Vill man ha lite mer stramhet, så har vi alltid Italien. Ett av världens bästa gastronomiländer, enligt mig. Glad påskvin på er! Anette har som vanligt flera god recept, denna gång med fokus på påsk, lamm och vin.

Alla vintips finns i det fasta sortimentet på Systembolaget. 

Marques de Murrieta Reserva 2009, nr 2612. 139 kr. 

Klassisk Rioja, med lite old school vibbar, men samtidigt frisk och härligt rödbärig. Strama tanniner, fin struktur och toner av ceder, torkad frukt, körsbär och örter. Blenden består av 90 % tempranillo och några procent mazuelo, graciano och garnacha. Finfint till en smakrik lammstek eller örtkryddade lammracks.

261201_murrieta_reserva_2

La Rioja Alta Gran Reserva 904 2004, nr 7462. 299 kr.

Blend 85 % tempranillo och resten graciano och mazuelo. Det är inte helt lätt att hitta viner med mognad på Systembolaget, men här har vi ett vin med en ålder på mer än 10 år. Som absolut går att lagra vidare, om man är lagd åt det hållet. Annars dricker vi det på påskafton, till en mustig lammgryta med rotfrukter. Mogen och örtkryddig, med smaker av ceder, tobak, torkade frukter och aningen dill. Blir inte mycket mer Rioja än så här. 

Vina Pedrosa Crianza 2011, nr 2149. 161 kr.

Vi förflyttar oss till Ribera del Duero, som i regel har något mer kraftfulla viner än Rioja. Det är samma druva; tempranillo, fast här heter den tinto fino och har ett lite tjockare skal, vilket ger mer djup i vinet. Producenten Pérez Pascuas förenar kraft och balans, med fin frukt och syra. Toner av körsbär, vanilj, kaffe och svamp. 100 % tempranillo/tinto fino. Sugen på mer Ribera? Missa inte Vina Pedrosa Reserva 2010, nr 99218. 281 kr. Tillfälligt släpp i mars, det finns några flaskor kvar. 

Pedrosa_400

A Quo Montepeloso 2012, nr 95568. 169 kr.

Tillfälligt släpp i mars, finns flertalet flaskor kvar. Kul toskanskt vin, gjort på bla cabernet sauvignon, montepulciano, sangiovese och några skvättar marselan och alicante bouschet. Modern och fruktdriven, med fin syra, mineralitet och toner av lite kaffe, choklad och örter. Testa några av Anettes recept!

Brancaia Tre 2012, nr 75501. 129 kr.

Tre står för tre druvor, från tre olika vingårdar. Tre bien tycker jag! Snyggt, välgjort och tillgängligt, med massor av röd frukt, örtkryddor, ceder och lite choklad. Innehåll: sangiovese, merlot och cabernet sauvignon. Prova till en örtspäckad lammkorv med fräst svartkål och svamp. 

06cbc582d8509806a4a167d20f581d35

Brunello di Montalcino Casanova di Neri 2009, nr 79234. 399 kr

Vi stannar kvar i Toscana, med tar oss ner till Montalcino och spanar in Brunello. Fortfarande sangiovese, men klonen brunello som ger viner med en lite mer brun nyans. Komplext, stramt och ungt med friska drag av körsbär, anis, ceder och lite mynta. Egentligen bäst till framtida påskar, men servera idag – efter en timmes luftning – till en lammstek med en gräddig potatisgratäng. 

3b6382397fa65084ca34145e33da1f48

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2010, nr 7306. 139 kr

Eftersom vi har haft tema Barbaresco hela månaden på DVG, rundar vi av det hela med ett tips från Piemonte. Visserligen ingen Barbaresco, men åtminstone ett välgjort och trevligt vin för sin schyssta prislapp. Pio Cesare gör viner med bra kraft och djup. Denna Langhe är inget undantag; stramt och friskt med smka av körsbär, nypon och rosor. Strålande till ett långkokt lammlägg och risotto med obscena mängder parmesan.

 

 

Fler artiklar