Svenska flaggan
Trento Doc – bara bra bubblor - DinVinguide Trento Doc – bara bra bubblor
Skriven av Sofia Ander

Trento Doc – bara bra bubblor

Cirka två timmars bilfärd norr om Venedig, ligger Trento. En liten och vacker stad mitt i Italiens nordligaste region Trentino/Alto-Adige. Trentino är den mer ”italienska” delen och Alto-Adige, med staden Bolzano, mer schweizisk och österrikisk då de länderna ligger angränsande.

Trento Doc – bara bra bubblor

Det är här det bubblar. Riktigt bra dessutom. Något annat tillåts inte i Trento Doc. Bara mousserande vin, vitt eller rosé, enligt champagnemetoden och enbart pinot noir, chardonnay, pinot bianco (blanco) och pinot meunier. Trentino var faktiskt den andra appellationen i världen att skapa sin Doc. Först ut var såklart Champagne. Doc är en förkortning för Denominazione di origine controllata, en kvalitets och trygghetsstämpel för produkten. Druvorna måste odlas inom området och det är som sagt champagnemetoden som gäller, här kallad metodo classico.

IMG_1386 Nyskördad chardonnay

 

Efter den andra jäsningen, måste vinet ligga på sin jästfällning i minst 15 månader. Detta gäller en NV, no vintage. 24 månder för en Vintage och en Riserva måste ha legat i minst 36 månader. Alkoholhalten måste dessutom vara minst 11,5 % för NV och Vintage, medan Riserva måste ligga på minst 12 %.

Vad som gör regionen speciell är framför allt klimatet och de skyddande bergen. Det är långt norrut i Italien, vilket ger ett klimat som är det motsatta till de södra delarna. Varma dagar, men svala och friska nätter. Det tycker druvorna om. Den friska luften och det rena vattnet hjälper också till att utveckla de fina smakerna i Italiens främsta mousserande viner. Trentino är en bördig region. Överallt ser man stora fruktodlingar, framför allt äpplen och päron, som sedan hamnar i våra svenska butiker. Man gör även en lokal ost, Trentingrana, som påminner om parmesan. Fast frågan är om den inte är godare? I alla fall när man får den serverad såhär:

IMG_1484

IMG_1504 Perfekt till ett glas mousserande

 

Trento Docs historia började med en man vin namn Giulio Ferrari. Han studerade vinmakning i Champagne och fick en vision. Trentino skulle bli Italiens svar på Champagne! Han tog med sig chardonnaydruvor från Frankrike, planterade, skördade och skapade sitt eget mousserande vin under namnet Ferrari. Firman finns kvar än idag och anses vara en av de största och främsta. Utöver Ferrari, finns här också Cavit som är det största kooperativet i regionen. Rotari, som vi är väl bekanta med i Sverige, ligger också i Trentino.

IMG_1519

 

Hur smakar då ett glas Trento Doc? Jag tycker inte om att göra jämförelser med andra viner och länder, men här är det svårt. Trentino ÄR Italiens svar på Champagne. Samma druvor, samma metod, samma finess och ibland samma prisläge. Stilen är faktiskt så nära man kan komma ”den äkta varan”, som Champagne ändå måste få kallas. Här finns massor med djup, finess, smakrikedom, mineraler, syra och framför allt lagringskapacitet. Kanske är stilen något mjukare, krämigare och mer lättsam än Champagne. Trento Doc smakar helt enkelt Trento Doc. Och tur är väl det? Särskilt i en vinvärld där många viner idag smakar precis likadant, var de än kommer ifrån. Fram för ursprung och karaktär: det är dags nu!

Undertiden, njuter jag hellre av ett glas riktigt bra bubbel från Trentino, än ett glas, mindre bra Champagne. Salute!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia