Toscana för 100-lappen

Temat Italien och den fantastiska maten, fortsätter hela månaden ut. I måndags bockade vi av några Super Tuscans, till superpriser. Stora prislappar alltså. Men så var det stora viner också. Pris och kvalité går ofta hand i hand. Med det sagt, så går det faktiskt att hitta bra viner, till bra priser ändå. Runt en 100-lapp och uppåt, t.ex.

Annons:

 

Vi stannar kvar i Toscana och besöker både Chianti och Montepulciano. Här hittar vi friska och matvänliga viner, gjorda på framför allt sangiovese. Njut av dem till vedeldad pizza. Till en tagligata – tunt skuren biff på en bädd av ruccola och parmesan – en klassisk italiensk huvudrätt. Eller varför inte laga till Anettes goda lasagne? Det blir inte mer italienskt än så. 

Félsina Berardenga Chianti Classico 2012, nr 99247. 99 kr för 375 ml

Vi börjar med en Chianti, t.om en Classico. Producenten heter Félsina, en vinfirma grundad under 1960-talet. Inriktningen är ren, ärlig och klassisk Chianti. Vinerna är fyllda med ursprung. Särskilt denna Chianti, Innehåll; 100 % sangiovese, så klart. Friska smaker av körsbär, plommon, vildhallon, pinje, ceder och mineral. Utmärkt halvflaska, som kan förgylla viken som dag helst i veckan. Eller kanske helgen, om man inleder med lite champagne… Finns även på helflaska, för 169 kr, om inte halvan räcker.

Läs gärna min artikel om Félsina här.

974133

Chianti Colli Senesi Tenute del Cerro 2013, nr 75243. 109 kr. BS

En till ärlig Chianti, där alla bitarna är på plats. Syran. fräschören, frukten och balansen. Toscana när det är som bäst. Till en lockande prislapp, som pricken över ”i” i pizza. Läskande och syrlig, fylld med röda bär, kryddor och söta tanniner i avslutet. Fattoria del Cerro är relativt nya i Sverige. Huvudegendomen ligger i Montepulciano. Där producerar man välgjord Vino Nobile di Montepulciano. Som vinet nedan.

chianti

Tenute del Cerro Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2011, nr 75991. 129 kr

Tenuta del Cerros montepulciano, som förstärkts med några procent mammolo. En lokal druva, som odlas främst i Toscana, även om planteringarna är små och få. Den användes mer förr tiden, för att ge en nyans av viol i vinet. Detta är en inbjudande och öppen Vino Nobile, med saftigt innehåll. Läckra smaker av pinje, sandelträ, körsbär och vildhallon. Det märks att Tenute del Cerro har sitt hjärta här. 

nobile_montepulciano

Il Nero di Casanova 2010, nr 75299. 149 kr. BS

Producenten bakom Casanova, är ingen mindre än La Spinetta. De har sitt säte i Barbaresco, där vinkarriären inleddes med en Moscato d’Asti, 1977. Idag gör man alltså vin även i Toscana. B.la finfina Casanova, som är gjord på endast sangiovese. Spinetta är kända för sina kraftfulla viner från Barbaresco. Denna går i samma anda. Kryddigt och friskt, torrt och fruktigt med stadiga tanniner. I smaken hittar vi mörka körsbär, viol, plommon, ceder, espresso och mineral. Längtar efter en bistecca.  

7529901_ny2

Rocca Guicciarda Riserva 2012, nr 2723. 149 kr

Vissa viner har hängt med länge på Bolis. De finns kvar av en anledning, eller två snarare; för att de säljer tillräckligt och för att det är ett bra vin. Rocca är ett sådant. Kanske lite bortglömt. Det är lätt att hamna i skuggan av alla appassimento- och governo-varianter. Återupptäck Toscana på nytt. På riktigt! Om du är ute efter kraft och mycket frukt, så finns det här också. Mycket tack vare en blend bestående av 80 % sangiovese och resten cabernet sauvignon och merlot. Rocca Guicciarda är frisk, mustig och fullmatad med granatäpplen, lingon, bitter choklad och en lätt ton av rostade kaffebönor.  

246863

Läs mer


Fler artiklar