Annons:

Västerbottenpaj och vinet

I septembers skaldjursfyllda tider, där kräftskivorna och nubben avlöser varandra, är det lätt att glömma bort allt det andra. Som paj till exempel. Alla älskar väl ändå en frasig västerbottenpaj?

 

Men alla älskar faktiskt inte de där röda skaldjuren. Eller nubben heller för den delen. Då får man ta till både paj och vin.

Tänk dig en frasig västerbottenpaj, fylld med len grädde och den salta och smakrika osten. En paj med så mycket smak (och kalorier) och värme. Den är inte särskilt svår att göra heller. Kolla gärna receptet nedan. Den innehåller även kantareller, en till delikatess som älskar vin.

För att matcha pajens smöriga, krämiga, salta, nötiga och rika smaker behövs ett snarlikt vin. Jag tänker direkt på chardonnay. Helst av allt, en chardonnay från Nya Världen. Därifrån får vi mer solmogen frukt, ofta mer fat, ibland en smörklick och generellt en fylligare kropp. Mer av allt. Visst är det precis vad man vi ha ibland?

Som tur är, rymmer vinvärlden många nyanser och överraskningar. Idag smakar många viner från Kalifornien som en slank Bourgogne. Och Bourgogne med fatlagring och en varm årgång som signum, smakar faktiskt mer. Lite som Nya Världen. Nog sneglar länder på varandra?

Därför blir det ett bonustips på en stilig vit Bourgogne också och för att vara lite hipp och rätt; en chardonnay från Jura.

 

Annons:

En trio från Nya Världen

Cambria Benchbreak Chardonnay 2015, nr 99573. 189 kr. 4200 flaskor släpptes 8/9. 

Visst smakar det soliga Kalifornien. Men solen kommer inte allena. I bagaget hittar vi blandade nötter, vita blommor, zest från citrusfrukter, söt ananas, grapefrukt och nykärnat smör. Balanserad kraft alltså. Bra balans även på prisnivån; det är svårt att fynda välgjord chardonnay numera, både från Bourgogne och USA.

Druvorna kommer från Santa Maria Valley, en AVA – odlingsområde – i Santa Barbara County, som ligger norr om Los Angeles.

Melville Estate Chardonnay 2014, nr 99296. 299 kr. 600 flaskor lanserades 18/8, det finns ett litet gäng kvar. 

Jag tyckte så här när jag provade vinet:

”Läckra droppar från magnifika Melville som bjuder in på en doft och smakresa där krutrök står i fokus. Resan tar oss vidare med sälta, grape, lime, citron och bra integrerade fat.”

Vinmakare är Greg Brewer, en riktig stjärna på den amerikanska vinhimlen. Han ligger även bakom vinerna från Brewer-Clifton och Diatom.

Frukten odlas i Santa Rita Hills, en AVA, som ligger i den i västra delen av Santa Ynez Valley i södra Kalifornien.

Cloudy Bay Chardonnay 2015, nr 90383. 219 kr. 2 000 flaskor släpptes 5/5. I dagsläget finns det några flaskor kvar. 

Slank och sval i stilen, med stor lagringspotential men en stund i karaff kan locka fram det mesta. Som flinta, rök, zest, skalbeska, grillad citron och rostade nötter till exempel.

Cloudy Bay är en av jättarna i Nya Zeeland och faktiskt en av de första vinerierna i Marlborough på sydön. Idag tillhör de en jätte jätte: Moët Hennessy. Men jättar kan göra bra viner också. Prova.

 

En duo från Gamla Världen

Bourgogne Les Murelles Roux Père & Fils 2015, nr 5837. 149 kr. Fast sortiment 1 september. 

Här måste jag få dra till med ordet prisvärd, för det är precis vad Les Murelles från Domaine Roux Père & Fils är. Det är inget snack om vare sig druva eller ursprung. Friska syror, massor av zest, rök, krispig citrus och lätt rostade nötter avslöjar att det står Bourgogne på flaskan. En halva finns för 79 kronor. Kanske till den lilla pajen?

Domaine Roux Père & Fils är en familjefirma som pysslat med vin sedan slutet på 1800-talet. Hatten av för dem!

Cotes du Jura Chardonnay 2014, nr 2327. 149 kr. Fast sortiment. 

Denna upptoppade – alltså inte oxiderade – Jura är en favorit som ligger i fast sortiment, i nästan 80 butiker.

Stilen är härlig. Massvis med nötter och mineraler. En hel del rök och sälta och mängder med stenfrukter, riven muskot och havssalt.

Producenten Maison Rijckaert är en relativt ung firma, som bara producerar vita viner på chardonnay och savagnin. Leta gärna efter deras andra viner, många ligger i beställningssortimentet.

Annons:

Här finns mer att läsa om