Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tre italienska druvor jag vill se mer av i år - DinVinguide Tre italienska dr
Skriven av Sofia Ander

Tre italienska druvor jag vill se mer av i år

Det är både långt till jul och även långt efter julafton, men jag har ändå sammanställt en försynt och lätt viniös önskelista till tomten. Jag tänker att det är lika bra att vara ute i god tid. Tjata lite och önska mycket om man vill att ett budskap ska komma fram.

Tre italienska druvor jag vill se mer av i år

Mitt budskap består av tre druvor. Tre inhemska druvor från lika många delar av Italien. Två gröna sorter och en blå. Druvor som gett mig fina upplevelser och smakminnen under resor och även hemma. Vi har väl alla varit där någon gång – vinet som smakade så overkligt gott i solen under sköna lata semesterdagar, det smakade mest vardagligt och inte alls lika soligt på hemmplan. Den risken får man ta. 

Men det skrivet, hoppas jag att ni ändå vågar fortsätta prova er fram. Hitta nya smakupplevelser, restauranger och matkombinationer. Regioner, vinfirmor och druvor. Vi kan väl lika gärna börja på direkten? 

Visste ni att vi har en druvguide med över 700 olika sorters druvor? Ta gärna en kik. 

 

NERO DI TROIA

Vi börjar långt ner, i Apulien. Landets klack. En region för fyllig primitivo, pastan orecchiette, vita rustika stenhus och en liten blå förmåga som heter nero di troia. Den har inget med den kända hästen att göra. Men svart är den – nero – och har troligtvis sitt ursprung i en ort vid namn Troia. Druvan odlas i provinserna Bari och Barletta-Andria-Trani. De mesta kända exemplaren kommer från Castel del Monte, som är en DOC. Steniga kalkjordar formar vinerna som kännetecknas av tydliga tanniner, pinje, sura körsbär, plommon, viol, anis, svarta oliver, varma örter och enbär. En egen, stundtals rustik och inte minst unik och personlig stil.

Då vinerna har både struktur, röd frukt och en vild örtighet, ska man absolut tänka italiensk gastronomi. Polpette al sugo till exempel. Grillade lammkotletter med rosmarin. Gärna pasta orecchiette i tomatsås, rigatoni med krämig burrata – den gräddiga mozzarellan från Apulien – och ugnsbakad aubergine med svarta oliver och basilika.

Vinet – Il Rinzacco Castel del Monte Nero di Troia Riserva 2018, nr 55100. 154 kr. Ordervara

Livlig röd och blå frukt som hallon, björnbär och plommon säger snabbt hej vid första sniffen. Därefter följer örterna, varm lavendel, svartpeppar och tobak. Ett harmoniskt och balanserat vin med både personlighet och friskhet, det varma klimatet till trots.Tre italienska druvor jag vill ser mer av i år

 

VERDICCHIO

Vi letar oss norrut, färdas längs kusten med det gnistrande Adriatiska Havet som sällskap. Anländer till Marche, en region belägen norr om Abruzzerna och med Umbrien som granne i väst. Marche är först och främst italienarens semesterplats. Här finns härliga bad, god mat och en väldigt bra prisnivå. Samt vin, det finns alltid vin. Bland annat på sangiovese, montepulciano, pecorino och vackra verdicchio.

En grönskimrande druva vars namn är taget från italienskan ”verde” för grön. Druvan odlas framför allt i regionerna Ancona, Macerata, Verdicchio di Matelica och Verdicchio dei Castelli di Jesi. Den kan vara väldigt enkel och lättsam i karaktären med smak av päron och citrus, ofta tappad på en klassisk amforaflaska. Den kan också vara rik, komplex och lagringsduglig. Ett välkänt vin bland italienarna, men ännu något oupptäckt här uppe i norr. Men om vi väl skulle smaka, så tror jag att alla skulle fastna för druvans gröna kryddor, gula saftiga plommon, gröna citrus och häftiga mineraliska djup.

Vinet – Bisci Vigneto Fogliano 2019, nr 94436. 209 kr. 1800 flaskor lanserades den 18/2.

Varde verdicchio! Ta emot de förföriska smakerna av gröna och gula plommon, kvitten, vit persika och kryddiga toner av salvia, grönpeppar och rosmarin. Lägg till mineraler, ståtlig textur och en envis eftersmak. Ett vin som får mig att längta efter musslor, friterad fisk, vongole, sashimi och tonfisktartar. Med mycket mera.

Sofias tips - tillfälligt sortiment 18 februari 2022

 

VERNACCIA

Vinresan går vidare, tvärs över landet, med målet San Gimignano. En välbesökt turistby i Toscana. Byn med sina kända tinnar och torn har också gett namn till vinet Vernaccia di San Gimignano. Druvan odlas på flertalet platser i landet, som Marche och Sardinien. Vernaccia från San Gimignano var dock det allra första vinet i Italien som fick DOC-status, redan 1966. Uppgradering till DOCG kom 1993. Här får vinerna en mer komplex och rik karaktär, tack vare den sandstensbaserade jordmånen. Man har också experimenterat en del med ek, vilket kan ge vinerna aningen mer tyngd och smaklager.

Tonerna av vita mandlar, örter, grön citrus, mineraler och pigg sälta är något jag verkligen uppskattar i vernaccia. Även de mer enkla varianterna vinner på sin charm och läskande fräschör. Det är viner som smakar sol och sommar och som får en att tänka på pizza bianco, sallad med fänkål och saftiga skivor apelsin, ceviche, bruschetta med tapenade och insalata caprese med olivolja och flingsalt.

Vinet – Fontaleoni Vernaccia di San Gimignano 2020, nr 52647. 179 kr. Ordervara

Charmigt! Här finns något direkt tilltalande, som fikonblad, bergamott, florala toner och ett krämigt läckert avslut. Druvtypiskt helt klart, även om jag tycker prislappen är lite hög. En sänkning med 20-30 kronor och köpet skulle kännas riktigt fint för plånboken, och smaklökarna.

Tre italienska druvor jag vill ser mer av i år

Tre italienska druvor jag vill se mer av i år

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer