Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Sofia Ander

Sydamerikansk värme och cabernet sauvignon

Vi går mot höst och friskare luft. Kvällarna blir snabbt mörkare och vi föredrar att stanna inomhus. Maten blir mer rejäl; nu är den bästa tiden för smakrika rotfrukter, grytor och långkok. Vinet får följa med. Det blir också mer kralligt och mörkt. Vi behöver ju matcha vinet med både säsongen och maten. 

Låt oss ta in lite sydamerikansk värme i köket och i vinglasen.

På tallriken hamnar empandas, en av nationalrätterna i Sydamerika. Det är ett bröd, eller en deg som fylls med till exempel köttfärs, grönsaker eller någon slags fisk. Den tillagas sedan i en ugn eller utomhusgrillen. En pirog med latinsk twist kan man säga. Lättätet och mättande. I ena handen har du empanadan, i andra; ett glas rött.

I Argentina är det annars kött som gäller. Stadiga biffar och enkla tillbehör som någon bit potatis eller grönsak. Köttet har huvudrollen och vegetarianer gör sig icke besvär. Enligt ett snabbt sök på google, sägs argentinarna äta omkring 70 kilo kött per år. Vi i Sverige nöjer oss med 25 kg per person…

Grillningen går under namnet asado och då läggs först och främst nötkött på grillen. Men det mesta får plats. Som korvar, revbensspjäll, killing och även inälvor. Mat som kräver sina viner med andra ord.

I Argentina är det i huvudsak druvan malbec som gäller. Fast det är populärt med blends på olika druvor och cabernet sauvignon har också en betydande plats i landet.

Baka några empanads, sätt på grillen (eller stekpannan) och korka upp ett vin från Argentina. 

Imago 2015, nr 3211. 79 kr. FS

Ett trevlig släpp i september, som finns i de flesta butiker. Blenden består av 60% malbec, 35% petit verdot och 5% cabernet sauvignon. Vinet är saftigt, örtigt och visar både på kraft och balans.

Imago

Don David El Esteco Cabernet Sauvignon 2014, nr 70465. 109 kr. BS

100 % cabernet sauvignon, från Salta som ligger långt norrut i Argentina. Ett vin som piggar upp med sina blommiga toner av viol, plommon och friska rödsyrliga bär. Faten känns inte, de har bara givit vinet en fin kryddighet och små, söta tanniner. Urbra.

DonDavid

 1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/img_6241.jpgChile har sin egen nationaldruva, carménere. Precis som hos grannen Argentina, gillar de också att mixa druvor. Cabernet sauvignon är poppis och även cabernet franc, syrah och malbec.

Tack vare att landet är så vidsträckt och läget längs med kusten, hittar vi gott om fina skaldjur och fiskar här. Ceviche är en vanlig rätt och mustiga grytor med skaldjur. Det är alltså något lättare mat i Chile än i Argentina. Men visst bakas det empandas och tänds asados här också. Till dem serverar vi fruktdriven chilensk cabernet sauvignon med frisk syra.

David har flera goda och framför allt ekologiska tips i sin här artikel här. 

Novas Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2014, nr 2229. 99 kr

Novas kommer från den ekologiska producenten Viñedos Emiliana. Här får vi en fin fruktighet och balanserade smaker av cassis, körsbär och plommon. Snyggt, fräscht och ytterst prisvärt.

Novas Gran Reserrva Cab 2013

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer