Svenska flaggan
Vårens och sommarens roséviner från Italien
Skriven av Sofia Ander

Vårens och sommarens roséviner från Italien

Roséprovandet har nått Italien. Här har vi tittat på trender och provat igenom viner som finns i både det fasta sortimentet, via beställning och som tillfälliga lanseringar.

Vårens och sommarens roséviner från Italien

Från Italien finns det numera en mängd olika stilar på detta populära vårvin. Provence är förvisso den största producenten av rosévin i världen, och de kommer alltid vara dominerande. Deras ljusrosa friska smakprofil också. Fast det finns gott om utrymme för andra stilar och inte minst färger. Där tycker jag Italien som vinland börjar våga sticka ut – igen. Jag skriver igen, för de var också snabba med att haka på den blekrosa trenden som rådde – och i ännu råder – ett tag. Marknadskrafter och konsumenternas efterfrågan på rosé á la södra Frankrike gjorde att en hel vinvärld följde efter. 

 

Resultatet blev en lätt likriktad typ av rosé - oavsett ursprung. Många tappade i karaktär och personlighet.

Nu har pendeln vänt tillbaka, kanske inte hela vägen men steg för steg. Det går att hitta rosévin från flertalet ursprung idag, med färger från ljust orange till mörkt rosa. Rosé som vinner på lagring, som legat en tid på ekfat eller cement, och där man lyfter fram de lokala druvorna i sin region. Där tycker jag framför allt spanskt rosévin och även italiensk rosé kommer in. Italien är dessutom det land som kommer på säker andraplats efter Frankrike, när man ser till antalet artiklar på Systembolaget.

Italien var faktiskt det land som fick mig att upptäcka rosévin, tack vare ursprunget Apulien. Historiskt sett har rosé aldrig varit särskilt stort i Italien. Det ansågs vara ett enklare vin, gjort för att konsumeras under sommaren. Undantaget har varit den läckert mörkt rosa och fylliga stilen som alltid har producerats och druckits i Apulien. Lokala druvor har satt färgen, karaktären och attityden. Andra rosétrender har aldrig nått så långt söderut tydligen. Vi tackar för det.

Jag har tittat igenom vad som finns i sortimentet, vad som kommer att lanseras och hittat många nya italienska rosa viner i framför allt beställningssortimentet. Viner som ger förhoppning om en lång och varm sommar, och som kommer att lätta upp många gråa höstdagar. Vad som är positivt att se är den ekologiska certifieringen som flertalet av vinerna har. Samt att de tappas på lättare glasflaska. Ännu en rådande trend och inte minst viktig utveckling.

 

Bild från DinVinGuide

Fyra viner i det tillfälliga sortimentet i maj

La Spinetta Il Rosé di Casanova 2021, nr 90076. 159 kr. 18000 flaskor lanseras 13/5.

Frasig tunn pizza, kallskuret, bruschetta eller en caprese – det kommer detta somriga elixir gilla. Hallonfrukt, körsbär, ett fång örter och skön struktur i roséglaset. Klassiker från Toscana på sangiovese.

Ciavolich Fosso Cancelli 2020, nr 93389. 299 kr. 714 flaskor lanseras 13/5

Cerasuolo D’Abruzzo är ursprunget till detta körsbärsfriska, örtiga, saftiga och viniösa vin. Cerasuolo betyder ljusa körsbär på italienska, en färg- och smakstil som vinet får tack vare flera timmars skalmaceration. En rosa njutning bestående av svenska jordgubbar, vita mandlar, smultron och sol på midsommar. Kan lagras utan problem.

G.D. Vajra Rosabella Rosato 2021, nr 90351. 119 kr. Lanseras 27/5

Körsbär, viol, plommon, ett och annat lingon tillsammans med tranbär för ännu mer fräschör och driv. En sol- och vårkick på flaska med hjälp av druvorna nebbiolo och några droppar barbera och dolcetto. Rosabella är riktigt Bella!

Antoniolo Rosato Bricco Lorella 2021, nr 93330. 179 kr. 1200 flaskor lanseras 20/5.

Kaxig och rätt tuff rosé från Gattinara i Alto Piemonte. Ren nebbiolo med andra ord, som kräver mat på tallriken – lasagne, ostig pizza, risotto och varför inte en osso buco. Stramt, rödbärigt med nypon och rosor i blick.

