Sofias tips på Systembolaget – Fast sortiment 1 december 2018

Så kom december och med den en del nyheter i det fasta sortimentet. Viner värda att vänta på? Njae. Det är bara fåtalet som får mig att masa mig till monopolet. Montrachet lockar för att den vågar smaka mycket. Vernaccia för sin charm. Vouvray för att den piggar upp. Malbecen blir fin till källaren och Majella för att den är megagod... Läs om Sofias tips på Systembolaget.

Sofias tips på Systembolaget

Vinerna finns tillgängliga från och med lördag och cirka ett år framåt. Detta är årets sista lansering i det fasta sortimentet. Nästa tillfälle är den 1 mars och därefter 1 juni. Systembolaget jobbar för fullt med en ny sortimentsmodell, som kommer att presenteras någon gång under senare delen av 2019. Vi återkommer när vi vet mer. 

Fast sortiment 1 december 2018

EN CHAMPAGNE

L’Affût Adam Méreaux, nr 7936. 340 kr

Trevlig champagne-nyhet med chardonnay. Doften av bakade äpplen, rostat bröd och knäckig citrus bjuder in till många skålar. Uppfriskande och gott avslut.

VINTERVITT

Cecchi Vernaccia di San Giminano 2017, nr 6047. 99 kr

Hej mandlar, vita blommor, citrusfrukter, gröna äpplen och dofter av halm och färska örter. Vernaccia har saknats på hyllorna – denna fyller ut tomrummet med den äran. Check på den Cecchi!

Domaine des Lauriers 2017, nr 6288. 129 kr

Syror som laserspjut, bakad citron, krossade stenar och drivor med sälta. Detta är vinterns mest friska vind! En väldigt vacker Vouvray. 

Domaine Gerard Thomas Puligny-Montrachet Le Trezin 2016, nr 3174. 499 kr

Dyra fat ska inte underskattas – det kan vara magiskt gott ibland. Särskilt här. Oemotståndliga dofter och aromer av fint polerade fat, rostade nötter, konfiterad citron, rökpuffar, aprikos, gula plommon och flingsalt i eftersmaken som ger extra fräschör. 

Godeval Cepas Vellas 2017, nr 2191. 149 kr

Ung godello från Valdeorras i norra Spanien. Tid och luft är receptet för att vinet ska kunna blomma ut och visa hela sitt breda smakregister. Citrusolja, gröna äpplen, mineral, våta stenar och friska syror ligger där och bara väntar. På dig. 

 

Annons:

VINTERRÖTT

Grimaldi Dolcetto d’Alba 2017, nr 2054. 99 kr

Charmig dolcetto i en rättfram stil, där vi möts av mängder med körsbär och körsbärskärnor, plommon och strama tanniner. Inget stort, men väl värt 99 kronor.

Chateau Ponsaz Patiemment 2016, nr 2778. 169 kr

Malbec på franska, som kan behöva lite patience (med franskt uttal). Idag är det tanniner, örter, mulliga skogsbär, kakao och lagerblad som står för kalaset. Men det är ett trevligt kalas och jag vill gärna bli bjuden. Särskilt om det vankas oxkind.

Weingut Weninger Sopron 2017, nr 2158. 99 kr

Ungerska druvan kekfrankos och en skvätt merlot bjussar på mängder med röda läskande bär, örtkvistar, söta tanniner och en schysst ekologisk prislapp. Hipsterjuice? Det bestämmer du.

Herencia Altés Garntaxa Negra 2017, nr 2182. 99 kr

Trivsam garnacha från området Terra Alta i Katalonien. Stilen är sval och frisk och lockar till påfyllning. I glaset hittar vi jordgubbar, mosade plommon, lingon och granatäpple. Bourgognekupa och källartemperatur är ett råd.

Manuel Carvalho Martins Golpe 2016, nr 3526. 149 kr

Fatpräglat men det har väl ingen dött av? Det är gott ändå, med sina aromer av skiffer, björnbär, plommon och sin friska struktur. Ursprunget är Douro och druvorna heter touriga nacional, tinta roriz och touriga franca.

Baron de Ley Gran Reserva 2011, nr 2768. 209 kr

Klassisk Rioja, som inte bjuder på några överraskningar däremot tradition och genuinitet. Sippa på vaniljiga fat, plommon, körsbär, örter och valnötter till rätter med lamm och mörka kvällar.

Majella Cabernet Sauvignon 2015, nr 2662. 199 kr

Röda varma jordar från Coonowarra sveper in oss och förför med ren cassisfrukt, mineral, sälta och varsamma fat. Mycket stiligt.

Don Amerigo Gran Reserva Syrah 2017, nr 4662. 119 kr

Peppriga grejer från Chile, där druvan syrah styr rodret. Söta kryddor, lakrits, plommon och björnbär dominerar i det charmiga och flörtiga glaset. Påfyllning tack.

Läs mer


Fler artiklar