Svenska flaggan
Sommarminnen och lokala viner - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Sommarminnen och lokala viner

Ni vet hur det är. Hösten är - utan tvekan - här och de soliga sommardagarna känns plötsligt så långt bort. Den värmande solen. Dofterna. Baden i kristallklara vatten. Har du varit utomlands, kanske Medelhavet, tänker du säkert på maten. På grönsakerna med solmogna och intensiva smaker. Och självfallet på det lokala vinet…

Visst smakade det där enkla vinet i karaff så gott i värmen? Du köper hem så mycket du bara kan. Men här hemma smakar inget likadant. Romantiken och smaken försvann med solen.

Fast det är en del av charmen med en semester. Du är ledig. Fri att göra vad du vill. Njuta, äta och sola. Och kanske inte lägga så stor vikt var vinet kommer ifrån, vilka glas det serveras i eller hur det har tillverkats. Det är gott där och då.

Jag har själv som princip att bara dricka lokalt när jag är ute och reser. Vare sig det är en lång eller kort resa. På andra sidan jordklotet eller bara några timmars resa söderut i Europa. Det lokala finns eventuellt bara där. Varför missa en sånt tillfälle? Jag har haft många av mina bästa vinupplevelser genom denna grundregel. Kanske är det tack vare att man inte har samma förväntningar. Kanske är det tack vare nyfikenheten och spänningen inför en ny erfarenhet?

 

Vilka är dina bästa - enkla och billiga - vinupplevelser? 

Jag har njutit av oljig och citrusstinn verdeca i Apulien. En lokal förmåga med rökiga drag och frisk, syrlig frukt. Tänk så god den var till den inhemska maten. En billig investering i en ny erfarenhet för några euros.

Samma region gjorde mig lycklig med sin nero di troia. Den smakade vilda örter, jordgubbar, plommon och viol. Tänk att Apulien inte bara är appassimento, zinfandel och trälådor.

Någon verdeca finns inte på vårt monopol. Nero di troia hittar vi däremot.

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/rasciatano-7214101

https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/il-falcone-233501

 

Bild från DinVinGuide

I somras fortsatte njutningen i Kalabrien. Återigen Italien. Men landet har över 2000 druvor, så här finns det att göra. Där blev måltiderna ännu godare och mer intressanta tack vare det röda, lätt sträva vinet magliocco. Det smakade södra Italien. Och sommar. Och det kostade ingenting.

Prova själv: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/sant-ilarione-299301

Bild från Dinvinguide

 

Har jag rest i USA, så det finns det inga andra alternativ än amerikanska viner. Helst chardonnay; vem gillar inte lite ek och tropisk frukt ibland? Okej, chardonnay är inte särskilt exotiskt och tyvärr inte speciellt billigt i USA. Men utbudet av amerikanare är rätt snålt på hemmaplan. En amerikansk supermarket har tack och lov hyllmetrar med vin. En bra chard kan du få för 15-20 dollar. Nu har dessutom valutan tickat neråt, vilket gör att det inte är fullt lika dyrt att shoppa loss i staterna längre.

Få din chardonnay-fix här: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/wente-7414701

 

Bild från DinVinGuide

Greklands vinvärld ska vi inte fnysa åt. Den är dynamisk och patriotisk. Där har jag provat högt och lågt. Vitt och brett. Det bästa har varit de inhemska druvorna; agiorgitiko, assyrtiko, xinomavro och gänget. Agiorgitiko har suttit som en smäck till grillat kött och fetaost.

Prova: https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/the-lion-625901

Bild från Dinvinguide

 

Det har som synes inte varit de lyxiga och dyra vinerna som har etsat sig fast i smakminnet. Det är de lokala förmågorna. De, oftast, billiga vinerna som smakar av sin plats. Små, okända druvor kan också bli till stora viner. De lyfter måltiderna som också är lokala, där kötten eller fisken från kommer från bonden runt hörnet och grönsakerna är närodlade.

Ska det alltså behöva dröja minst ett år, till nästa sommarsemester för att skapa nya minnen och prova nya druvor och viner? 

Vad jag vill ha sagt – skrivet – med detta är väl egentligen att du ska bara dricka vad tusan du vill. Njut av de semestervinet för 5 euro; skäms inte. Och gå nu inte och längta till nästa sommar. Förgyll tillvaron och vrid tillbaka klockan till en het sommardag. Semestervinet kanske inte smakar exakt som på strandbaren eller tavernan, men det kan få dig att drömma och ha något nytt att se fram emot.

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer