Upplev Spanien för en 100-lapp

Vad får man för 100 kronor på Systembolaget? En flaska vitt vin från Rioja för 99 kronor och en påse, bland annat. Du kan också värma dig med en tinta de toro och lägga i samma påse. Man kommer långt på 100 kronor, särskilt en grå dag mitt i veckan i mörka november. Läs om Spanien och dess viner.

Spanien

Det har blivit mycket fine wine här på DinVinguide.se på sistone. Små partier med höga priser och begränsat antal. Ljuvliga bubblor – från Champagne och även England som håller på att ta en värdig plats på bubbelhimlen. 

Men om man bara vill ha en god flaska vin och känner att en 100-lapp och kanske en 10:a mer eller mindre räcker? Ett bättre vardagsvin som redan finns på hyllan, som funkar till hämtmaten eller snabba pastan en tisdag.

Vi på DinVinguide.se gillar Spanien och utvecklingen som sker där. Cava från vingårdsbetecknade gårdar, nygamla druvor som fått liv igen, mindre fathantering och rena, krispiga vita viner gjorda på lokala druvor. Bara saker att tycka alltså. 

Över till de spanska inköpen. Du behöver bara bidra med en hundring. 

 

Annons:

EN CAVA

Dignitat Cava Brut Nature, nr 78768. 109 kr

Knastertorra (Brut Nature) och strama bubblor från Katalonien i nordöstra Spanien. Druvblenden är klassisk och består av macabeo, xarel-lo och parellada, vilka är typiska druvor för produktion av cava.

Tack vare en längre tid på jästen har vinet fått extra komplexitet, djupa och brödiga toner. Enligt lag ska en cava ligga i nio månader. Denna har legat i 15 månader på sin jästfällning.

Dofta och smaka på grillad citron, granny smith, mineral och läskande sälta.

Cavan hittar ni i lite drygt 130 butiker.

HÖSTVITT

Tobia Blanco Barrel Fermented 2016, nr 2756. 99 kr.

Rioja gör inte bara rött vin. På den vita sidan händer det grejer – och det är goda grejer. I regionen är det hela nio gröna druvor som är tillåtna. Viura, garnacha blanca, maturana blanca, tempranillo blanco, malvasia, verdejo, turruntés (albillo mayor) sauvignon blanc och chardonnay.

Tobia bjuder oss på fyra av dem och samtidigt spännande och läckra smaker av rostade nötter, flingsalt, gula mogna frukter och mineral. Om man är tveksam till vitt från Rioja – ta en mjukstart med halvflaskan, den är din för 59 kronor.

Innehåll är: 70% viura, 12% tempranillo blanco, 10% maturana blanco och 8% malvasia. Viura går också under namnet macabeo och odlas även i södra Frankrike.

Tobia finns i över 130 butiker.

Folklore Albariño 2017, nr 6263. 99 kr

Rias Baixas ligger i nordvästra Spanien, norr om Portugal. Nära Atlanten med andra ord och allt var det innebär, med svala havsvindar, en hel del regn och ett frisk klimat. Ett klimat där albariño mår gott. Samma druva som odlas i grannlandet, då under namnet alvarinho.

Skruva upp och skölj ner i stadiga klunkar till allt under vattenytan. Ostron, skaldjur, moules frites, panerad fisk, pasta vongole och ensalda russa.

Folklore är snygg, sval, frisk och fylld med peppar, vit persika, grön citrus, havsalt och mineraler en masse.

Vinet hittar ni i över 220 butiker.

NOVEMBERRÖTT

Carodorum Issos, nr 2744. 99 kr

Tuffa grejer från Toro, granne med regionen Rueda i nordvästra Spanien. Här görs framför allt stora röda viner, med djup frukt och lagringspotential. Precis som i Rioja regerar druvan tempranillo vilken lokalt kallas tinta de toro.

Vinet skulle inte säga nej till en tids vila i en sval och mörk källare, fast mörka kvällar och höstblåst får i alla mig att ta till flaskan. Värm dig med skogsbär, plommon, friska fat, söta kryddor och kakao. Helgjutet till lammlägg, en hemgjord högrevsburgare och en spansk gryta med chorizo, vita bönor och potatis.

Du hittar Carodorum Issos i över 120 butiker.

Tamaral 2016, nr 2163. 139 kr

Stadiga grejer från Ribera del Duero, som blir snällare och mjukare med tid och tålamod i en källare. Fast gillar du tanniner och tät, djup frukt? Korka upp och häll i en karaff och se till att ha en högrevsgryta puttrande på spisen. Det behövs för att kunna tackla de mörka bären, färska örterna, faten och strukturen.

Huvudrollen i flaskan innehas av tempranillo och ett litet stänk cabernet sauvignon.

Tamaral finns i över 250 butiker.

Läs mer


Fler artiklar