Toscana runt – 5 röda favoriter

Vi reser vidare i Toscana, efter förra veckans besök och djupdykning hos Sassicaia. Måndag inleds med några höstviner, av hög klass. Super Tucans och Brunello. Bara det bästa från Toscana.

Annons:

Coevo 2010, nr 72304. 479 kr. BS

En Super Tuscan, där blenden ser olika ut för varje år. Allt beror på kvalitén i respektive vingård. Endast det bästa hamnar i Coevo. 2010 innehåller 60 % sangiovese, 20 % petit verdot och lika delar cabernet sauvignon och merlot. Druvorna kommer från gårdar i både Maremma och Chianti. I dagsläget är stilen lite tight och dov, med saftig frukt, mineral och mörka bär. Ett vin att umgås med längre fram. Ge det åtminstone två-tre år, till att börja med. Eller fem, eller 10… Producenten bakom Coevo är Cecchi, en av de största i Toscana. De har gjort mycket för regionens vinnäring i form av forskning och nära samarbete med Chiantis konsortium. 

cecchi-coevo-2007-175x0

Colledilá Gran Selezione 2011, nr 92033. 319 kr. Tillfälligt släpp.

Colledilá består av 100 % sangiovese. Men det är inte vilken sangiovese som helst. Druvorna kommer ett projekt som Barone Ricasoli har jobbat med under flera års tid. Sangiovese har planterats i olika zoner, med stor skillnad på jordmån och höjd över havet. Detta har resulterat i en bättre förståelse för druvan. Man har också fått en bra insikt i respektive vingård. Frukten till Colledilá kommer från en plott med samma namn, på sju hektar. Vinet är sådär direkt gott. Särskilt 2011, som är tillgänglig och flörtig redan. Ett silkigt och elegant vin, med fin mineralitet, söta tanniner och smak av körsbär, plommon, ceder, pinje och en lång eftersmak. 

906332

Le Machioche Brunello di Montalcino 2005, nr 99594. 399 kr. Tillfälligt släpp 21/8.

Brunello med mognad, som lanserades i slutet på augusti. Viner med lite ålder släpps då och då på Bolaget, men inte tillräckligt ofta. Barolo, Barbaresco och särskilt Brunello behöver lagras. Att behöva vänta 5-10 år, kanske inte är så lockande. Det behöver vi inte, tack vare detta vin som är direkt urgott. Det kan absolut lagras lika länge till, för stilen är frisk och syrlig och elegant. Här finns också massor med röda bär och ett härligt djup. Men njut av det i höst, till en långkokt oxkind. 

974021

Tignanello 2011, nr 32152. 569 kr

Tignanello är alltid Tignanello, och alltid gott. En av de mer välkända och framför allt bästa Super Tuscans. Druvsammansättning: 80 % sangiovese, 15 % cabernet sauvignon och 5 % cabernet franc. Familjen Antinori började odlade vin redan i slutet på 1300-talet. Det gör man än idag. De är fortfarande helt familjeägda. Tignanello lyckas behålla sitt ursprung, sin smak av Italien. Fullmatat med röda bär, varma örter, ceder och snygga fat. Ack så bra. 

257739

Podere Forte Guardiavigna 2012, Privatimport. 630 kr ex moms, kontakta importören för vidare information

Cabernet Franc från Toscana? Si, per favore! Guardivigna är egentligen en Super Tuscan, med sin blend på 65 % cabernet franc, 35 % merlot och 10 % malbec. Fast den känns så mycket mer än det. Modern? Absolut, men inte ekmodern. Old School? Ja, för det smakar Italien. Det smakar Toscana; rosmarin, timjan, ceder och frisk, läskande syra som längtar efter det italienska köket. Fast mest handlar det om frukt. Ren och syrlig. Körsbär, tranbär och söta vildhallon. Som backas upp av mineral och en lång, stram eftersmak. Det är frestande att poppa korken på direkten. Men några års väntan, lönar sig. Podere Forte är en ny producent på vår svenska marknad. Gården ligger I Val d’Orcia, söder om Montalcino. Det är en liten firma, som är både eko och bio-certifierade. Ett namn ett lägga på minnet.  De andra produkterna från Podere Forte går inte av för hackor heller…

Podere-Forte-Guardiavigna

Läs mer

Fler artiklar