Vårens och sommarens roséviner från Italien  Vårens och sommarens roséviner från ItalienVårens och sommarens roséviner från Italien                Vårens och sommarens roséviner från Italien

 

Några måsten att beställa

Bardolino Chiaretto La Sogara Rosé Cottini SPA 2020, nr 2363. 99 kr. Finns i cirka 30 butiker. 

Vilken charmör! Underbart bärig och samtidigt koncentrerad med vilda hallon, smultron, myntablad och söt peppar. Mums! Ekologiskt med adress Venetien, gjort på de lokala druvorna corvina, rondinella och molinara.

Terreno Rosato di Toscana 2021, nr 56172. 120 kr. Säljs i kolli om sex flaskor

Mineraler, flingsalt och ett stadigt fokus på röda knapriga bär som lingon, rönnbär, tranbär och röda körsbär, allt i harmoni med syran och friskheten. Matrosé med det lilla extra, till caprese, vitello tonnato och melanzane parmigiana. Att den säljs i ett kolli om sex flaskor är bara ett stort plus!

Condé Rosé 2021, nr 51139. 145 kr

En nyupptäckt ekologisk rosa pärla från vinundret Chiara Condella i Emilia Romagna. Frukten till denna rosé tas från en utvald vingård, enbart dedikerad till Conde, och man gör även en selektering av frukten innan pressningen. Ambitionerna är lika goda som vinet. Unga 2021 är stram och kantas av lingon, tranbär, röda små körsbär, rönnbär och en makalös syra. Om du kan hålla dig – stoppa gärna undan i ett år eller två.

Albia Rosé 2021, nr 2248. 129 kr

Inbjudande merlot + sangioveseblend, som får ett litet minus för den bulliga och aningen tunga flaskan. Fast innehållet får bara glada tummar upp! Rosor, nypon, körsbär, plommon, röd apelsin och mineral. Gott!

Vårens och sommarens roséviner från Italien    Vårens och sommarens roséviner från Italien  Vårens och sommarens roséviner från Italien  Vårens och sommarens roséviner från Italien

 

Wongraven Senza Compromesso Rosato 2020, nr 53020. 139 kr

Coolt och stadigt signerat den vinsäkra musikern Sigurd Wongraven. En rosé som alltid görs på 100 procent nebbiolo från Barolo eller Barbaresco. I denna årgång kommer frukten från La Morra i Barolo. En häftig smakbomb, där röda och svarta körsbär, plommon, pomerans och Campari-örter finns med i varje sipp. Kan gömmas och glömmas en tid. Senza problema.

Donnafugata Numera Rosato 2021, nr 56066. 149 kr

Lokala sicilianaren nero d’avola möter en skvätt syrah och pinot noir. Mötet resulterar i ett flörtigt fruktdrivet vin, med en fint flöde av vilda hallon, viol, röda plommon och granatäpple.  Spana in färgen – visst är den snygg!

Lavignone Barbera Rosato 2020, nr 77469. 159 kr

Ännu en rosé som vågar sticka ut. Innehåll: 100 procent småkaxig barbera som fångar in smaker av maraschinokörsbär, röda plommon, mandelmassa, fikon och lingon. En riktig rosa höjdare med personlighet, schysst prisnivå och smak.

Vårens och sommarens roséviner från Italien  Donnafugata Lumera Rosato 2021   Vårens och sommarens roséviner från Italien

En ekologisk duo i det fasta sortimentet

Colle Reale Cerasuolo Rosé 2021, nr 2242. 99 kr

Colle Reale är en återkommande favorit, med gott om personlighet. Stenrök, ceder, nypon, lingon och syrliga körsbär ingår i detta säkra rosa köp. Ursprung är Abruzzerna och druvan heter montepulciano. På tallriken – tartar på lax och rökt majo.

Le Due Arbie Rosato 2021, nr 2416. 115 kr. Finns även på halvflaska för 65 kr.

Toscana är platsen och druvan är återigen sangiovese. Och sangiovesefrisk är den, med nypon, körsbär + kärnor, skogshallon och varma vilda örter i blickfånget. Sympatiskt och välgjort i en ren och rak stil. Till en pizza Margarita som hämtas hem en lugn fredagkväll.

Colle Reale Rosé 2020  Vårens och sommarens roséviner från Italien

Bild från DinVinGuide

Vårens och sommarens roséviner från Italien

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer