Svenska flaggan
systembolaget fast lansering
Skriven av Sofia Ander

Systembolaget – fast lansering 1 september

September bjuder på många lanseringar. Först ut är den fasta lanseringen, den näst sista för i år. Här är det som alltid högt och lågt. Jag har plockat ut det som är högt, alltså gott och värt att slå till på. 

ALKOHOLFRITT

Leitz 1,2 Zero Riesling, nr 11901. 69 kr

Helt alkoholfritt vin är sällan särskilt kul. Men Johannes Leitz är kul och hans viner strålande. Till och med hans alkoholfria riesling levererar. Höga syror, ingen onödig sötma och fruktiga drag av lite fläder, äpplen och citroner i mängder.

Jus de Poires Artisanal Pétillant Biologique, nr 11950. 42 kr

Ekologisk cider från Frankrike till ett schysst pris. Frisk, äpplig och läskande med bra syror och smak av apelsinblom.

Poires

Perlant Jus de Pommes á Sydre, nr 11900. 65 kr

Koncentrerad fransk cider med fin sötma, läckra kryddor som kanel och kardemumma. Krispig och pigg eftersmak. Gott!

NÅGRA GODA VITA

Schneeberger Sauvignon Blanc Klassik 2015, nr 2564. 120 kr

Stilig sauvignon från Südsteiermark i Österrike, som är milslängder från den vanliga kiwi/kattkisskompotten. Återhållsamt, mineraldrivet och ändå fruktigt tack vare ett gäng fläderblommor, några citroner, grapefrukt och lime.

schneeberger

Weingut Jurtschitsch Langenlois Grüner Veltliner 2015, nr 2699. 119 kr

Ekologisk från fabulösa Jurtschitsch i Kamptal, Österrike. Klassisk grüner med ovanligt mycket fräschör och vitala smaker av grape, citron, några vitpepparkorn och mandel. Sehr schön!

langenlois

Somdinou Blanco 2015, nr 2791. 119 kr

Like på allt. Ursprung och druva! Grenache blanc från spanska regionen Terra Alta är sällsynt, i alla fall i Sverige. Ett rent och sprittande vin där rökiga stenar, pomelo, citron och mineraler verkas ha riktigt trevligt ihop.

somdinou

SNYGG SPANJOR

Regina Viarum Mencia 2015, nr 2797. 110 kr

Spännande och läckert från Ribeira Sacra i norra Spanien, där den blå druvan mencia dominerar. Elektriska syror och mörk, lite mullig frukt som plommon och blåbär hänger med anis, sötlakrits, rosmarin och lavendel och det blir ett riktigt välsmakande kompisgäng. Ett vin som sticker ut i septembersläppet.

Regina

SNYGGA ITALIENARE

Marchesi di Barolo Langhe Rosso 2013, nr 2399. 99 kr

Saftig blend på dolcetto, barbera och nebbiolo där mineraler och krossade stenar möter nypon, rosor, jordgubbar och syrliga körsbär. Livligt och läckert.

Paolo Scavino Langhe Nebbiolo 2014, nr 2368. 89 kr för 375 ml

Finfin halvflarra som går att sippa på i stora klunkar till tryffelpastan i höst. Fokuserad med stänk av tjära, en bukett rosor och friska inslag av nypon, örter och röda vinbär.

Scavino

VIVÉ LA FRANCE

Baron de Saint Jean Languedoc 2015, nr 2228. 115 kr

Ett plus för den snälla alkoholhalten på 12,5 och en guldstjärna för att vinet är ekologiskt. Mustigt, örtigt och balanserat med toner av plommon, peppar, lagerblad och en frisk, ren eftersmak.

SaintJean

Chateau Plantier Rose Cru Bourgeois 2014, nr 2626. 129 kr för 375 ml

Fler halvflaskor till folket! Denna håller riktigt hög klass med ursprung Saint-Estéphe. Elegant och friskt med läskande smaker av cassis, körsbär, mineraler och lite ceder. Klassisk och klockren till biffen med bea.

OPA OPA!

The Lion Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon 2014, nr 6259. 119 kr

Rustikt, bitigt och rejält gott. Personligt vin från Grekland, fullmatat med syrliga körsbär, plommon, svarta vinbär och örter. Jag gillar den inhemska druvan agiorgitiko. Opa opa!

TheLoin

EN REJÄL SYDAFRIKAN

Stellenbosch Reserve Vanderstel 2013, nr 4638. 129 kr

Stadiga grejer med kraft, fat och mycket smak. Bordeauxblend med bra syra, mineraler och frukter som plommon, cassis och körsbär. Kan lagras i några år. Servera till något vilt, typ en springbok.

SNYGGA SYDAMERIKANER

Vina Koyle Syrah 2013, nr 4640. 149 kr

Balanserat och välpacketerat från ekologiska producenten Koyle i Chile. Fylligt och välmatat med björnbär, skogsbär, lite fat, svartpeppar och pigga syror.

Koyle

Trapiche Gran Medalla 2013, nr 2761. 185 kr

Riktig bra från Argentina, på malbec 65 %, cabernet sauvignon 27 % och resten cabernet franc. Fint fokus och härligt litet bett, som mjukas upp av jordgubbar, körsbär, cassis och kryddor som anis och rosmarin. Frisk mineralstinn eftersmak.

Trapiche

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer