Svenska flaggan
Tryffel, Barolo och gammal vänskap hos Grossmans - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Tryffel, Barolo och gammal vänskap hos Grossmans

Det är inte första gången Pio Boffa från vingården Pio Cesare i Alba, Piemonte, har en Winemaker’s Dinner tillsammans med Jürgen på Grossmans.
Det har gjort detta i mer än 25 år. Vi kan bara hoppas på 25 år till, för symbiosen är magisk. Temat är tryffel på tallriken och Piemonte i glasen. Då förstår ni kanske varför det är just så magiskt. Italienska viner ska avnjutas med mat, de är skapta för det och vice versa, säger Pio Cesare.
-Jag minns inte när jag tog ett glas vitt eller rött vin utan mat. Jag har alltid något till. Lite salami, ost eller bröd med olivolja, fortsätter Pio.
-Vill jag bara ha ett glas vin, utan mat, dricker jag champagne!

Hos Grossmans blir det dock mat. Och väldigt god sådan. Grossmans är något av en doldis på Östermalm. Restaurangen öppnade 2005, då under namnet GQ. Här serverar man vällagad mat, utan för mycket krusiduller (eller tjafs på tallriken, som Jürgen säger) med lokala och säsongsanpassade råvaror. En av stans bästa krogar, utan tvekan. Jürgen, som äger och driver krogen, lärde känna Pio under en rundresa i Alba i slutet på 80-talet.
Jürgen fastnade för vinerna och Pio Boffa fastnade för idéen med vin-och tryffelmiddagar på Jürgens dåvarande krog Gässlingen.
Tiden har alltid varit vinter, runt november, då tryffeln är som mest aromatisk och vi mer än någonsin behöver goda måltider med fylliga rödviner.

Menyn håller på fram till lördag den 30 november och ser ut såhär:

Måltiden inleds med en kul och väldigt god amuse

Tryffelkorv i hembakat bröd

Kalvcarpaccio och krämig äggula med vit tryffel
2010 Piodilei Chardonnay

Pecorinoravioli med vit tryffel
1997 Barbaressco Il Bricco

Tournedos ”Rossini” med stekt anklever, färsk svart tryffel och marsalavin
1997 Barolo Ornato/ 2001 Barolo Ornato

Hasselnötskaka ”Piemonte” med Barolosabayon och chokladsorbet
2011 Moscato Spumante

Pio Boffa utgör idag femte generationen inom familjeföretaget. Pio Cesare grundades redan 1881 av Cesare Pio. Han var tidig med att upptäcka kvalitén och möjligheterna med vinerna från Barolo, Barbaresco och Barbera.
Firman äger idag över 65 hektar, inom de bästa delarna av Barolo och Barbaresco. Då Pio Cesare producerar bortåt 20 olika typer av viner, köper man även in en del frukt från odlare man länge haft kontrakt med. Inriktning är såklart de röda vinerna från Piemonte, men man gör även vita viner på arneis, lokala cortese och chardonnay.
Svensk importör till Pio Cesare är Torres.

Ett urval av vad vi provade och vad som finns på Systembolaget:

Langhe Nebbiolo Pio Cesare 2009, nr 7306. 139 kr
Kryddig och stram med uppfriskande toner av körsbär, nypon och rosor.

Barolo Pio Cesare 2008, nr 91142. 387 kr

-Vi får prova årgångarna 2000 till 2004, där 2000 stack ut med sina fina mognad, rödbäriga och mineralrika stil.
2004 är fortfarande ung och lite tight, men har en fin struktur och bra djup. Tålamod är det som gäller.

Barolo Ornato Pio Cesare 2008, nr 74893. 592 kr

-Vi provar 1997 och 2001, som bjuder på riktigt fina vinupplevelser. 1997 är fortfarande härlig koncentrerad och djup, med friska smaker av nypon, lingon och körsbär.
2001 är oerhört läcker med massor av kraft, syra, ceder, lingon och förföriska dofter av rosor.

Barbaresco Il Bricco Pio Cesare 2008, nr 74601. 529 kr

-Till maten serveras en 1997, som börjar bli perfekt mogen. Vinet bjuder fortfarande på bra kraft och syra, tillsammans med jordgubbar, vildhallon, höstlov och lite jordiga toner.

Inga planer på fredag eller lördag? Boka då bord på Grossmans innan tryffeln tar slut. Jag skulle kunna tänka mig att gå igen…

Raphael Cameron Vanity Studios Pio Boffa 2012_VSR_1723

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia