Sydafrika stänger ner – igen

Än en gång har Sydafrika gått in i en period av lockdown. Något som åter igen drabbar den redan lidande vinindustrin. 

Sydafrika stänger ner – igen

Detta blir tredje gången som Sydafrika går in i lockdown. Ännu en omgång då man också förbjuder all form av alkoholförsäljning, både på restauranger, butiker samt på vingårdarna. Pandemin har dessvärre inte släppt sitt grepp om landet, och man fruktar nu för en tredje våg. Vaccinationerna har tyvärr inte hållit samma takt som i många andra länder. Då ser man detta med lockdown som en enda – om än tillfällig – lösning. 

Den aktuella nedstängningen bestämdes av president Cyril Ramaphosa redan i slutet på juni, och skulle först pågå fram till den 11 juli. Nu har denna förlängts ytterligare några veckor, fram till slutet på denna månad. Den innebär även utegångsförbud från kl 21 till kl 04 varje dag och all typ av folksamling – vare sig det är inomhus eller ute – totalförbjuds också. 

Det blir något av en deja-vu känsla då jag skrev en liknande text förra året. Den kan ni se längre ner på sidan. Förhoppningsvis kommer man få bukt med smittspridningen så fort som möjligt. Och inte minst vaccinationen som fortfarande ligger på väldigt låga nivåer. 

Det lilla vi kan göra från Sverige är att köpa och dricka vin från Sydafrika. En uppmaning som också går i ett deju-vu-tecken. Än så länge har inte exporten av Sydafrikas viner påverkats. Det får helt enkelt tiden utvisa. Viner med ursprung Sydafrika finns det alltså gott om på våra svenska monopolhyllor. Vi har därför satt ihop en liten vinlista – med viner i några olika prislägen och stilar som finns på hyllorna just. Ett passande tillfälle att samla ihop vänner och familj och sätta igång en sydafrikanska braai kanske?

Läs gärna mer på WOSA – Wines of South Africas hemsida. 

Braai är Sydafrikas motsvarighet till grill. Ordet kommer från Afrikaans braaivleis och betyder ”grillat kött”.

Bubblande aperitif

Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020, nr 7591. 99 kr. Fast sortiment

Sydafrika är en bubblare på bubbel. Där görs viner enligt den traditionella metoden eller som här – genom tankmetoden. Precis som man gör en prosecco. Denna friska chenin blanc är däremot mycket torrare än många varianter av prosecco, med en låg dosage på sex gram. Somrigt och fräscht med gröna äpplen, gula plommon och söta kryddor. Till nötskålen eller plocket med chark och oliver.

 

Annons:

Två vita viner

Delair Graff Swartland Reserve Chenin Blanc 2019, nr 22014. 189 kr. Fast sortiment

Stiligt tillskott i det fasta sortimentet 1 juni, som finns i 215 butiker. Swartland gör det igen och chenin blanc med. Mineraler och syror som det skiner om, nötkräm, gröna syrliga äpplen, apelsin, riven muskot och kardemummafrön flödar fram. Till braai på kyckling med majskräm och rostad sötpotatis.

Sumaridge Chardonnay 2019, nr 96026. 199 kr. 5000 flaskor lanserades den 6 juli.

Svalkan, sirligheten och den moderna frukten i fint samklang med fat i balans. En modern och tilltalade chardonnay från svala Upper Hemel-en-Aarde Valley i Walker Bay. Nektarin, grillad citron, nötter och solsken är summa summarum av Sumaridge. Vinet till grillad fet fisk med färskpotatis och en sås på yoghurt med citron.

Sydafrika stänger ner - igen.     Sydafrika stänger ner - igen.

Somrigt rosaSofias tips - tillfälligt sortiment 8 juni 2021

Avondale Camissa Rosé 2020, nr 92065. 159 kr. 4500 flaskor lanserades den 8 juni.

Krämig rosé på trion grenache, mourvèdre, och röd muscat. Det vankas fluff, gräddiga jordgubbar, smultron, rosa grapefrukt, björnbär och strålande friskhet i eftersmaken.

Charmerande och personlig rosé från den  ekologiska firman Avondale, som ligger i Paarl. Utmärkt aperitif, mellandrink eller till salladen på mozzarella, svenska jordgubbar, grillade primörer och rostade fröer.

 

Tre röda viner

Org de Rac Cabernet Sauvignon Reserve 2019, nr 2510. 119 kr. Fast sortiment

Pålitliga Org de Rac lyckas alltid producera välgjorda och hederliga viner till lika hederliga priser. Denna ekologiska cabernet, med sällskap av en liten andel merlot, smakar direkt och fruktigt av röda och svarta vinbär, varma plommon, aningen cigarrlåda och rejäla örter. Braai med biff och bea?

Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2019, nr 2502. 99 kr. Fast sortiment

Cabbigt och stadigt! Räkna med mörka körsbär, cassis, plommon, tobaksblad, ceder och cab-bettet i efterdyningarna. Klarar både några års lagring och många braai-kvällar i sommar. Till den fina köttbiten med stekt plantains, en matbanan med fastare fruktkött än banan och även lägre sötma. Den går att både koka, steka och göra mjöl på som man sedan använder nom bakning.

Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache 2019, nr 6575. 129 kr. Fast sortiment

Rhoneblend med syrah i spetsen. Då blir det ofta kryddigt, lätt pepprigt och riktigt läckert. Kryddorna får sällskap av skogsbär, vilda hallon och en gnutta ceder. Fylligt och samtidigt fräscht tack vare det fina sällskapet som stavas cinsault och grenache. Fint till både ljust och mörkt kött, gärna med något form av örtsmör eller smakrik salsa.

Sydafrika stänger ner - igen.   Sydafrika stänger ner - igen.    Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache 2019

Läs mer


Fler artiklar