Annons:

Span på vinbarer i stan 

Ännu fler vinbarer i stan? Japp, i huvudstaden hittar vi snart bra vinhäng i varje kvarter. Idag tar vi med oss ett ett tomt vinglas och kollar status på fyra nya ställen i Stockholm. 

Dryck Vinbar

Ett av Södermalms senaste tillskott. Dryck Vinbar öppnade i våras och har redan fångat många vinhjärtan. Det tack vare sin avslappnade attityd till vin och den varma välkomnande atmosfären. Vinsnobbism hör inte hemma på Dryck. Här njuter man och har en riktigt trevlig kväll istället. Ute eller inne. Tack vare att Swedenborgsgatan är en gågata under sommaren har man chansen att knipa en plats på den tillfälligt bilfria och lugna gatan.

Min vinkollega och jag lyckas knipa en plats och slår till på både en vinprovning och ett stort chark- och ostfat. Fatet kostar en slant; 395 kronor, fast har ett roligt och gott innehåll. Charken är övervägande svensk och osten kommer också från svenska gårdar. En extra stjärna för det!

Vinlistan består av en trevlig och personlig mix av eko- och bioviner som sticker ut. Det finns även många alkolholfria alternativ, som must och hemgjord lemonad. Priserna är ovanligt låga för en vinbar i Stockholm. Särskilt flaskvis. Från 500 kronor och uppåt. Vill du bara ha några smakprover, då kan du få halva glas från 55 kronor. Mer sånt tack!

Hemsida: https://www.dryckvinbar.se

Adress: Swedenborgsgatan 1, nära Mariatorget

 

Vina

Vina är en liten pärla vid Greta Garbos torg, mitt i Sofo. Här är inte bara vinet i fokus. Maten är en av de stora anledningarna att gå hit. Med fokus på stora. Portionerna lämnar nämligen ingen hungrig. Åtminstone inte mig. Kör på småplock i form av oliver, mandlar, sardiner eller chark. Eller satsa på några av de varma rätterna, som går att få både halva och hela. Tur är det, för här vill man liksom prova allt. Den välfyllda fisksoppan är redan en klassiker, deras snygga råbiff också. Jag säger bara tryffelcreme.

Skölj ner med ett naturvin – som på de flesta vinbarer numera – eller kanske ett friskt vitt från Sicilien eller en sval garnacha? Ett 20-tal viner går att få på glas. Vinlistan innehåller viner för de flesta smaker, vare sig du är för biodynamiskt eller inte, och den ändras ofta. Med andra ord; gå hit ofta.

Hemsida: http://vinaaa.squarespace.com

Adress: Sofiagatan 1, nära Nytorget

 

Annons:

Vinköket

Vinköket firar snart två-årsjubileum. Varför inte gå dit och fira? När hösten och mörkret smyger sig fram, är detta stället att tina upp på. Köket i sig ligger i Le Rouge’s varma och sammetsklädda lokaler.

Kryp ner och kolla igenom den lockande vinlistan. Inled med en champagne under tiden som du funderar på vad du ska äta. Den obligatoriska charkbrickan finns naturligtvis – kan man ens bli trött på sånt? Eftersom Vinköket sitter ihop med Le Rouge, kan du beställa en fin bit entrecote med pommes och bea. Klassiskt och hederligt, vilket passar den breda vinlistan. För här hittar du allt från stadiga jänkarviner till slank och hipp gamay till krispig muscadet. Risken finns att du inte vill lämna Vinköket på länge…. Men du kan gå dit först den 15 augusti, då man öppnar igen efter ett uppehåll under sommaren. Hösten är välkommen.

Hemsida: http://vinkoket.com

Adress: Brunnsgränd 2-4, Gamla Stan

 

 

Ica Vinbar på Folkungagatan 

Vin på ICA? Ja nästan i all fall. Du hittar ingen Chianti vid salsiccahyllan, men däremot ett ytterst trevligt vattenhål vid ingången till ICA Supermarket på Folkungagatan.

Baren drivs av Kjell Tegström sedan början av året. Tidigare hittade vi Kjell på restaurang Kryp In i Gamla Stan. Möjligheten att tillsammans med ICA servera god mat och knåpa ihop en personlig vinlista, var något Kjell inte kunde säga nej till.

– Jag brinner för viner med så lite ”skräp” i som möjligt, renare viner, biodynamiskt, naturligt och framför allt såklart gott, berättar Kjell. 

Det finns alltid omkring 30 viner på glas och ytterligare ett 10-tal viner av lite dyrare snitt, som går att smaka på tack vare Coravin. Vinerna är lågt prissatta – du kan få ett glas för 50 kronor, eller en flaska för cirka 300 kronor. Vill du inte ha vin, finns det gott om öl. 40 flaskor minst, samt flera fat som byts ut eftersom.

Hungrig? Dagtid serveras smörrebröd, vad sägs om en stadig räkmacka för 99 kronor? Kanske den billigaste i stan. Efter 16 plockar man fram tapas och småplock.

Inled måndagens mjölkshopping med ett glas Larmandier-Bernier för en hundralapp och avsluta veckan med en krispig riesling från Wittman. Perfekt till den där räkmackan…

Adress: Folkungagatan 56, nära Medborgarplatsen

Annons:

Här finns mer att läsa om