Tack till 2019! Det är dags att välkomna ett nytt vinår – 2020

Varde vin. Ungefär så kan man sammanfatta vinåret 2019. Visst varde det en del ljus också, men knappast i november - en rekordmörk månad i svensk historia med bara några få soltimmar. Innan 2020 anländer tar vi en kik på året som har gått. 

Tack till 2019! Det är dags att välkomna ett nytt vinår – 2020

Som vanligt blir denna nyårskrönika och trendspaning lika mycket en önskelista. Ett helt vinår till trots så har jag fortfarande inte lyckats bli synsk. Men jag har provat vin! I mängder. Det har också blivit en hel del resande och nya upplevelser. Upplevelser som har fyllt på minnesbanken, kunskaperna och törsten efter ännu mer inför 2020. 

Italien har stått högt upp på reselistan. Där har vinerna och producenterna på Etna imponerat, igen. Särskilt på den vita sidan. Etna Bianco gjord på carricante där syran har laserskärpa, frukten är rund och krämig samtidigt som den renar och svalkar. Benanti, Girolamo Russo, Alta Mora, Barone di Villagrande, Carranco och Palmento med många flera; er vill jag se mer av nästa år. 

Annons:

Tack till 2019! Det är dags att välkomna ett nytt vinår – 2020

Det blev också en sväng till Toscana. Toscana som nästan har blivit blasé. Där har ju alla redan varit tillräckligt många gånger. Det stämmer delvis, men alla regioner, producenter och vingårdar har alltid något nytt att berätta. Toscana har backat lite, nästan blivit ödmjuka. De inser att de behöver ta sig tillbaka till fornstora dagar. Zonprojekt, där man delar upp Chianti Classico, är ett steg, om än ett väldigt ambitiöst sådant. Samtidigt står sig Brunello di Montalcino med sin genuina och hederliga stil. Man måste faktiskt inte jaga det allra senaste och hetaste hela tiden… Tack La Magia, Col d’Orcia, Val di Suga, Le Ragnaie, Peitroso med flera för fina smakupplevelser under året.

Prislappen är densamma som förr – hög – men den har inte fått hybris som andra. Piemonte till exempel. Här finns det en lucka och ett läge för Brunello att göra en comeback nu när nebbiolo bara blir dyrare och Amarone har tappat i försäljning.

Som vanligt hoppas jag på Södra Italien. Mer vitt. Mer lokalt i form av fiano, greco di tufo, falanghina och coda di volpe från vulkanjordar i Kampanien. Och för att inte tala om aglianico – Barolo of the South – och stjärnan i både Kampanien och Basilicata. Prislappen är ofta en bråkdel av den där uppe i norr. Jag hoppas och håller tummarna. Konstigare saker har hänt i vinvärlden.

Tack till 2019! Det är dags att välkomna ett nytt vinår – 2020

På hemmaplan och på vårt monopol händer det alltid lika mycket som det händer lite. Nog är de alltid ett litet steg efter. Först nu satsas det ordentligt på en webbutik, när vi alla andra vet att mobilen är den som används till det mesta idag – allt från att tiktoka till tindra, shoppa, läsa nyheter och chatta.

Men jag vill ändå skicka ett tack, från hjärtat, för den nya sortimentsmodellen som innebär fler viner till fler butiker. För vem vill inte ha mer vin? Och när jag ändå är i farten – tack till er importörer, stora som små med olika inriktningar och tänkesätt, som fortsätter ta hem bra drycker. En enda stor spelare att jobba med (mot) till trots. Ni gör ett bra jobb.

Så här i slutet av åtet kan vi lyckligtvis konstatera att vin fortsätter föra människor samman. En flaska vin fortsätter vara den bästa talking piece på ett matbord. Vare sig den kommer i en lättviktsflaska – helt i hållbarhetsandan, med eller utan svavel, från stora spelare eller en liten, liten familjegård. Det finns plats för allt och alla. För vin är en passion. Det är en upplevelse, ett minne. Mer sånt i 2020. Vi ska göra vårt bästa här på DinVinguide.se. Hoppas du hänger med på vår vinresa. Tack till 2019! Det är dags att välkomna ett nytt vinår – 2020

Läs mer


Fler artiklar