Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Svarta jordar, mineraler och läckra vulkanviner från Etna - DinVinguide Sv
Skriven av Sofia Ander

Svarta jordar, mineraler och läckra vulkanviner från Etna

Ett nytt år innebär nya viner att prova och framför allt nya vinländer att besöka. 2014 gick årets sista vinresa till Sicilien och närmare bestämt, Etna. En plats jag gärna återkommer till. Därför tänkte jag ta med er läsare på en liten vintur dit, med gott i glasen och vackra vyer.

De röda viner från Etna, jämförs ofta med både Barolo och Bourgogne. Inga dåliga jämförelser. Men det finns belägg för dem. Etnavinerna har, precis som vinerna gjorda på nebbiolo, fin stramhet, syra och i vissa fall ordentliga tanniner. En del är mer mjuka, saftiga och rödbäriga, precis som en röd bourgogne. Olikheterna då? Dem hittar vi först och främst i druvorna och jordmånen. Och inte minst på prislappen. Etna är fortfarande mycket prisvärt.

 

En Etna Rosso, är i huvudsak producerad av nerello mascalese. En av de inhemska druvorna på Sicilien, som odlas mestadels i regionen Catania där vulkanen Etna ligger. Typiskt för mascalese är dess tanniner, syra och häftiga mineralitet. Vill man, så går det absolut att hitta nyanser av både rök och lavajord i vinerna. För att runda av vinet och ge det lite mer färg, brukar man blanda i några procent nerello cappuccio. Detta är också en lokal druva, som ger något lättare och saftigare viner. En Etna Rosso D.O.C måste innehålla minst 80 % nerello mascalese.

På den vita sidan, står carricante för den största delen. En Etna Bianco D.O.C ska enligt lag vara gjord av minst 60 % carricante. Andra gröna druvor som är vanliga i en Bianco, är b.la minella och grecanico. Det är dock de röda vinerna som sticker ut mest från Etna. Häftiga, personliga och mineralstinna viner med karaktär och elegans.

Karaktär och personlighet har även Marco de Grazie. En italiensk vinhandlare, som växt upp i USA och alltid haft vinerna från Bourgogne och Piemonte som sina favoriter. Han såg potentialen och terroiren på Etna. Han såg att man kunde göra så mycket mer av detta karga, lava-landskap. Men det behövdes någon utifrån och den någon var just Marco.

Detta var i början på 2000-talet, en tid då vinerna från Etna fortfarande var relativt okända. Marco var först med att dela upp sin mark i olika single vineyardlägen och han buteljerade också sina viner på Bourgogne-flaskor. Allt för att sticka ut och visa, att Etna var en region att räkna med. Vinfirman döpte han till Tenuta delle Terre Nerre; Den svarta jordens vingård. För här är marken svart och vinden doftar faktiskt både rök och lava. Särskilt från Guardiola, Terre Neres högst belägna vingård som ligger nästan 1000 möh.

Etna fortsätter att vara aktiv och färga jorden och gräset svart. Det senaste utbrottet var för cirka tre år sedan. En av de mest kända och största utspelade sig 1669. Det kanske verkar märkligt att något ens kan växa på lava. Fast tack vare att jordmånen är både lätt och hålig, kan vinrankorna tränga ner längre i marken och arbeta hårdare. Kämpande vinrankor ger mer komplexa druvor och viner. Här finns även en del vinstockar som varit med sedan innan vinlusen (phylloxeran) slog till. Tenuta delle Terre gör ett sådant vin; Prephylloxera – La Vigna di Don Peppino. Produktionen ligger på omkring 3000 flaskor året.

Idag finns över 70 aktiva vinproducenter på Etna, där Tenuta delle Terre Nere är den största. Den årliga produktionen ligger på omkring 200.000 flaskor för firman, medan många andra ligger på hälften och t.om ännu mindre. Titta gärna efter andra producenter som Pietradolce, Girolamo Russo, Azienda Alice Bonaccorsi, Benanti och Tenuta de Fessina. Alla har sin personliga stil, dock med den typiska mineraliteten och fina fathanteringen.

En Etna Rosso kan absolut lagras i några år, dock inte i samma utsträckning som en Barolo eller Barbaresco. Servera helst vinerna något svala och i pinot noir/nebbiolokupor. God mat att servera till är fet fisk, fågel, risotto, hemgjord pasta med en långkokt tomatsås och smakrika korvar.

Viner att smaka på (Systembolaget). Samtliga ligger i beställningssortimentet.

Tenuta di Fessina Erse Etna Rosso 2012, nr 70815. 171 kr

Tenuta delle Terre Nere Santo Spirito 2012, nr 92341. 251 kr. Finns fåtalet flaskor kvar, så först till kvarn! Årgång 2012 var något varmare än 2011 och gav ordentlig kraft och tillgänglighet till vinerna, berättade Marco under vårt besök.

Girolamo Russo Feudo 2010, nr 74626. 273 kr och Girolamo Russo San Lorenzo 2010, nr 74472. 273 kr. En personlig favoritproducent, vars vingårdsviner klarar några års lagring.

Passopisciaro 2010, nr 74654. 312 kr

Cantine Valenti Norma 2012, nr 2374. 121 kr. Fyndpris på en klassisk Rosso.

Pietradolce Archineri Etna Rosso 2012, nr 71674. 321 kr, säljs i kolli om 6 flaskor.

Pietradolce finns även på den danska vinbutiken atomwine.dk, som för övrigt har ett mycket bra sortiment och fördelaktiga priser.

winefinder.se har även några viner från Etna i sin webbutik.

Vill du veta mer om Sicilien? Fredrik har varit där flera gånger och skrivit olika artiklar.

Ytterligare en artikel finns här. 

 

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia