Upptäcksfärd på Bolis

Man kan tycka vad man vill om monopol. Särskilt ett monopol som Systembolaget. För den diskussionen och artikel krävs det det dock mer tid och ofantligt mycket mer utrymme. Så vi tar det en annan gång och tar sikte på några viner istället på Bolis. 

Det finns gott om nackdelar med Systembolaget, men det finns faktiskt några fördelar också. Trots drivor med boxar och mindre önskvärda drycker, är det trots allt en hyfsad bredd på hyllorna. Vi får in viner från Kina och dennes moster. Kinas viner tycker jag vi kan hoppa över, men börjar man rota runt lite så finns de där; guldkornen. 

Guldkorn från udda områden, druvor som enbart odlas i en viss region, små partier med finviner och släpp med gamla årgångar.  bedrövligt är det alltså inte. Särskilt inte när vi håller oss till släppen med små partier, som vi kan glädja oss åt två gånger i månaden. Här har den produktansvarige hos importören och inköparen på Systembolaget träffats, provat vin, kommit överens och skakat hand. Tillsammans har de gjort en bra jobb. Ett jobb där vi sedan får njuta av resultatet i form av personliga, skojiga, smarrriga, ibland knepiga och konstiga viner. För det mesta är det urgoda viner. 

Vad de har gemensamt är att de är utvalda. Det är riktiga viner. Inget hitte-på vin. Inga jäkla trälådor. Det är viner som är lika roliga att prova som att skriva om. Ännu roligare är de såklart att dricka. Förgyll din vardag eller helg med tre släpp som står för allt ovan. 

 

Annons:

Opalia Campi Valerio 2014, nr 94692. 169 kr. Lanserades 21/9.

Har du någon koll på regionen Molise? Ett nekande svar är fullt förståeligt. Regionen ligger i sydöstra Italien och är nog en doldis även för italienarna. Jag tog en svängom där i somras och upptäckte bland annat druvan tintilia del Molise. Den är extremt lokal och har fått ett uppsving de senaste åren. Som många andra druvor har den återupptäckts, återuppväckts och återigen dricks den av både Molise-bor och numera svenskar.

Jag blev lika glad som överraskad när det lanserades en litet parti med tintilia i september. Utöver detta vin, finns det fem viner via beställning och i fasta sortimentet från Molise.

Hur smakar vinet då? Tänk er mängder med små saftiga bär som röda vinbär, kråkbär och slånbär. Mosa och mixa dem med teblad, lagerblad, lite anis och fänkålsfrön. Där har du din tintilia. Fräsch och inbjudande till ugnsstekt kyckling med kryddorna som vi hittar i vinet eller en gryta med lamm, rotfrukter och örter.

Cienfuegos Selección César Munoz 2015, nr 95265. 299 kr. 480 flaskor lanserades 6/4. Det finns flertalet flaskor kvar i fåtalet butiker.

Spaniens frammarsch på vinfronten går från klarhet till klarhet. Kanske rör det på sig allra mest på den vita sidan. Utdöda druvor får nytt liv och gamla trotjänare får extra omvårdnad och smakar bättre än någonsin. Testa xarel-lo, godello, treixadura och macabeo (med många fler) som en liten, men naggande god start. Därefter kan du ge dig på resten.

I Cienfuegos bockar vi av tre gröna druvor; albarin samt verdejo och godello. De två senare är mer bekanta men albarin, vad står den för? Jag fick ta till en bok – Wine Grapes av Jancis Robinson med flera – som alltid ger svar på tal.

Albarin blanco är en lokal druva som vi hittar i nordvästra Spanien, framför allt i Galicien och i Castilla y Leon. Ibland går den under namnen blanco pais, blanco verdin och raposo bland annat. Den ger i regel små klasar med druvor som har ett tjockt skal. Smakmässigt kan vi förvänta oss höga syror samt kryddiga och blommiga toner. Mogen citrus, mynta, fikon och apelsin är typiskt för albarin. Den får ofta sällskap av verdejo, precis som i Cienfuegos. Ett riktigt gott vin förövrigt, som jag provade och skrev så här om:

”Spännande vit blend som bjuder oss på det moderna Spanien och smaker av krossade stenar, inlagda päron, cashewkräm, mineral och några myntablad som topping. ”

Vizcaina La del Vivo 2015, nr 96269. 249 kr. 1200 flaskor lanserades 5/10. Än har du möjligheten att investera.

Vi stannar kvar i norra Spanien och deras svala och snygga vita viner.

Vizcaina La del Vivo innehåller till större delar godello. Fast då många vingårdar planterades som field blends förut, så kan vi räkna med en och annan liten lokal förmåga i denna flaska. Godello har sitt ursprung i Galicien, där den nu genomgår en mindre revolution. Mineraler, höga syror och intensiv gul frukt är druvans signum. I grannlandet Portugal går den under namnet gouveio och odlas främst i Douro.

Detta vin kommer från Raul Pérez, en av Spaniens mest eftertraktade vinmakare. Efter några års resande och konsulterande runt om i vinvärlden är han nu tillbaka på sin familjeegendom: Bodegas y Viñedos Raul Pérez i Bierzo. Vi tackar för det. Denna flaska innehåller bland annat stenrök, skiffer, mogen citrus, havtorn och vita salta mandlar.

Läs mer

Fler artiklar