Svenska flaggan
Tre italienare till sommarens grillstunder  - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Tre italienare till sommarens grillstunder 

Vad gillar du att grilla? Kött, fisk, fågel eller mitt emellan? Nästa fråga är av ännu större vikt, vad gillar du att dricka till grillkvällen? 

Jag gillar att grilla. Som så många andra. Och jag vill gärna ha vin när jag grillar. Röda italienska viner är de mest förekommande i vinkylen där hemma och detta får därför styra nedan vintips. 

Att det blir just italienskt i glasen, beror ju på vad som hamnar på min tallrik. Där landar ofta grillad korv med hög kötthalt, grillade grönsaker, flankstek, tonfisk eller kycklingfilé. Tillbehören sneglar åt Italien; tänk riven parmesan och ruccola, mozzarella, söta tomater, örtsåser, citron och olivolja. Italien på tallriken och i glasen alltså. 

Tipsen nedan finns redan på hyllorna. Två av dem ligger i fast sortiment och ett kommer från släppen med små partier. Slå till på alla tre! Så får du prova tre regioner, tre producenter och tre druvor på direkten. Grilla får du göra hur mycket du vill. 

 

Bild från DinVinGuide

Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG 2014/2015, nr 2969. 139 kr

Årgång 2014 är präglad av det blöta och kalla året. Syran är hög och stilen är rätt slank. Frukten är rödsyrlig, Tänk lingon, tranbär och körsbär, mixat med mandlar och örtkvistar. Den längtar efter något att tugga på, som det mesta i vinväg från Italien.

En bruschetta, sallad på tomat och mozzarella eller chark som prosciutto och syrlig salami – som finocchiona – det kommer göra susen. Finocchiona är en salami med fänkål, ljuvlig.

För den som har lite tålamod kan jag varmt rekommendera nästkommande årgång 2015. Den dyker upp på hyllorna i juli.

Best harvest of my life! Så säger vinmakaren Nicolo D’Afflitto om skörden 2015.

Årgången år ett stort kliv upp. 2014 är på inga sätt dålig, inte alls. Det är fortfarande ett gott och välgjort vin. Men 2015 är faktiskt jäkligt läcker. Här finns en annan balans och harmoni mellan den höga syran och läskande frukten. Tranbär och körsbär varvas med mineraler, ceder, färska örter och nymalda kaffebönor. Strukturen och djupet pekar på ett långt liv. Om den istället får ett kort liv – servera till tagliata på en bädd av ruccola och rejäla mängder riven parmesan, olivolja, citron, peppar och flingsalt.

Finns i mer än 200 butiker.

Bild från Dinvinguide

Pio Cesare Langhe Nebbiolo 2014, nr 7306. 165 kr.

Denna nebbiolo förstärks med en mindre del druvor från både Barolo och Barbaresco. Tanken är att ge vinet extra struktur och lagringsduglighet. Tanken är inte bara god, den smakar gott också. På Systembolagets hemsida står det 2014, men 2015 är på ingång och det är den som vi har fått ett smakprov på.

Vinglaset vibrerar av just nebbiolo. Körsbär, fikon, nypon, stänk av tjära, vildhallon och torkade höstlöv sällskapar i glaset och verkar trivas riktigt bra ihop.

Detta är också ett lagringsvin som kan glömmas bort i många år. Eller så påminner vi oss om vinet idag, korkar upp, luftar och serverar till grillad salsicca, gärna med smak av örter och en sallad på färskpotatis med tryffelsalt.

Finns i över 100 butiker.

Bild från Dinvinguide

Bild från DinVinGuide

Cocciapazza Torre dei Beati 2015, nr 95233. 199 kr. 600 flaskor lanserades 6/5.

Abruzzernas plats på monopolets hyllor är liten. Leder ligan gör Piemonte, Venetien och Toscana följt av Apulien. Dags att upptäcka vinerna från den gröna och vackra bergsregionen som lindas in av Adriatiska Havet.

Precis som i Marche i norr, dominerar druvan montepulciano här. Den frodas i det varma Medelhavsklimatet, särskilt på höga höjder. Varma, soliga dagar och svala, friska nätter är det optimala klimatet för montepulciano.

Cocciapazza från producenten Torre dei Beati kommer från vingårdar som ligger 300 meter över havet. Plotterna skördas i omgångar; på så vis har all frukt hunnit uppnå en fin mognad. Det är mycket montepulciano i flaskan, av den lite mer rika och intensiva sorten. Vi hittar körsbär och körsbärskärnor, plommon, vildhallon, kakao, mörka jordar och färska örter som rosmarin, timjan och salvia. Stoppa undan i vinkylen några år. Eller plocka ut den ikväll, när den hunnit bli sval. Servera i stora kupor, efter en tids luftning, till grillade lammkotletter som marinerats i rosmarin, vitlök och olivolja. Fräs på.

Finns i 15 butiker i ett hyfsat antal flaskor.

Bild från Dinvinguide

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer