Svenska flaggan
Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips – fast sortiment 1 september 2022

September innebär alltid påfyllning i det fasta sortimentet - i alla fall i vinets och Systembolagets värld. Allt som allt består påfyllningen av 63 nya artiklar, nästan hälften av dem är vin. 

Sofias tips – fast sortiment 1 september 2022

Det kommer också några nya sorters öl, en och annan cider, lite sprit och en del alkolholfria produkter. Vi håller oss däremot på vinbanan och har plockat ut våra favoriter. Det dyker även upp tips varje vecka på DryckesListan.se. Gå in på sidan och finn nya smaker inför dina inköp.

Hur sammanfattar man lanseringen med några snabba meningar då? Det är fortsatt starkt fokus på hållbarhet, den nya certifieringen skapad och formad av Systembolaget. Hållbarhet är bra och viktigt i framtiden, men det finns fortfarande flera bitar som inte riktigt är på rätt plats. Hållbarhet är dessvärre inte synonymt med drickbart. Insidan räknas väl trots allt fortfarande? Det finns också en mängd drycker som inte passar inte i Systembolagets ännu rätt snäva hållbara mall. Vi kommer att titta mer på detta längre fram. Nu – mot tipsen!

Hela lanseringen i det fasta sortimentet ser ni här

 

Två bubblande nyheter

Espumante Montanha Baga Caves da Montanha 2018, nr 2818. 129 kr

Baga i bubblande form – ja varför inte! Det är friskt, piggt och proppat med gröna och gula äpplen, persika och ett avslut med mjuka fina bubblor. Kul tillskott på bubbelhyllan som dessutom är gjort enligt den traditionella metoden.

Molí Parellada Eòlic, nr 20036. Burk om 200 ml för 37 kr

Klart habilt och ett klart val till höstens picknick i svampskogen. Grön citrus, färska örter, pigga bubblor och svalkande syror. Innehåll: Lika delar macabeu och xarel-lo. Hållbart och ekologiskt.

Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022

Nytt vitt på hyllan

Sophia Piemonte Bianco 2021, nr 2462. 99 kr

Sophia mixar ihop cortese, chardonnay, sauvignon blanc och riesling och serverar dignande tallrikar med fritto misto till. Inte stort, men uppiggande och trivsamt med vita blommor, hyvlande mandlar och gröna päron. En extra like för den lättare glasflaskan.

Catalina Sounds Sauvignon Blanc 2021, nr 2672. 159 kr          

Passionsfrukt, gul kiwi, syrlig grapefrukt och en kvist mynta i eftersmaken. Jajamän, sauvignon blanc at your service! Egentligen inget nytt under solen eller i sortimentet, men stilen är lika fräsch som en krispig höstvind.

Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay 2021, nr 2131. 139 kr. Halvflaskan lanseras i samma veva för 79 kr, med artikelnr 20039.

Fint tryck i smakerna där vi hittar lätt rökig mineral, en gnutta ekkrydda, gula solvarma stenfrukter och ett friskt avslut. Ett bra vinjobb från stora firman Kleine Zalze i Sydafrika.

Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022

 

Nytt rött på hyllan

Två burkar

Dolcetto di Piemonte 2021, nr 4696. Burk om 250 ml för 39 kr. Obs, försenad leverans. 

Rosor, körsbärskärnor, tanninrasp och charm. Servera svalt till favvosalamin och gärna bresaola på en bädd av ruccola och rostade pinjenötter.

Can of Zin Jacuzzi Family Vineyards, nr 20037. Burk om 375 ml för 69 kr. Obs, försenad leverans, beräknad säljstart i slutet av september.

Saftigt och massor med frukt – hallon, björnbär, blåbär och kryddor på det i form av peppar, lagerblad och anis. Mycket zin och mycket bra val till hamburgare och ribs. Görs på 80 procent zinfandel och mourvèdre från gårdar i Lodi.

Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022

 

Tre x pinot noir

Rosenthal The Marker Pinot Noir 2021, nr 6407. 149 kr

Varma röda jordar, torkade örter, lagerblad, en liten karamell, muskot och mogna löv. Finstämd pinot som har med sig varma höstkänslor,  färgstarka sådana. Stora vinglas och en värmande gulasch blir kvällens meny.

Maison Chanzy Rully En Rosey 2020, nr 2821. 199 kr

Stadigt, snyggt och tilltalande i både stil och pris. En bättre röd bourgogne med körsbär, plommon, moreller och vilda örtkvistar. Tankarna går till boeuf bourguignon, ankbröst och höstens rätter med svamp. Jag skriver bara risotto. Skriver även lagring, för den som orkar och vill.

Domaine du Château Philippe le Hardi Mercurey 1er Cru Les Puillets 2020, nr 20046. 299 kr

Svala röda uppfriskande bär kantade med kryddiga toner och sandiga tanniner. Muskot, blodapelsin och röda körsbär sätter smaken, en smak som är lång och ihållande och som matchar både årstiden och måltiderna. Måltider med långkokta puylinser och konfiterade anklår, älgfärsbiffar med svamp och rostade rotfrukter. Hösten är välkommen trots allt.

Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022

2 x smakrikt

Rooted Winemaker’s Selection Cabernet Sauvignon 2021, nr 2824. 179 kr. Obs, försenad leverans, beräknad säljstart i slutet av september.

Ungt, stramt och lovande i stilen. Smakar klassiskt och tidlöst av cassis, tobak, ceder och bitter choklad. Ett välgjort hållbart val som onekligen komma hålla länge.

Arzuaga Selección Especial 2020, nr 1079. 229 kr

Traditionellt, fatkryddigt, rejält och framför allt pålitligt – smakar av sin plats och druva, inget snack om saken. Plommon, körsbär, tobak och ceder tar över glaset som vi serverar till grillat lamm och grytor.

Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022

2 x en 100-lapp

Garzón Tannat de Corte 2020, nr 6455. 99 kr

Tannat trivs i Uruguay! Beviset finns i denna lätta glasflaska, fylld med körsbär, tranbär, tannintugg, örtkvistar och attityd. Lika personligt som prisvärt.

Casa Relvas Touriga Nacional WASP 2021, nr 2809. 119 kr

Spänstigt, kryddigt och värmande. Så kan man summera denna rena touriga nacional från Alentejo i Portugal. Peppar, varma jordar, järn och saftiga skogsbär fyller glaset samtidigt som vi fyller tankarna på grytor, höst och rotfrukter.

Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2022

Bild från DinVinGuide

Sofias tips – fast sortiment 1 september 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer