Svenska flaggan
Spännande vita viner från Spanien - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Spännande vita viner från Spanien

Vi inleder tema Spanien, med några utvalda vita viner från landet, som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Spanien är duktiga på att ta vara på sina lokala druvor. Det är dem vi smakar oss igenom idag. Spanskt vitt, kanske kan det bli nya grejen i vinvärlden...

Belondrade y Lurton Verdejo 2012, nr 75451. 279 kr. BS

Något av ett fatmonster, men ändå ett häftigt och annorlunda vin. Jag minns exakt var jag provade det för första gången. Det serverades i ett simpelt dricksglas på stående fot mitt i gamla stan i San Sebastian. Tillsammans med feta, salta och smakrika tapas, satt det som en smäck. Faten till trots. Vinet innehåller 100 % verdejo, som har både jäst och fatlagrats på franska ekfat i 300-liters storlek. Det är fylligt och rikt, nötigt och spännande. Första årgången kom 1994, tack vare visionerna från en fransman, Didier Belondrade. Han provade sin första verdejo för nästan 30 år sedan, fastnade för druvan men ville samtidigt göra bättre viner. Tillsammans med sin fru Birgitte Lurton (som kommer från Bordeauxfamiljen Lurton) gjorde de sina drömmar till verklighet. I början producerade man omkring 10.000 flaskor av detta vin. Idag ligger man omkring 90.000 per år. 

belondrade

Edetária 2012, nr 74765. 199 kr

Ska vi prova vitt från Spanien, får vi inte glömma garnachas vita motsvarighet; garnacha blanca. Eller garnatxa som det stavas i Katalonien, där regionen Terra Alta ligger. Här ligger också vinfirman Edetaria, som fokuserar på just både vit och röd garnacha. Detta är firmans bästa vita vin, gjort på 100 % garnacha blanca, från stockar som är över 60 år gamla. Vinet har fått jäsa på 500-liters fat och sedan lagrats i 8 månader. 2012 år fortfarande ungt, ståligt och mycket friskt. Citron, grape, stenkross och mineral och lätt rökiga toner präglar detta eleganta vita viner. Lufta och drick. Eller lagra och drick. Njut.

Läs gärna Anders ingående artikel om vinfirman Edetaria.

edetària

La Comtesse de Pazo Barrant 2010, nr 74564. 259 kr. BS

Vinfirman Pazo de Barrantes i Rias Baixas tillhör kända Rioja-producenten Marques de Murietta. På egendomen i Galicien, gör man två viner; Pazo Barrantes och La Comtesse. Båda håller mycket kvalité och är gjorda uteslutande på albarino. Vad som får La Comtesse att sticka ut lite extra är att den har tagit sig en titt på ekfat. Stora franska ekfat på 3000 liter, under 30 dagar. Där har druvorna fått jäsa och utvecklat en härlig textur och krämiga toner av valnötter, aprikos och vit persika. Ett rent och fräscht vin med lång mineralitet och läskande syra. 

Viña Tondonia Reserva Blanca 1999, nr 72665. 259 kr

Vinerna från firman R López de Heredia i Rioja är helt unika i sitt slag. Tradition är ledordet. Man använder fortfarande samma vinutrustning och arbetar på precis samma sätt, som man gjorde 1877; året då vineriet grundades. Vinerna är med andra ord allt annat än moderna. Det är just det som gör dem så speciella. Vinerna är både gammeldags och oxiderade i stilen, men ändå så livliga, rena och unika. Tillhör en av de äldsta vinerierna i området. Reserva Blanco innehåller 90 % viura och 10 % malvasia, som lagrats i sex år på amerikanska ekfat. Därefter har vinet lagrats i nio år på flaska innan lansering. Vinet är helt torr och friskt, med drag av mogna äpplen, svamp, aprikos och vit persika. Läs gärna mer om firman här, i min artikel från en provning förra året.

tondonia

Malkoa 2013, nr 75108. 161 kr. BS, säljs i kolli om 6 flaskor

Txakoli, hur många har provat det egentligen? Kanske har ni fått ett glas, lätt spritsig sådan på en tapasbar i Bilbao. Men alla är inte av den karaktären. Det finns tre DO-områden för Txakoli i Baskien; Arabako Txakolina, Bizkaiko Txakolina och Getaria Txakolina. Den vanligaste druvan heter hondarribi zuria. Malkoa kommer från Arabako och består av 100 % hondaribbi zuri. Producenten Senorio de Astobiza är ung, grundad 2008. Fokus ligger på vita viner, gjort på de lokala druvorna. Malkoa lagras några månader på sin jästfällning, som ger lite mer fetma och rondör till det redan väldigt krispiga vinet. Här finns också smaker av gröna äpplen, citrus, gråpäron och mineral. Hörde jag ostron?

TXACOLI

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia