Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sommarens rosé från Provence
Skriven av Sofia Ander

Rosé från Provence 

Den rosa resan tar en soligt stopp i södra Frankrike, närmare bestämt ett av de dominerande områdena för rosé i världen: Provence. 

Sommarens rosé från Provence

Vi har redan varit inne och doftat och smakat på klassisk rosé á la Provence i artikeln om Minuty – Månadens vinhus i maj. De är en av de största producenterna i området, men de har gott om sällskap. De lade även grunden för vår kärlek till ljus, finstämd och elegant rosé här i Sverige. Det är mycket tack vare Minuty som det idag finns högkvalitativ rosé på våra hyllor.

Merparten av rosévinerna i sortimentet kommer från Frankrike och främst Provence. Området utgör över 40 procent av landets totala produktion. Det produceras förvisso en liten andel vitt och rött i Provence också, men cirka 90 procent av allt vin är ljust rosa.

De mest odlade druvorna är framför allt cinsault som ofta ackompanjeras av grenache, syrah, mourvèdre och carignan. Klassiska sydfranska druvor med andra ord. Rosévinerna görs ofta på två eller fler sorter för att skapa balans mellan frukt, syra och friskhet. Stilmässigt är vinerna alltid torra och slanka i stilen. Precis som den ljust rosa färgen. De smakar lite som de ser ut. De kan även präglas av en härligt rökig ton tack vare jordmånen, som består av både skiffer (i de östra delarna) och kalksten som är mer vanligt västerut.

Ett av de bästa och mest omtalade delområden i Provence är Bandol, som gör kraftfulla roséviner med imponerande lagringspotential. Coteaux d’Aix-en-Provence, Côtes de Provence och Coteaux Varois en Provence utgör däremot de tre största ursprungsbeteckningar. De är också de vanligaste appellationerna i vårt svenska sortimentet. Området i sig är vidsträckt och omfattande – omkring 28 000 hektar vingårdar sträcker sig från den östra delen av floden Rhône och tar sig vidare österut mot den italienska gränsen.

Finns det några trender i Provence? Inte direkt. Här är det den klassiska och pålitliga stilen som gäller. År efter år. Och visst matchar den klimatet och inte minst gastronomin, som består av pinfärska skaldjur, sallad nicoise inte minst, pissaladière, solvarma grönsaker och aromatiska örter som växer vilt i naturen.

Råvaror och smaker som trivs i sällskap av välkyld rosé.

Om jag ska lämna ett litet önskemål till Provences jultomte, så vill jag se fler viner med skruvkapsyl (det ska vara enkelt i sommar). Ytterligare ett önskemål går direkt till Systembolaget och importörerna – ta in fler viner med ekologiska certifieringar. Här ligger Provence i framkant. En fjärdedel av samtliga vingårdar är redan certifierade.

Vi har tittat igenom en del av sortimentet – både det fasta och via beställning. Provat, tyckt till och plockat ihop en välfylld låda med hela 10 viner. Priser? Från 99 kronor och strax över 200 kronor.

Köp, kyl ner och njut av snabbresan till Provence!

Domaine de Collavery 2021, nr 2859. 99 kr. Fast sortiment, finns i samtliga butiker. 

Ett hav av lavendel, viol, vilda hallon, vit persika och skön krispig frukt. En stadig tumme upp för den snygga prisbilden också. I min bok – bästa årgången hittills av Collavery.

Marius Peyol Rosé 2021, nr 56492. 119 kr. BS

Sval elegans, stenrökig mineral, pigg syrlig citrusfrukt, rosa grapefrukt och nektarin. Det blir en tumme upp även här, särskilt för skruvkapsylen!

Château Gigery Rosé 2021, nr 56491. 139 kr. BS

Finstämd med en trivsam örtig ton. Viol, anis och lavendel i första sippen, därefter anländer röda plommon, granatäpple och rosa grapefrukt. Matrosé med friskt fokus!

Sommarens rosé från Provence     Sommarens rosé från Provence   Sommarens rosé från Provence

 

 

 

Château Paradis Rosé 2020, nr 78829. 129 kr. BS

En rosé med stuns och en härlig ton av krutrök. Kanske är det druvblenden på syrah + grenache och ett uns vermentino som ger extra livskraft, för denna står sig onekligen trots  att den har två år på nacken. Vita och röda vinbär, grapefrukt och ett läskande avslut får fart på aptiten.

Quatre Tours Aix-en-Provence Rosé 2021, nr 56435. 129 kr. BS

Klassisk stil med snygg struktur, skalbeska och fräscha mineraler. Njut av pålitliga smaker som grapefrukt, persika, aprikos och granatäpple.

Berne Inspiration 2021, nr 2607. 145 kr. Fast sortiment, finns i över 250 butiker. Är också tillgänglig i större format. 

Genuint och samtidigt läckert yppig med generös frukt. Sälta och rökiga mineraler möter kryddiga toner av anis, fänkålsfrön och torkad lavendel. Mötet fortsätter med saftiga hallon, rosa grapefrukt, persika och nektarin. Ett säkert rosa kort.

Rabiega Triplette Rosé 2021, nr 56597. 149 kr. BS

Svalt, stiligt och klassiskt! Allt på plats – granatäpple, blodapelsin, rosa grapefrukt, nektarin och hela fem druvor: cinsault, syrah, grenache, tibouren och carignan. Biter till i den uppfriskande eftersmaken.

Sommarens rosé från Provence   Sommarens rosé från Provence   Berne Inspiration 2020  Sommarens rosé från Provence

Ultimate Provence 2021, nr 56798. 179 kr. BS

Om det är den ultimata rosén – det är upp till var och en och inte minst dina smaklökar samt plånbok att avgöra. Men visst smakar det mycket Provence! I köpet ingår gott om struktur, salta stenar, syra med bra schvung och sötsyrliga grapefrukt och vit persika. En rosé som även kan avnjutas sommaren 2023. 

La Gordonne Multi-Millésime Rosé, nr 56102. 199 kr. BS

La Gordonne tar ut svängarna och inspireras av champagne (inte så konstigt då huset ägs av Pommery). Årgång 2021 mixas med mindre andelar 2020 och 2019. Funkar det? Absolut! Många lager av smaker som vita blommor, lavendel, viol, grapefrukt, nektarin och salt textur i eftersmaken.

Château les Valentines 2020, nr 70019. 220 kr. BS

Saltlakrits, blodapelsin, rabarber, vit persika, torkade örter och svalkande elegans. Jadå, Valentines är lika god som när jag provade den förra året. Frukten är aningen rundare, örterna soltorkade och syran lite mer inställsam. Men charmen och eftersmaken är i behåll.

Sommarens rosé från Provence     Sommarens rosé från Provence  

Bild från DinVinGuide

Sommarens rosé från Provence

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer