Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Spanien och garnacha = sant - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Spanien och garnacha = sant

Garnacha är en av Spaniens mest odlade druvor. Den gillar sol, så val av hemmaplan är kanske inte så konstigt. Jag gillar också sol, men håller mig kvar i Sverige tillsvidare och njuter av denna spanska druva. 

Garnacha och Spanien funkar väldigt bra ihop. Druvan är lättodlad och ger rik frukt. Ibland för rik och ibland med för hög alkoholhalt. Fast många vinodlare och vinmakare vet hur den ska hanteras. Höga höjder, karga jordar, gärna gamla vinstockar och stora gamla ekfat, eller ännu bättre; inga alls är knepet. Garnacha har en så ren och pur frukt att den inte behöver maskeras eller fixas till.

Jag har provat några viner på garnacha, i olika prislägen och stilar. Tre av vinerna ligger i beställningssortimentet. Resten har lanserats under året och finns i begränsat antal flaskor. Först till kvarn alltså.

Läs också Magnus artikel om Vinos de Madrid, där garnacha har huvudrollen.

 

Servera din garnacha sval, i bourgognekupor. Njut. 

Tres Picos Garnacha 2015, nr 74456. 199 kr. BS

Mullig stil, där mörk frukt som plommon, skogsbär och mogna jordgubbar dominerar. Garrigue mixas med fatkryddor, varma jordar, friska syror, aningen vanilj och lite söt piptobak. Klarar några års lagring. Luftning en halvtimme till en timme innan avnjutning är inte fel.

Bra mat till garnacha. Tänk grillade lammkorvar, flankstek med örtsmör och fläskkotlett på ben med grillade grönsaker och en mojo rojo.

Ursprung: Campo de Borja, Aragonien

Almodi 2015, nr 74874. 119 kr. BS

Juicy! Rättfram och flörtig hallonbåtsdröm som kommer seglandes med livliga syror, svenska jordgubbar, viol, sötlakrits och sån där hipp klunkabilitet. Strålande sommarvin, som bör serveras vid 13-16 grader till grillad kyckling, grillad chorizo och en sallad på manchego, oliver och grillad paprika.

Ursprung: Terra Alta, Katalonien

Uvas de la Ira Dani Landi 2015, nr 99839. Släpptes i april; det finns ett gäng flaskor kvar. 

Daniel Landi håller till i Sierra de Gredos, som ligger väster om Madrid. Daniels vinhistoria började på familjeegendomen Jimenez-Landi, men sedan 2012 gör han viner under egen etikett. Uvas de la Ira kommer från en liten plott om 7 hektar. En höghöjdsvingård i Mentrida, ett distrikt utanför Madrid. Daniel Landi jobbar både ekologiskt och biodynamiskt.

Det här är ett vin som verkligen smakar garnacha. Sval och spansk sådan. Tänk vildhallon, svenska jordgubbar, torkade örter, stenig mineralitet och mogna tanniner. Que viva garnacha!

Mat? Ja tack gärna. Helgrillad kyckling med örter och rostad potatis.

Ursprung: Mentrida, Madrid

La Bruja de Rozas Comando G 2015, nr 99860. 200 kr. 1500 flaskor lanserades i maj och det finns konstigt (!) nog kvar en och annan butelj. 

Jag provade La Bruja inför majlanseringen, gillade mycket och skrev så här:

”Trendigt juicy och jäkligt gott från Madrid-området. Garnachabärigt där vi bjuds på tranbär, några rönnbär, lingon och massvis med syra och fokus. G står väl för görgott?”

Killarna bakom La Bruja heter Fernando Garcia och Daniel Landi. Alltså samma Daniel som driver Uvas de la Ira. De gör vin ihop, under namnet Comando G, där de fokuserar på urgamla stockar och små vinlägen på extrema höjder. Eko och bio, vad annars. Vad betyder G då? Garnacha så klart! Matmässigt tänker vi ljust kött, korvar och secreto iberico igen.

Ursprung: Vinos de Madrid

Legado de Moncayo Old Vines Garnacha 2015, nr 72683. 125 kr. BS

Detta är ett praktexempel på svalodlad garnacha, som vuxit på karga, steniga jordar, nästan 750 meter över havet. Old Vines innebär cirka 40 år i detta fall.

Plussar man ihop dessa faktorer, får man ett stenigt, läskande och friskt vin. Vi får även mineraler i mängder, toner av viol och kryddiga inslag av anis och lakritsrot. Frukten går åt plommon och mosade röda vinbär. En flörtig fräsching till ett blygsamt pris.

Finemang till spansk chark, hårdostar som manchego och pimentos de padron.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer