Terroir och ett perfekt hamburgarvin från Girard Winery

Vad dricker man till en hamburgare? Amerikanskt vin så klart! Gärna en zinfandel, hur syltigt och politiskt vininkorrekt det än må vara. Men det är skillnad på zinfandel och zinfandel. I dagens fruktbombsträsk, med american zinfandel från Italien och sockerstinn primitivo är det inte lätt att hitta de mer seriösa valen. Många har en sockerhalt på 13 g/l. Egentligen skulle dessa klassas som halvtorra viner…

Old Vine Zinfandel från Girard Winery är däremot torr; 3 g/l. Visst är den fruktig, generös och typisk för sin druvsort. Fast man har behandlat zinfandel väl och lyckats göra ett bra matvin. Perfekt till ovan nämnda hamburgare. De peppriga och örtiga toner gifter sig fint med det smakrika köttet och den lätt rökiga och söta bbq-såsen fångas upp av den söta frukten i vinet.

Girard Winery ligger i Napa Valley och grundades för ungefär 30 år sedan. Firman tog fart först i början på 2000-talet, då Pat Roney tog över. Pat har länge jobbat inom vinbranschen, på olika vingårdar, som sommelier, importör och grundare till delikatessbutikerna Dean & DiLuca.
Men nu är det bara Girard som gäller och fokus på välgjorda och ursprungstypiska viner. I huvudsak odlar man chardonnay och cabernet sauvignon, men som sagt; zinfandel får också utrymme, tillsammans med petite sirah och sauvignon blanc.

Idag äger man 16 hektar vingårdar, utspridda över Napa, för att kunna producera viner i olika stilar och med unik terroir. Jag fick nyligen prova tre cabernet sauvignon-viner från Girard, från tre specifika appellationer, AVA som det heter i Kalifornien. Dessa viner lanseras i Sverige senare i år.

IMG_0002

Terroirprovning

Diamond Mountain 2011. Högt beläget, vilket innebär mindre sval dimma från San Pablo Bay och mer direkt solljus. Jordmånen är vulkanisk och väldigt porös, vilket gör att marken kan kylas ner snabbt. Namnet kommer från de små bitarna av vulkanisk glas som finns i jorden.
Ett tätt och ungt vin med friskt. hög syra. Här finns fina toner av cassis, plommon, blyerts och lite rökig mineral. I doften finns också örter som rosmarin och timjan.

Mount Veeder 2011. Branta vingårdar. Vinerna härifrån har ofta mycket struktur och tanniner. Jordmånen består av tunn vulkanisk jord.
Färgen är tät och mörk färg, precis som vinet vilket är packat med djup, koncentrerad frukt. Här finns plommon, körsbär men också lite mer varm frukt och stadiga tanniner.

Spring Mountain 2011. Svalt område med en lång odlingssäsong. Får mer regn än vingårdar nere dalen. Jordmånen består av sandsten och en del vulkanisk jord. Står för enbart 2 % av allt vin som produceras i Napa.
Vinet är mineraldrivet och friskt med bra syra och fräschör. Här finns massor av rödsyrlig frukt och drag av krossade stenar, blyerts och lite rök.

IMG_0001

Viner på Systembolaget

Old Vine Zinfandel, nr 22337. 165 kr
Druvtypisk men seriös zin.

Petit Sirah 2011, nr 74633. 199 kr (BS)
Rik, tät och fruktdriven med toner av viol, vanilj och peppar.

Chardonnay 2011, nr 74963. 165 kr (BS)
Gott om rostade fat och tropisk frukt, men ändå balanserad och god!

Lansering i juni

Cabernet Sauvignon 2011, Napa County. 199 kr
Saftig, men ändå torr och stram med fina tanniner. Rödfruktig och fräsch med ren fin frukt.

Importör är Terrific Wines


Fler artiklar