- Sofia Ander
Sofias tips – tillfälligt sortiment 21 januari 2022
Sofias tips – tillfälligt sortiment 21 januari 2022
Efter över en månads uppehåll är det dags för nya viner i det tillfälliga sortimentet igen. Över 40 artiklar lanseras nu på fredag den 21 januari.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 21 januari 2022
Det blir tyvärr en lite trög start. Trots att Systembolaget (äntligen) har kommit igång med sina journalistprovningar igen så var det flertalet viner som inte ställdes fram för provning. Orsakerna är flera, som personalbrist, leveransproblem och fördröjningar på grund av den pågående pandemin med mera.
Den goda nyheten är trots allt att det faktiskt lanseras vin! Vi gör vårt bästa på DinVinguide.se för att prova, välja ut och rapportera i den mån det går. Så håll tillgodo – här är våra bästa tips i årets första lite avskalade inköpslista. Nästa släpp blir redan nästa vecka, den 28 januari.
CHAMPAGNE
Pierre Paillard Les Parcelle, nr 90067. 399 kr. 1800 fl
Champagne i januari – lite halvdan tajming kanske men helbra vin!
Syradrivet, fruktdrivet och drickdrivet är högt. Citrus- och mineralmättat med rökta nötter, mogen stenfrukt och ihållande eftersmak. Trivsam prislapp får vi också, så nog kan vi poppa en champagne till första lönechecken i januari?
VITA VINER
Weingut Katharina Wechsler Riesling Trocken 2020, 94202. 158 kr. 6000 fl
År 2020 var inte så kul överlag, men i vingårdarna verkar den ändå komma till sin rätt. Särskilt i Tyskland. Katharina skänker oss läskande citrus, rökiga krossade stenar, gula plommon och persika. Hon ger oss en även en fin laddning av 6000 fartfyllda flaskor. Vielen dank.
Van Volxem Saar Riesling 2020, nr 92713. 179 kr. 8000 fl
Volxem har en egen personlig stil. Denna riesling är både fyllig och tät och samtidigt så härligt frisk med hög syra. Luta dig tillbaka och stor-njut av sältan, mineralerna och koncentration av aprikos, kvitten, apelsinskal och snyggt inbäddad sötma. Kanon till krämig fisksoppa och frasig fisk med remouladsås.
Wagner Stempel Grauburgunder 2020, nr 92676. 140 kr. 8000 fl
Kalas i glaset! Grillad citron, syrlig vit persika, grapefrukt, riven ingefära, krossade stenar och söta kryddor. Smörrebröd, rökt lax, currygrytor och indiska rätter – det kommer denna grauburgunder/pinot gris gilla.
R. Dubois & Fils Hautes-Côtes de Beaune Les Montbatois 2019, nr 92896. 179 kr., 2400 fl
Krämiga grejer med fat, kryddor och kaksmulor. Kanske inte ett vin för den faträdde, men jag njuter helt obekymrat, gärna efter lite lagring eller luft. Matcha med en frasig ostpaj, skaldjurslasagne, helstekt kyckling med tryffel eller havets Wallenbergare. Smör är gott.
RÖDA VINER
Esprit de Gloria 2018, nr 95992. 299 kr. 4200 fl
Tobaksblad, torkade örter, cassis, plommon, ett fång vilda rosor, mörkrostat kaffe och lyxiga fat. Glorian öppnar upp fint redan. Klassiskt, hederligt och som gjort för en gryta på högrev och bakade rotfrukter eller oxfilé provencale med rejäla mängder vitlök och en gräddig potatisgratäng.
Bonpas Vacqueyras Le Grand Cartulaire 2019, nr 95640. 159 kr. 8400 fl
Bonpas är busbra och tajmingen är strålande nu i januari. Man vill ha ett värmande vin men inte pröjsa hela finskjortan. Här är allés inklusive. Solvarma skogsbär, garrigue, lagerblad och en gnutta tobak. Charmigt på grenache noir, syrah, mourvèdre och cinsault.
Xavier Gérard Côte-Rôtie 2018, nr 94200. 499 kr. 222 fl
Pampig Cotie-Rotie som har många vackra vinår framför sig. Syrahfrukten, som fått sällskap av några procent viognier, är ännu lite försynt och den smyger in med krossade blåbär, björnbär, kryddnejlika, järnberikad sälta och peppar. Jag köper 111 flaskor så får ni resten, deal?
Montebruna Barbera d’Asti Braida 2019, nr 95502. 199 kr. 10800 fl
Högoktanigt i alkoholen men allt handlar om balans, och det fixar Braida med bravur. Saftiga körsbär, pigga plommon, sandiga tanniner och bara saker som gillar pasta med pancetta eller grillad salsiccia och potatismos med tryffelsalt.
Barbera d’Asti Frasca 2019, nr 94262. 179 kr. 2400 fl
Livfullt, levande och friskt. Denna barbera bjuder på en skön och örtig stil där lagerblad, tobak, eneträ och spänstig körsbärsfrukt får vinhjärtat att bulta. Pizza med stark salami, en lättsam söndagsfilm och ett stadigt glas av Frasca så är jag mer än smått lycklig.
Ratti Barolo Marcenasco 2017, nr 91111. 339 kr. 6000 fl
Marcenasco biter till på ett härligt vis och ber om vidare vinterdvala. Kanske bara i ett år, eller tre. Det kan nog räcka för få utdelning av de vackra noterna som pomerans, tjära, lite torv, eneträ, nypon, vilda örter och peppar. Dags att putsa bourgogne-kuporna!
Susucaru Rosso 2020, nr 93464. 249 kr
Ovanligt städat för att vara Cornelissen, Instagramfavoriten, som däremot inte alltid varit min favorit. Här kombinerar han lätt funk, stenrök, lavastenar, mineral, pomerans vilda örter och ett stadigt bett från Etnas stolthet nerello mascalese. Lika personligt som perfekt till pasta norma.
Viñas Serranas El Canchorral 2019, nr 94012. 299 kr. 300 fl
Vingården El Canchorral planterades för över 100 år sedan och här hittar vi rufete och andra lokala förmågor som aragonés, bastardo, calabrés, cariñena, muscat och palomino – men det prickar vi ju in! Om inte, så känner man nog ändå att det är rackarns smarrigt. Annars är smaklökarna helt felinställda. Ett oerhört läckert möte med salvia, rosmarin, cederträ, röda sprittande bär och tobaksblad. Mojo rojo och helstekt kyckling står på menyn.
Casa Castillo Las Gravas 2019, nr 94201. 339 kr. 1200 fl
Lätt översvallande men ack så läcker frukt. Koncentrerad mix på 90 procent monastrell och 10 grenache som står för täta smaker av ceder, tobak, skogsbär, mörka körsbär och på samma gång fräschör och mineraler. Gott som tusan faktiskt. Ursprung är Jumilla i sydöstra Spanien, en betydande plats för druvan monastrell som heter mourvèdre i många andra vinländer.
Alejandro F. Tinto Pesquera Crianza 2018, nr 95181. 199 kr. 9000 fl
Mustig plommonfrukt, mulliga kryddor, finfina fat och en stil som bara kör på utan att kolla vilket årtal det är. Plus i kanten för det och för prislappen som ger oss mycket vino fino för 199 kronor. Genuint vinbygge från Ribera del Duero till vinterns långkok på vilt, lamm och örter och även för källaren.
Sofias tips – tillfälligt sortiment 21 januari 2022
BestChampagne.se, DinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Sofia Ander
Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan
Läs mer om Sofia