Svenska flaggan
Vackert vårsött
Skriven av Sofia Ander

Vackert vårsött

Drycken alla älskar, men aldrig dricker. Vinet man gärna köper på vinresan efter en härlig provning, men sen inte avnjuter. Där hamnar det söta vinet. Lätt bortglömt och otrendigt. 

Vackert vårsött

Men vinerna lever fortfarande vidare. Det lanseras ständigt nya söta tyska viner på Systembolaget. Sherry, Sauternes och Madeira av olika slag ligger i det fasta sortimentet. Vin Santo från Italien och starkvinet från Banyuls är också tillgängliga på hyllan. Under julen konsumeras det portvin som aldrig förr i Sverige. Då i sällskap av pepparkakan iklädd Stiltonost. Något av en svenskt tradition. 

Men resten av året då? Vår- och sommartider som domineras av uteliv, kalas, studentmottagningar och grillmiddagar borde egentligen vara det gyllene tillfället för det söta vinets comeback. Det är i alla fall en period då det ofta lanseras moscato d’asti – en av mina guilty pleasures! Lätt, sött och uppfriskande med en låg alkoholhalt. En vinstil man blir glad av, lite barnsligt glad faktiskt. Brachetto d´Acqui är en annan vintyp vi har skrivit om regelbundet. Ursprunget är också Piemonte i norra Italien och de söta rosa bubblorna är som gjorda enkom för våra svenska jordgubbar och inte minst en klassisk gräddtårta. 

Vi hittar också några klassiker på hyllan. Moulin Touchais till exempel. Den har haft en stadig position i över 20 år. Det blir en outsider också. Ett läskande alkoholfritt alternativ som ni köper via en nätbutik. Recept och inspiration har vi också gott om. 

 

Vad säger ni, är ni redo för vårens lilla söta?

G.D. Vajra Moscato d’Asti 2022, nr 90166. 125 kr. 6000 flaskor lanserades 21/4.

Apelsinskal, kanderad ingefära, mandarin, pressad söt citrus, fläder och vita blommor.

Hur kan man inte gilla moscato? Jag kan då inte motstå de söta små bubblorna.                                             Vackert vårsött

Ta med ett glas ut i solen och solen och avnjut till en biscotti, eller två. Moscato är också en klassiker till fruktsallad. Servera den i skålar och häll en skvätt pärlande bubblor över – klart! Även fluffig mousse på vit eller ljus choklad är en trevlig matchning till moscato.

 

Château La Rame 2019, nr 7962. 119 kr för 375 ml. Fast sortiment, finns i över 200 butiker.

Château La Rame intog sin position på hyllan 1 mars. Det är kanske först nu i vår och sommar som den kommer till, ännu, större glädje. De simmigt söta och djupa smakerna av bakade gula äpplen, hjortron, torkad aprikos, gula russin och passionsfrukt är som gjort för årstidens desserter. Tänk rabarber – i pajform eller en kräm med vaniljsås. Tänk äppelkaka med vaniljgrädde. Krämig getost med kvittenmarmelad. Tänk vidare på morotskaka med krämig frosting, till honungsbakade stenfrukter med en klick crème fraiche och citronzest.                                                                                                                 Vackert vårsött

Detta lilla söta kommer från Sainte-Croix-du-Mont, ett område som är granne med mer kända Sauternes. Stilen är dock densamma och vinet görs på 100 procent semillon som blivit utsatt för ädelröta – botrytis cinerea – en svamp som attackerar druvskalen, får frukten att skrumpna ihop och på så vis bli koncentrerad och naturligt söt.

 

Moulin Touchais 2003, nr 4196. 399 kr för helflaska. Fast sortiment, finns i cirka 100 butiker.

Kanderade apelsinskal, inlagda stenfrukter, en skopa honung, vaniljfrön, gula sultanrussin och perfekt sötma – den tar aldrig över, bara harmoniserar med vinet och fräschören. Så smakar nya årgången av tidlösa Moulin Touchais. En vingård från slutet på 1700-talet. Stor njutning till desserter med äpplen, en paj på inlagda stenfrukter med sprit och vaniljgrädde och givetvis getost som är så typiskt för Loiredalen. Servera på en frukt- och nötbröd. Njut.     Vackert vårsött

Filosofin ligger i att man skördar i omgångar – då får man en fin kombination av något omogen och mer syradriven frukt tillsammans med en större del söta och fullt mogna druvor. En femtedel av skörden består av omogna druvor.

 

Färna Odlingar Sparkling Svarta Vinbär, 110 kr via Delitea. Där finns även andra produkter från Färna Odlingar.

Nostalgi med bubblor! Så smakar denna lätt kolsyrade dryck. Som mormors svartvinbärssaft, fast i lätt pärlande skepnad. Rent, rakt på och ruskigt gott. Ett värdigt alkoholfritt alternativ i sommar som passar innan middagen, under middagen och absolut efter. Kanongott till spröda kex med en skiva krämig ost och björnbärsmarmelad, till en fruktkaka med lättvispad grädde och även ljust kött och grillad lax, då gärna med en fyllig rödvinsås. En mellanrätt på burrata, inlagda körsbär och rostade nötter. Eller en galette med lagrad ost och rökt skinka kanske?   Vackert vårsött

Innehållsförteckning: Kolsyrat vatten, vinbärsmust, socker och konserveringsmedel. Håller i cirka fem dagar efter öppning.

Bild från DinVinGuide

Vackert vårsött

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer