Spanien – lika klassiskt som modernt

Spanien är vinlandet som är lika nytt och trendigt, som det är klassiskt och old school. Det har pratats om och skrivits mycket om ”Det nya Spanien” i flera år. Men vad exakt innebär det egentligen? Och nog blev det lite för modernt?

Under Spanska Vindagen i höstas (en mässa som arrangeras varje år i Stockholm, för både konsumenter och bransch) hölls det en intressant Master Class av Ferrán Centelles. Ferrán är Katalan, född i Barcelona och startade tidigt sin bana i vinvärlden. Karriären fick en rivstart på elBulli, där Ferran var verksam som sommelier mellan 2001 och 2011. Under samma tid medverkade han i flertalet sommeliertävlingar, där han kammade hem ett antal priser. En bok har det också blivit, om vin och mat i kombination. Idag är han bland annat Spanien-expert åt Jancis Robinson och vinkonsult. Han har helt enkelt koll på allt som har med vin och Spanien att göra.

Vilka trender är tydliga? Vilka druvor är på gång? 

  • Små, nyskapande vingårdar är på frammarsch.
  • Det är mycket fokus på landets vita viner – med hög kvalité.
  • Vinfirmorna har börjat söka sig till vingårdar på högre altitud, för att få friskare och mer syradrivna viner.
  • Att låta vinerna ligga på sin jästfällning – lees – blir mer vanligt. Det ger vinerna komplexitet och smak.
  • Enskilda vingårdar – så kallade Single Vineyards och Estate Wines, börjar växa. Det innebär mer fokus på en särskild plats, inte enbart en region eller område. Detta ser vi tydligt i Rioja, där man sakta men säkert börjar använda sig av bynamn – som i Bourgogne.
  • Ekologiskt, biodynamiskt och även naturligt framställda viner – naturviner – blir mer och mer populära.
  • Cariñena (som även går under namnen samsó och mazuelo) och garnacha (grenache) är två trendiga blå druvor som vi kommer se mer av.
  • När det kommer till landets mousserande vin – Cava – väljer många producenter att lagra dem längre än vad vinlagen säger. Nio månader är minimum för en Cava. Idag är det vanligare med en lagringstid på 24-36 månader. Även här ser vi en ny klassificering – Cava de Paraje – som tar cavan ett steg till. Klassificering som infördes i juni 2015, får användas till Single Vineyard Cava, med beteckningen Gran Reserva vilket innebär minst 36 månaders lagring.

 

Annons:

Det är uppenbart att vinlandet Spanien inte står inte stilla. Men de håller också på sina traditioner. Klassisk och långlagrad Rioja kommer alltid finnas kvar. Vem tycker inte om tempranillo med ålder som utvecklat smaker av tobak, valnötter, dill och torkade frukter?

Just Rioja blev ”för” modernt ett tag. Extraherad frukt och nya hårdrostade fat blev ett signum. Vinerna smakade som vilka som helst. Modernt, fruktdrivet och identitetslöst.

Idag är balansen tillbaka. Vi ser det traditionella sida vid sida hos det nytänkande. De inhemska druvorna har fått ett uppsving. Vitt vin och Spanien är lika med sant. Prova landets garnacha blanca, viura, xarel-lo, verdejo, verdil och godello. Sök dig norrut och smaka på de svalodlade vinerna på garnacha och sumoll. Och Cavan, den blir bara bättre och snyggare. Så låt den kosta en slant.

 

Vad ska vi dricka om vi vill hänga med då?

Recaredo Terrers Brut Nature, nr 96900. 199 kr. Tillfälligt släpp 7/4 om 1800 flaskor. Än finns det kvar några att investera i. 

Ekologiskt, knastertorrt och högkvalitativt. Mineraler, höga syror och grillad citrus blandas upp med runda mognadstoner som nötter och aprikoser.

Fler produkter från samma firma ligger i bs.

Neno de Viña Somoza Godello 2015, nr 79998. 209 kr. 

Godello från Valdeorras i Galicien, smakar typ så här: gula plommon och vit persika som överösts med havssalt, mineraler, krossade stenar, rök och höga syror. Ostron och skaldjursplatå; ja tack!

Importören bakom detta vin satsar fullt ut på spanska viner. Kolla hemsidan för mer info och goda drycker: Winestories.se

Navaherreros Garnacha de Bernabeleva 2015, nr 95010. 169 kr. Tillfälligt släpp 8/9 om 1800 flaskor. Det finns ett gäng kvar av någon anledning. 

Jag tyckte så här:

”Rök, sten, grus, lagerblad, kryddnejlika, valnötter, fikon, rosor och vildvuxna röda bär. Komplext och lysande! Ett måste-köp på spansk grym garnacha.”

 

Importörer med mycket av det nyskapande Spanien i sikte är bland annat Wine Stories, Word & Wines, Intermondi, Salubeido, Johan Lidby Vinhandel, Lancel och Terrific Wines.

Läs mer

Fler artiklar