Svenska flaggan
Upptäck aglianico! Upptäck Basilicata! - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Upptäck aglianico! Upptäck Basilicata!

En av de italiens stora druvor, heter aglianico. I mitt tyckte, håller den samma kvalité och känsla av terroir, som nebbiolo och sangiovese. Den odlas främst i södra Italien. Kampanien är kända för sina viner från Taurasi, där druvorna får mogna på vulkaniska jordar. En jordmån som fortsätter till grannregionen, Basilicata.

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

I måndags fick ni läsa om Apulien, Italiens klack. Basilicata är grannen, som ligger västerut. Då sommarens vinresa gick till södra Italien, passade vi på att bocka av båda regionerna. Det är lätt att ta sig till Basilicata från Apulien. Bilresan från Bari, Apuliens huvudstad, tar cirka en timme.

Vårt hem för vistelsen var Matera, en UNESCO-skyddad världstad. Värd en resa i sig.

Åker man till Basilicata för vinets skull, ska man däremot resa norrut. Mot Vulture. Regionens utsläckta vulkan, som satt sin prägel på jordmånen.

Aglianico härskar här. En druva med strama och torra tanniner, massor med mineral. Hög syra och friska toner av plommon, körsbär, lingon och tranbär. Ett vin för vinälskaren. Och vinkällaren. Aglianico kan lagras länge, men är förförisk redan i sin ungdom. Inte konstigt att den har fått smeknamnet ”Barolo of the south”.

Vinerna från Vulture, måste innehålla 100 procent aglianico. Några av de mest kända firmorna i Basilicata är b.la D’Angelo, Paternoster, Cantine del Notaio, Basilisco och Elena Fucci. Det framställs faktiskt en del vitt i Basilicata också, men det röda vinet står för över 70 procent av all vinproduktion.

Vi har bokat ett besök hos D’Angelo. En av de äldsta och bästa vinhusen. De har producerat vin sedan 1930. Fokus har alltid varit aglianico. De har också gjort mycket för vinnäringen i regionen. Sedan starten har de arbetat hårt för att höja kvalitén på vinerna i Basilicata och framför allt höja statusen på hela regionen.

Aglianco del Vulture fick sin DOC-status 1971. 40 år senare lyftes den ännu högre och blev en DOCG. Det kan vi tacka D’Angelo för.

Idag drivs D’Angelo av syskonen Rocco och Erminia. De producerar sammanlagt sex olika typer av aglianico, samt en liten del vitt och mousserande. Den årliga produktionen ligger omkring 300.000 flaskor. All frukt kommer från firmans egna gårdar, som består av 35 hektar.

Lilla Sverige har tur. I december lanseras ett av D’Angelos instegsviner, i fast sortiment. Men det är inget vanligt instegsvin. Det är fullt av karaktär och ursprung. Tanniner och frukt.

Jultomten kommer tidigt i år.

När vi går över till några av toppvinerna, b.la Canetto och Valle de Noce, förstår vi aglianicos storhet. Och inte minst D’Angelo. Det är viner som kan leva länge och samtidigt bjuda på en stor upplevelse tidigt. Jag hoppas vi får se mer av D’Angelo framöver.

Besök nummer två är bokat på en ny, modern firma. Grifalco. Ett familjeföretag, som egentligen har sina rötter i Toscana. Drömmen om att producera vin i Basilicata, framför allt aglianico, tog dem till den lilla byn Venosa. Strax utanför byn, ligger vinfirman och gården som stod klar för cirka 10 år sedan. Idag producerar man omkring 80.000 flaskor. Övervägande aglianico så klart, samt en liten del rosé. Grifalco växer sakta men säkert.

Vi tas emot av sönerna i familjen, som för tillfället bor på vingården. De är vinmakarna och måste vara nära rankorna och druvorna. De hoppas mycket på 2015, som visserligen var ett varmt år. Men frukten ser lovande ut och skörden kan bli stor. 2014 var dessvärre en katastrof, då de förlorande över hälften av all frukt.

I Sverige finns vinet Gricos i beställningssortimentet. Det är Grifalcos största produktion. Ett viktigt vin. Frukten kommer från unga stockar och bjuder på en direkt tillgänglighet. Här finns så klart aglianicos fina tanniner också, tillsammans med mineral, anis och röd frukt. Grifalco gör två vingårdsbetecknade viner, däribland Damaschito och Bosco del Falco. Vinerna är billiga. Priserna är en bråkdel av storebror nebbiolo i norr…

Jag håller tummarna för att de ska leta sig hit också. Vi skulle må bra av mer aglianico. Vår mat, vårt klimat och framför allt våra själar behöver det. Åtminstone jag behöver mer aglianico.

I skrivande stund finns det endast 10 viner på Systembolaget, från Basilicata. Det borde vara fler. Många fler. Detta är stora viner.

Gricos Aglianico del Vulture 2012, nr 71987. 119 kr

Gricos-aglianico-del-vulture1-132x500

D’Angelo Aglianico del Vulture 2013, 89 kr. Lanseras 1/12.

aglianico-del-vulture--2-

 

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide
Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer