Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tavel - rosé med färgen och smaken
Skriven av Sofia Ander

Tavel – rosévin med färg och smak

När konsumenternas vinpendel svängde åt det bleka och lätt ljusrosa vinet för några år sedan stod Tavel på sig. Där gällde, och gäller än idag, mörkrosa viner med färg, smak och attityd. 

Tavel – rosévin med färg och smak

Jag är tacksam för att Tavel har vågat stå emot alla marknadskrafter och trender. Annars skulle rosévärlden ha varit väldigt blek, bokstavligen. De ljusrosa och uppfriskande rosévinerna har sin välförtjänta plats ändå. Men omväxling förnöjer och mångfald är nödvändigt. 

 

Det som gör Tavel så speciellt är framför två saker; att enbart rosévin produceras där, samt den intressanta jordmånen.

Området består av drygt 900 hektar odlade vingårdar. De dominerande druvorna är grenache och cinsault, som ofta får sällskap av mourvèdre, syrah och carignan. Även en del gröna druvor odlas i Tavel, som picpoul, bourboulenc och clairette till exempel. Klassiska Rhonedruvor med andra ord, tack vare läget i början av södra Rhone och framför allt närheten till Châteauneuf-du-Pape.

Terroiren i Tavel är utmärkande och grundas på tre olika jordmåner. Sandjordarna i de mer flacka delarna ger överlag en mjukare framtoning till vinerna. Skifferjordarna, som även har inslag av kalksten ger mineraler, sälta och fräschör. De kända galets, runda knytnävsstora stenar, som är så starkt förknippade med grannregionen Châteauneuf-du-Pape, ger ett imponerande fruktdjup och drag av peppar och garrigue.

Att man låter vinerna kallmacerera en längre tid, gärna i några dygn, ger också mer färg och struktur. I Tavel finns det även gott om gamla vinrankor vilket bidrar till ett naturligt lägre skördeuttag. Vinerna ska också ha en alkoholhalt om minst 11 procent i enlighet med reglerna inom appellationen.

 

Här bör man alltså tänka om lite. Bort med balkonghänget och picknicktänket. Tänk istället på mer kraftfullt mat, gärna bouillabaisse, grillad fisk och skaldjur och ljust kött. Lagrade ostar och rätter med ris, som paella och risotto med svamp eller saffran. Till och med en del rätter på lamm passar fint till en stadig rosé. Lamm är förövrigt en vanlig råvara i regionen.

Vi kan också tänka och inte minst våga lagra Tavel. De klarar flera års tålamod och kan faktiskt bara blir mer harmoniska och läckert fruktdrivna med tiden.

Årgång 2021 var relativt komplicerad och utmanande i Tavel, berättar svenske vinmakaren Lars Torstensson som är inblandad i vinerna hos Les Vignerons de Tavel. Året startade med både frost, regn och mjöldagg. Omständigheter som alltid är tuffare för de små producenterna. För Les Vignerons de Tavel som är ett kooperativ klarade man sig bra ändå, tack vare en större tillgång till odlingar och frukt. Trots en kämpig start är Lars nöjd med resultatet som gav terroirdrivna viner. Det märks i de tre glasen vi provar.

 

Tre roséviner från Les Vignerons de Tavel

Trésor des Sables 2021, nr 70166. 155 kr. Ordervara

Härlig stil som kombinerar mer mjuk och krämig frukt med florala toner av viol och lätt rök. Lägg till jordgubbar, vilda hallon och den saftiga syran så blir Sablet den bästa starten på provningen av de tre olika vinerna från detta kompetenta kooperativ. Rondören får man tack vare de sandiga inslagen i jorden.

Les Lauzeraies Tavel 2021, nr 2724. 139 kr. Fast sortiment

Pålitlig favoritrosé på hyllan. Ny årgången visar både kraft, syra och struktur. Ett smakfullt vin som har allt från örtiga toner till rosa flingsalt och sval körsbärsfrukt. Lauzes är ordet för kalksten på franska och hänvisar till vinets terroir.

Cuvée Royale 2021, nr 70035. 159 kr. Ordervara

Här var det attityd och stram röd frukt. Oerhört läckert och samtidigt uppfriskande med inslag av flinta, kalk, sälta och frukt som körsbär, röda plommon och hallonbåtar som sveper in i eftersmaken. Cuvée Royale kommer från en jordmån dominerad av galets, de runda stenarna.

Tavel - rosé med färgen och smaken      Rosévin Frankrike    Tavel - rosé med färgen och smaken

 

En rosé att se fram emot

Prieuré De Montézargues Tavel 2021, nr 91134. 159 kr. 1200 flaskor lanseras den 20 maj.Tavel - rosé med färgen och smaken

Prieuré De Montézargues tillhör det kända huset Château La Nerthe i Rhonedalen. De är ekologiskt certifierade enligt Ecocert.

Gården klarade sig relativt bra under 2021 trots den kalla starten och frosten på vårkanten, tack vare närheten till Rhônefloden. Sommaren blev både varm och torr och gav fina druvor med jämn mognad. Det första som slår mig är doften. Den är expressiv och domineras av vilda varma örter. Detta återkommer i smaken och backas upp av röda rosor, lavendel, mörka körsbär och salta mineraler i eftersmaken. Köp ett gäng och våga spara i några år. Det är min plan.

Görs på 50 procent grenache, 15 procent cinsault, 15 procent mourvèdre och lika andelar syrah och clairette. Frukten kommer från en sandbaserad jordmån toppad med galets.

 

En rosé att beställa

E. Guigal Tavel 2020, nr 55720. 179 kr. Ordervara

Guigal behöver ingen närmare presentation. De är en av de stora i Rhônedalen,Sofias tips - tillfälligt sortiment 11 maj 2021 särskilt de norra delarna. Men de har bra koll på sitt södra Rhône också, särskilt Tavel.

Detta vin består av 60 procent grenache och resten cinsault, clairette och syrah. Låt dig inte avskräckas för att det står 2020 på flaskan – Tavel kan lagras som skrivet. Mörk och kaxig i färgen och likasinnad i sin stil. Detta är en Tavel som biter ifrån. Ingen mes-rosé här inte. Räkna istället med mörka körsbär, mogen plommonfrukt, lavendel, violblom, söt tobak och vild peppar. Vinet har fortfarande tillräckligt med textur och läcker frukt för vidare lagring. Guigalgott!

Tavel – rosévin med färg och smak

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer