Thanksgiving – tack för maten och vinet!

Thanksgiving är synonymt med en god middag där de närmaste är samlade. Vare sig du har en familj med riktiga släktband, eller om din familj kanske består av den du valt - det finns alltid något att vara tacksam över. Någon att tacka. Och det är just det som Thanksgiving handlar om. Att ge tack. 

Thanksgiving – tack för maten och vinet!

Jag är fullt medveten om att vi inte firar Thanksgiving i Sverige. Å anda sidan är vi fenomenala på att ta till oss av andra seder och traditioner – särskilt från USA. I år blir det svårt att fira på det sättet som vi har planerat och tänkt. Hur vi än firar – låt oss åtminstone hylla det vi kan. Tacka varandra för det vi har. Allt är inte förlorat, även om mycket är annorlunda. 

 

 

Thanksgiving infaller alltid den fjärde torsdagen i november. I år innebär det att Thanksgiving infaller på torsdag den 26 november.

Thanksgiving – tack för maten och vinet!

Traditionen startade som en skördefest år 1621 i USA. Under åren präglades dagen av framför allt religiösa förtecken. Det var först 1942 som dagens skrevs in i kongressen som en årlig tradition – alltid den fjärde november och alltid en torsdag. Numera är det en viktig högtid för familjen som firas i hela fyra dagar.

En Thanksgiving-middag idag handlar mer om att umgås, äta gott och framför allt dricka gott! Huvudstjärnan är alltid kalkonen, sprängfylld med brödstuffing. Med tillbehören som birollsinnehavare. De kan bestå av potatismos, gärna på sötpotatis, kokt brysselkål, bönor av olika slag och tranbärssås tillika gräddsås. Det ska vara mycket mat och den ska vara tillagad med kärlek och stor omsorg. Riktig comfortfood som värmer kroppen, inifrån och ut. Vem behöver inte det under denna mörka årstid?

 

Sötpotatis- och äppelsmör

LÄS MER

Annons:

Thanksgiving – tack för maten och vinet!

Firandet kanske blir digitalt i år. Det kanske blir utomhus (!). Med gott om luft. Eller kanske inte alls. Jag hoppas det på något vis går att njuta av en välgörande middag med tacksamhet som ledord. Helst med viner i form av solstänkt chardonnay och flörtig pinot noir från Kalifornien. Jag har valt ut ett fint och välsmakande knippe viner till Thanksgiving och för all del – det kommande julbordet.

 

 

Lägg vinerna på kylning eller ställ ut dem - röda som vita - lufta dem gärna och servera i Bourgognekupor för bästa upplevelsen.

Thanksgiving – tack för maten och vinet!

En duo chardonnay av bästa sort

Melville Estate Chardonnay 2017, nr 94355. 379 kr. 480 flaskor tog plats den 15/9. Det finns fortfarande omkring 100 flaskor kvar som kan ta plats i din kyl.

Gott nu och många år framöver tack vare drivet och djupet i frukten. Tydlig adress Kalifornien men aldrig för solmättat. Bara krutrökigt och fasligt frestande med gula glada stenfrukter, sötsyrlig citrus, lättsaltade macadamianötter och ropet efter kalkon med mycket sås och rejäla skopor sötpotatismos.

Red Shoulder Ranch Chardonnay 2018, nr 90420. 525 kr. 360 flaskor lanserades den 10/11. Idag finns ett 50-tal kvar.

Friskt, stort och maffigt – precis som Shafer ska vara. Jag gillar att de står på sig! Då har man ändå jobbat för att få fram ännu mer fräschör med åren, genom att dra ner på ekfatslagringen. Jag gillade stilen innan men jag föredrar ändå Shafer anno 2020. De krämiga faten finns kvar i smakrikt sällskap av gula mogna stenfrukter, rostade nötter och livfulla syror – Red Shoulder är bredaxlat med finess. Gott många Thanksgiving-middagar framöver.

Thanksgiving - tack för maten och vinet!    Sofias tips - tillfälligt sortiment 10 november 2020

 

Friterad brysselkål med riven parmesan och dijonmajonnäs

LÄS MER

Thanksgiving – tack för maten och vinet!

Pinot noir – i fast sortiment och det tillfälliga

Black Stallion Los Carneros Pinot Noir 2018, nr 2235. 209 kr. Fast sortiment

Härligt sötfruktig, kryddig och charmigt med massor av solsken – fast inte utan friska syror och knapriga röda bär. Här finns det gott om söta tranbär i glaset – precis som på Thanksgiving-tallriken. Black Stallion är rättfram och snällt prissatt. Föredrar man en lite mer mullig och fruktdriven pinot är detta ett perfekt val.

Ojai Pinot Noir 2018, nr 5497. 299 kr. Fast sortiment

Saftigt och oerhört charmerande. Balans och sans sammanfattar Ojai på bästa vis. Här varvas vildhallon med frasiga syror, spröda röda bär, kryddor som påminner om julen och tanniner söta som sammet. Svalkande och sexigt!

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2017, nr 95023. 325 kr. 900 flaskor släpptes 6/10. I skrivande stund finns det cirka 50 kvar.

Sandhi står för en ny skola av vinmakande i Kalifornien. Bort med tunga fat och in med selekterad och svalodlad frukt. Den känns här i denna lockande pinot, gjord i en lite vild och inte alls tillrättalagd Kalifornisk stil. Sandhi doftar och smakar istället mer höst än solmogen Cali-frukt med ceder, torkade örter, lagerblad, nypon och röda syrlig bär. Ljuvligt gott.

Thanksgiving - tack för maten och vinet!       Sofias tips - Tillfälligt sortiment 6 oktober 2020

Thanksgiving – tack för maten och vinet!

Budgetbonus!

Ligger ovan viner över veckans vinbudget? Då slår man till på District 7 Pinot Noir 2018 istället, som ligger i fast sortiment för ynka 139 kr. Artikelnr 6578.

Här får du allt en solstänkt pinot ska ha.

Varma jordgubbar, vilda hallon, söta kryddor och snälla tanniner.   Månadens Vinhus: Scheid Family Wines

Mycket flörtigt för liten peng.

Läs mer

Fler artiklar