Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021 - DinVinguide Sofias tips -
Skriven av Sofia Ander

Sofias tips – fast sortiment 1 september 2021

Tiden är inne för påfyllning i det fasta sortimentet igen. Årets tredje och näst sista. 

Sofias tips – fast sortiment 1 september 2021

Den fasta lanseringen i september står för bredd. Från alkoholfritt med svenskt ursprung till olika format – burkar, tetrapack, boxar och ståtlig vit Bourgogne och pinot noir från soliga Kalifornien med fluff! Lansering har tveklöst något för alla smaker, plånböcker och preferenser. På vinsidan blir det en laddning om 37 nya viner i sortimentet. Vi har tyvärr inte haft möjlihet att prova allt, då det fortfarande är något begränsat med provningstillfällen. Listan över våra favoriter kan därför komma att uppdateras längre fram. Glöm inte heller att kika in på Dryckeslistan.se varje vecka för nya viniösa tips.

Samtliga nyheter kan ni se här

ALKOHOLFRITT OCH ÄPPLIGT

Pomologik Ingrid Marie Äppelmust Svensk Hantverksmust 2020, nr 1993. 25 kr för 250 ml, flaska
Härlig kryddigt, mustigt och friskt. Söt, frestande och sötsyrlig äpplig med juliga kryddor, lite pomerans och skalbeska. Goda grejer!
Pomologik Hopple, nr 11902. 28 kr för 250 ml, burk.
Hoppla vad gott! Ett hav av friska äpplen, krämiga bubblor, fläderblom, honung och söta kryddor. Pomologik = logik! Fint kryddig och lätt besk ton från humlen in till sista sippen.
Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021      HoppleSofias tips - fast sortiment 1 september 2021

BUBBEL

Dominio de la Vega Expression Gran Reserva 2018, nr 7955. 129 kr
Kul med 100 % macabeo i bubblande form. Den spanska druvan som också går under synonymen viura. Gott om klassiska cava-smaker med en hint av brända mandlar, rökiga stenar, fin uppiggande sälta och gula stenfrukter.
Klumpp Riesling Sekt Brut 2018, nr 7956. 149 kr
Generös och fint fruktdriven med tydlig rieslingkaraktär. Mjuka bubblor som smakar citrus, rostade nötter, gula päron och en och annan örtkvist. Ursprung är Baden, och firman Klumpp är ekologiskt certifierade sedan 1996. En liten guldklump helt enkelt!
Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021

VITA VINER

Kindzmarauli Marani Kakhuri Orange Wine 2019, nr 2051. 99 kr
Smyg-intro till orange vin. Ypperligt för den som är nyfiken på vinstilen. Ursprung är Georgien och druvorna är de inhemska kakhuri mtsvane, katsiteli, kisi och hikhvi. Kryddig stil där muskot, olika sorters peppar, pomerans, grapefrukt och apelsin står för det som är orange.
Casa Vila Verde Regalia Arinto Reserva 2020, nr 2425. 119 kr
Välgjort på arinto – en av Portugals många egna druvor. Denna med adress Lisboa. Typiskt för druvsorten är hög syra och fräschör, Dubbelcheck på det! I Casa Vila Verde ingår även gula friska stenfrukter, pressad grapefrukt, rivet citronskal och kaffirlime. Var det någon som sade moules?
Wolfberger Pfersigberg Grand Cru Riesling 2017, nr 2513. 299 kr
Ståliga syror, inlagd aprikos och nektarin med citronskal och grapefrukt som syrligt umgänge. Blir en strålande följeslagare till höstens pigga fiskar, pinfärska skaldjur och tarte flambé. Genuint, klassiskt och energiskt från Alsace.
Domaine Jean-Noël Gagnard Chassagne-Montrachet Les Masures 2019, nr 5464. 469 kr
En vit Bourgogne av toppklass i fast sortiment – plötsligt händer det! Det händer i detta nu och det händer också mycket i det stora vinglaset. Ett förföriskt flöde av lyxiga fat, mocca, rostade hasselnötter, konfiterad citron och fräschör. Livfullt och läckert.
Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021

RÖDA VINER

Zolo Winemakers Blend 2020, nr 2623. 115 kr
Bra kraft, snygg balans och ett fint lyft i frukten, kanske tack vare den lilla andel chardonnay som hittas i blenden. Kraften och djupet kommer däremot från malbec och cabernet sauvigon, som bjussar på skogsbär, svarta fikon, kryddnejlika och anis.
Oppelmayer The Rotrock Fox Zweigelt 2019, nr 3158. 129 kr
Kryddig och fruktig charmör, laddad med vilda skogsbär, mosade hallon, cassis, lakritsrot, söta kryddor, livfulla tanniner och rejält med spänstiga syror. Det hela smakar och doftar höst och det smakar riktigt gott! Zweigelt är förresten en lokal förmåga i Österrike, framtagen av Dr Zweigelt. Det är en korsning mellan st laurent och blaufränkisch.
Pepperjack Grenache 2020, nr 2048. 129 kr
Silkigt och fortfarande lite somrigt med frukt som flörtar med oss. Skön grenache från Australien med lika skön prislapp. I glaset då? Mogna soliga jordgubbar, några drag med pepparkvarnen och kryddor som inspireras av julen.
Laetitia Estate Pinot Noir 2019, nr 2192. 179 kr
Cali-pinot noir var det här! Fluffigt, flörtigt och välkomnande! Varma gräddiga jordgubbar, skogshallon och tranbärsjuice med förstärkning från nymald muskotnöt och kryddiga aromer i form av ceder- och sandelträ. Växtplats är Arroyo Grande i södra Kalifornien. Höstens svala vin till ankbröst, glad gårdskyckling och vegetariska grytor med svamp i siktet.
Clos Mustardó Priorat 2018, nr 2729. 199 kr
Kraft, frukt med stuns. Är det Priorat så är det. Men här finns också harmoni i alla led. Varm garrigue slingrar sig runt saftiga plommon, vilda bär från skogen, svartpeppar och tanniner som längtar efter höstens mat. Blenden består av 58% grenache, 23% merlot och 19% cabernet sauvignon och middagen borde bestå av rotfrukter, svamp, sidfläsk och högrev – i samma gryta.
Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021    Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021  Sofias tips - fast sortiment 1 september 2021

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer