Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Våga vitt från Rhône och södra Frankrike! - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Våga vitt från Rhône och södra Frankrike!

Rhônedalen. Här samsas några av Frankrikes främsta viner och bl. a grenache, syrah, mourvédre, cinsault och carignan. You name it. Den röda produktionen står för 95 % av alla viner i Rhônedalen. Men här finns fantastiska vita viner också. Förflyttar vi oss länge söderut, når vi Languedoc. Där hittar vi druvor som grenache blanc, picpoul, clairette, roussanne, marsanne och viognier; hur spännande låter inte det?

 

Vitt från Hermitage

I norra Rhône är det framför allt områdena Cote-Rotie, Hermitage och Condrieu som anses vara de främsta. Rött och druvan syrah dominerar. Som ibland spetsas med några skvättar vitt vin, särskilt viognier. Viognier hittar man för övrigt i de vita vinerna från Condrieu. Marsanne och roussanne är två andra gröna druvor som är viktiga i området.

Drick!

Paul Jaboulet Ainé Hermitage le Chevalier de Stérimberg 2012, nr 92134. 399 kr. Tillfälligt släpp i april. Finns kvar i fåtalet butiker. 

Snygg blend på roussanne och marsanne, från fina firman Jaboulet. Frisk och elegant, med drag av vit persika, aprikos, mineral och färska örter. 

jaboulet

Vitt från Chateauneuf-du-Pape

Här är det varmt och ett helt annat klimat än i norra Rhône. Jordmån och framför allt druvorna skiljer sig åt. Här dominerar grenache, men ett vin från Chateauneuf-du-Pape kan blandas med 17 druvor till. Nio gröna och nio blå. Traditionellt var det från början 13 olika tillåtna druvor. Idag kan dessa 18 druvor, blendas i ett vin utan regler kring proportioner etc. Några av de vanligaste gröna druvorna är bourboulenc, grenache blanc, grenache gris och roussanne.

Drick!

Chateauneuf-du-Pape Chante Cigale 2013, nr 2230. 230 kr. Fast sortiment. 

Spännande och riktigt gott, på lika delar grenache blanc, clairette, roussanne och bourboulenc. Vinet har en egen, lite fet och krämig stil. Fullmatad med gula stenfrukter, rostade nötter och frisk syra. 

cigale

Vitt från Langeudoc-Roussillon 

Languedoc-Roussillon ligger sydväst om Chateauneuf-du-Pape, längs med kusten. Druvmässigt finns här många likheter med södra Rhône. Grenache är vanligt, den lokala druvan alicante bouschet, carignan och cinsault används också mycket i de röda vinerna. På vitvinssidan dominerar viognier, roussanne och marsanne.

Drick!

Deusyls de la Peira 2011, nr 70219. 303 kr. Beställning.

En blend från övervägande viognier (runt 70 %) och resten roussanne. Ett mycket personligt och häftigt vin från firman La Peira, som gör maffiga och magiska röda viner. T.om Manfred Krankl (mannen bakom Sine Qua Non), ser upp till La Peira. Det säger en del. En smak- och doftupplevelse utöver det vanliga. Fetma, örter, melon, citrus, päron, nektar och tropiskt frukt. Oj!

Domaine Lafage Centenaire 2014, nr 2403. 94 kr. Fast sortiment.

Blend på 50 % grenache blanc, 30 % grenache gris och 20 % roussanne. Trevligt prissatt vin, som kommer älska grillat ljust kött, somrig paella, ceasarsallad med kyckling och vit fast fisk, med rejäla mängder aioli. Stilen är rik och fyllig och i smaken hittar vi mogna aprikoser, nektariner, honung och fat. 

lafage

En outsider

Det finns inte många druvrena viner på viognier på Systembolaget, särskilt inte på lite högre nivå. Druvan tenderar att bli för aromatiskt och parfymerad och man inte tar hand om den väl. Överdriven fathantering hjälper inte heller. Detta är däremot ett praktexemplar på välgjord, fräsch och helt enkelt väldigt god viognier.

Charles Smith Wines K At den Hoed Viognier, nr 91330. 175 kr. Tillfälligt släpp mars. Finns några ynka flaskor kvar. 

Läcker viognier från Charles Smith Wines, i Washington. Cool, kul och god. 100 % viognier som fått jäsa och lagras på neutrala fat. Därav den rena och fräscha stilen, där frukten och mineraliteten får tala. Inbjudande dofter och smaker av gråpäron, vanilj, pomelo och örter. Utmärkt till en sallad på rostade valnötter, päron, chevre och ugnsbakad sötpotatis. 

charles

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer