- Sofia Ander
Två druvor från Grekland jag vill se mer av
Två druvor från Grekland jag vill se mer av
Det är viktigt att leva på hoppat. Jag hoppas och tror att den grekiska gastronomin inte stannar vid fetaost och souvlaki längre. Samma sak gäller deras rika och ännu oupptäckta värld av viner. Det finns mer än retsina. Det finns mer än ouzo. Det finns framför allt assyrtiko och xinomavro.
Två druvor från Grekland jag vill se mer av
Det är bara två av landets lysande vinstjärnor. För den nyfikne och törstige är de bara början. Början på nya upplevelser och smaker. Vi kan fortsätta med mavrodaphne, med roditis, med agiorgitiko, malagaousia, savatiano och moscholfieoro. Bland annat. Lägg till att även internationella celebriteter som cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay och sauvignon blanc har rotat sig fint i värmen och den grekiska myllan – ja, då öppnar sig ännu en grekisk vindörr.
Den totala odlingsytan i Grekland består av nästan 63.000 hektar vingårdar. Det kanske ser mycket ut, men det är faktiskt mindre än både Bordeaux och Rioja.
Här och nu riktar vi ljuset på två av landets helt egna druvor. En som har sitt ursprung på ön Santorini. Den dominerande druvan med 70 procent av vinodlingar och som går under namnet assyrtiko. På Santorini är merparten av rankorna urgamla, oympade och växer nära marken i en rund cirkel, en uppbindningsmetod som kallas koulara. Detta är ett sätt att skydda druvorna mot den stekheta Medelhavssolen och intensiva vindar som viner över ön. Tack vare de kraftfulla rankorna är assyrtiko relativt tålig mot sjukdomar som mjöldagg och även blåsten.
Frukten mognar sent och klasarna är kompakta, med stora bär, sprängfyllda med höga syror och fräschör. Smakmässigt då? Räkna med mineraler, sälta, citrus, citronskal, citrusolja och även ett rökigt inslag från de vulkaniska jordar på Santorni. En ö som en gång i tiden hade flera aktiva vulkaner. Druvan odlas numera även på fastlandet, där stilen ofta blir något mer generös och rund.
Två favoriter på assyrtiko
Estate Argyros Assyrtiko 2020, nr 94350. 229 kr. 2000 flaskor lanserades 11/2.
Vibrerande och fyllt med energi för att pocka på både vårkänslor och aptiten oavsett väderlek. Citronskal, flinta, pimpsten, mineralrök och kartiga äpplen är den rätta medicin så här års.
Egendomen Estate Argyros grundades 1903 och har idag cirka 120 hektar omypade vinstockar, med en genomsnittlig ålder på 70 år. Några av dem är över 200 år gamla.
Santos Santorini Assyrtiko 2020, nr 95934. 199 kr. 4800 flaskor lanserades 25 februari.
Salta hav, smekande gul och syrlig frukt, stenrök, lavapuffar och varma medelhavsvindar som rör upp aromer av pinje, en hint av kåda och varma stora kottar. Återkommande och välkommen lansering från Santos, ett pålitligt kooperativ grundat redan 1947. Idag består man av 1200 medlemmar som bidrar med sin frukt till vinerna.
Två fina exempel till din grekiska sallad till grillad bläckfisk, vitlöksfrästa räkor, risotto med skaldjur och påskens laxanrättningar.
Assyrtiko är den druva som ger energi och därmed är vi redo för xinomavro. Namnet betyder ungefär ”svart syra” och syftar till druvans naturligt höga syranivå. Särskilt svart eller mörk i färgen är den dock inte. Druvan har däremot ett tjockt skal som ger en ordentlig tanninstruktur. Smakerna går åt det ”svala” hållet. Nypon, jordgubbar, vilda hallon, mörka jordar och färska örter i sin ungdom. Med tiden utvecklas toner av svarta oliver, soltorkad tomat, rosor och vild torkad garrigue. Likheterna till pinot noir och nebbiolo finns där och kommer alltid på tals. Det finns sämre druvor att jämföras med. Fast xinomavro klarar sig fint utan liknelser.
Xinomavro är den mest odlande druvan i norra Grekland. Särskilt i Naoussa, ett område i det grekiska Makedonien. Redan 1971 formades regionens Protected Designation of Origin (PDO), som kräver att ett vin måste innehålla 100 procent xinomavro. I närliggande distrikt som Goumenissa är det tillåtet att blanda i en mindre del av lokala negoska för att få en mjukare framtoning. Men det är just syran, texturen och bettet man vill ha. Åtminstone jag.
Mitt första möte med xinomavro var på hemmaplan och i samband med en lansering av Ramnista från producenten Kir-Yianni. Ett vin från Naoussa gjort på 100 procent xinomavro. Det blev 100 procent kärlek för mig. Tanninerna, syran och den vilda frukten till trots. Den hade något speciellt, något lätt trotsigt, opolerat och smått burdust. Något som fastnade i smakminnet. Inte ett nybörjarvin, inte en stil för alla smaklökar. Ett vin som står på sig. Som fortfarande är exotiskt och ännu inte dragit iväg i pris. Mer sådant tack.
Två favoriter på xinomavro
S. Kechri Xinomavro 2017, nr 75819. 229 kr. Ordervara
Frukten till detta vin kommer från Goumenissa. Även om det är tillåtet att addera en liten andel negoska låter man här xinomavro skina på egen hand. Och som den skiner. Av mörka körsbär, lingon, nypon och tranbär. Lite mer luft i glaset och fram träder höstlöv, tobak, tomatpuré och en pust av tjära. Långlivat och läckert.
Naoussa Boutari 2019, nr 74212. 159 kr. Ordervara
Vilken syra! Den följs upp av syrliga körsbär, tranbär, tomatblad och mäktiga tanniner. Ett tufft vin med rökiga inslag och dofter av mörka jordar. Kräver en del av både maten och vindrickare. Kaxigt, coolt och med strålande lagringskapacitet. Boutari grundades redan 1879 av Ioannis Boutari i staden Naoussa, en firma som har givit oerhört mycket för den grekiska vinnäringen.
Slipa ner strukturen och den röda syrliga frukten med krämiga såser och sälta. Varför inte en carbonara? En lammstek i tomatsås med oliver blir också en god kombination. Moussaka känns också självskrivet, precis som den redan nämnda souvlaki.
Två druvor från Grekland jag vill se mer av
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia