Svenska flaggan
Sydafrika går tillbaka till sina rötter - DinVinguide Sydafrika
Skriven av Sofia Ander

Sydafrika går tillbaka till sina rötter

Rötterna är faktiskt bokstavliga. Från att ha sneglat för mycket och alldeles för länge på omvärlden och internationella druvor, går man tillbaka till de gamla vingårdarna med uråldriga knotiga vinstockar. Inget ska ryckas upp mer. Istället ska vinrankorna få den vård och omsorg de förtjänar. Sydafrika är redo att gå tillbaka till sina rötter. 

Sydafrika går tillbaka till sina rötter

Gamla vinstockar, spännande viner och en föreläsning samt provning med Madeleine Stenwreth (vår svenska Master of Wine) i sällskap av David Nieuwoudt är inget man säger nej till. David är vinmakare och driver familjefirman Cederberg och Ghost Corner bland annat. Några av de mest prisbelönta gårdarna i Sydafrika.

Madeleine kan också sitt Sydafrika. Där varvade hon vinstudier med sommelierjobb som sedan mynnande ut i etablerandet av WOSA – Wines of South Africa i Sverige. Numera arbetar hon som vinkonsult med ungefär halva världen som arbetsplats. 

Tack vare sin långa och gedigna erfarenhet inom vinbranschen är David också engagerad i två betydelsefulla projekt; Agulhas Wine Triangle och Old Vine Project. Två lite olika föreningar men ändå med samma syfte; att lyfta fram det bästa av Sydafrika. Sydafrika 2.0. Igen.

Agulhas Wine Triangle består av de mest sydbelägna vingårdarna i Sydafrika. Gårdar som får stå ut med extrema vindar, tuffa landskap, karga och urgamla jordar. En plats där Atlanten och Indiska Oceanen möts. Där finns numera en vinrutt: Agulhas Wine Route, där du kan besöka vinfirmor som Lomond, Black Oystercatcher, Ghost Corner och Sijnn bland annat. 

David tror mycket på den här delen av Sydafrika. – Swartland har varit och är fortfarande trendigt, men faran för torka i regionen är överhängande. Det kan nog bli svårt att odla vin där i framtiden, säger David. 

– Fördelen med Agulhas är framför allt det kustnära läget som med bidrar med både regn och svalkande vindar. Där vi kan odla allt från pinot noir till grenache och sval shiraz och även chenin blanc, sauvignon blanc och semillon. 

Aghulas har ingen officiell hemsida ännu, då sammanslagningen är så pass nystartad. Här finns dock mer info angående gårdar, boende etc: 

https://www.visitwinelands.co.za/pages/elim-cape-agulhas

Och instagram på: @agulhaswinetriangle

Sydafrika går tillbaka till sina rötter

Bild från DinVinGuide
Bild från DinVinGuide

Old Vine Projekt gräver ännu djupare. Hela vägen ner till rötterna, som måste vara minst 35 år gamla för att få vara del av projektet. Många av Sydafrikas fina gamla vinstockar rycktes dessvärre upp för att merlot och cabernet sauvignon skulle ta över marknaden.

– Sydafrika har olyckligtvis förlorat en stor del av sitt arv på grund av detta, säger David. Det finns fortfarande en del gamla stockar kvar, men merparten av dem tillhör kooperativ. De rycks upp än idag i förmån för citrusträd som ger mer klirr i kassan. Som det ser ut nu finns det bara omkring 3500 hektar gamla vinstockar kvar i Sydafrika.

– Men tack vare Rosa Kruger, en sann Old Vine kämpe, ser det mer hoppfullt ut. Hon är en erkänd expert inom vinodling och har tagit sig an detta projekt, berättar David. Syftet är så klart att bevara de gamla vinstockarna och göra viner från frukten. Men också ta hand om, vårda och även se över yngre vingårdar så att de också kommer få ett långt och rikt liv. På sikt kommer de stockarna också klassas som gamla och bidra till energifyllda och fokuserade viner.

Medlemmar i projektet sätter ut en särskild stämpel, seal, på sin flasketikett med trycket: Certified Heritage Project. På så vis kan du och jag enkelt hitta rätt vin på hyllan.

Vill du veta mer? Surfa in på hemsidan: https://oldvineproject.co.za

Du hittar också ytterligare info via instagram på @oldvineprojekt

Sydafrika går tillbaka till sina rötter

Bild från DinVinGuide

Vad ska vi dricka för att hänga med i det nya Sydafrika då?

– Cinsault, ropar David och Madde unisont. Det är en trenddruva, berättar Madde. Cinsault har länge ansetts vara en enkel blenddruva som var bra för att den gav stora skördar. Nu har odlarna lärt sig att hålla skördarna nere och stockarna börjar även få lite ålder. Då får vi viner med stor energi och lyster.

Vad finns i Sverige då? Det korkar vi upp nästa vecka.

Undertiden kan du plugga på här: https://www.wosa.co.za/home/

Sydafrika går tillbaka till sina rötter

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer