Sofias tips – beställ bättre vin!

Hur går det med julklappsinköpen? Och din egen önskelista, är den kluckande? En flaska vin, eller fyra, är ofta en uppskattad present. Spara tid, tålamod och svett genom att sköta inköpen på hemmaplan vid datorn. Sofias tips - beställ bättre vin!

Sofias tips – beställ bättre vin!

Systembolaget flaggar för att beställda varor kan ta längre tid under julruschen. All förståelse för det, men vi hoppas att ett monopol tar sitt ansvar och levererar vad de lovar till kunderna. Lägg in din order på direkten så håller vi tummarna för att vinerna anländer i tid för att kunna slås in eller njutas av under julen. 

Här är mina tips som jag gärna skulle se under granen eller i glaset under julhelgerna. Champagnerna dricker jag lika gärna på julafton som till nyår. De vita vinerna och nebbiolo, ja, de kan man njuta av när som helst. 

 

Hur beställer man då? Kolla här för mer info.

https://www.systembolaget.se/bestalla-drycker/bestalla-i-butik/

 

Sofias tips – beställ bättre vin!

CHAMPAGNE X 2

 

Henriot Millésimé Brut 2008, nr 77710. 609 kr

Att man ska köpa allt som det står årgång 2008 på i champagneväg börjar nästa blir lite tjatigt. Vi tjatar en gång till. För Henriots 08:a är inte ett undantag. Några flaskor lanserades på SB förra året men försvann illa kvickt. Nu har man fyllt på lagret i BS istället. Gula plommon, hasselnötter, gula stenfrukter, rök, krämigt, struktur, mineral och driv är en rebus som betyder ”måste-ha”.

Lallier Blanc de Blancs Grand Cru Brut, nr 77595. 499 kr

Pinfärsk nyhet i beställningssortimentet, den går att klicka hem från och med idag kl 10.00. Så vänta inte för länge. Ljuvligt fluffigt, krämigt och überförföriskt med vit frisk persika, aprikos, silkig struktur och välgörande mineraler.

Lallier har gått från klarhet till klarhet och stor drickbarhet de senaste åren. Nya cuvéer poppar – bokstavligen – upp och stilen blir bara snyggare och mer stilsäker. Ett hus att ha koll på.

Annons:

VITT X 2

Hirsch Kammern Grüner Veltliner 2017, nr 78991. 199 kr

Ny importör innebär en välförtjänt nystart för Weingut Hirsch i Österrike. Där jobbar man eko och bio enligt Bio Respect, en certifiering som används av några få toppodlare i Tyskland och Österrike.

Hirsch har en given plats bland topparna, tack vare sina rena och precisa viner. Kammern kammar hem många poäng på min lista. Det är krämigt och samtidigt ruskigt rent och livligt med frisk citrusfrukt, syrlig aprikos, gröna äpplen och som topping; svart- och vitpeppar. En grann grüner.

Benanti Etna Bianco 2017/2018, nr 78948. 199 kr

En vit jul? Gärna tack. Åtminstone om de gäller vitt från Etna, eller närmare bestämt carricante som är den gröna huvuddruvan på den aktiva vulkanen. Etnas viner har varit på gång länge, med tyngdpunkt på de röda. Nu är tiden inne för de vita, rökiga och lavadoftande dropparna. Den bästa starten kommer från familjefirman Benanti som kan det där mitt Etna Bianco, tack vare ikonvinet Pietramarina. Den här är dock något billigare och mer lättsam att starta med. Årgång 2017 är superfrisk, läskande och krispig med droppar av citronolja, rök och stor energi. Årgång 2018, som lanseras i tillfälligt sortiment i januari är något stramare, mer rökig och strukturerad med pomerans och grapefrukt. Två goda vita val.

NEBBIOLO X 2

 

Parusso Barolo 2015, nr 75419. 489 kr

Ingen lista utan Barolo. Hur skulle det se ut? Men istället för de vanliga spelarna med samma för- eller efternamn öppnar vi en Parusso.

De har en egen stil. Tanninerna är redo, men de är söta, saftiga och frukten är blommig och otroligt intagande. Eko eller bio? Ingen certifiering i pärmen, men filosofin finns där med vildjäst, bara Bdx-vätska i nödfall, propolis (bidrottning gelé) för att hålla rent i vinkällarna. Ett filosofiskt tänk, helt i tiden.

Mjukstarta med Parussos ”vanliga” Barolo från den attraktiva årgången 2015. Viol, nypon, torkade örter, rosenblad, vita mandlar, söta röda bär och lika söta tanniner i glaset som hålls stadigt trots att jag föll pladask.

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2014, nr 78834. 469 kr för magnum

Ska man skriva om årgångar, igen, så vet kanske redan många att 2014 inte var en höjdare i vinsammanhang. Särskilt inte i Italien och särskilt inte i de norra delarna. Men duktiga producenter vet alltid hur man ska göra. Därför behöver inte Vietti skämmas över sig. De buteljerade glatt sin Perbacco Nebbiolo 2014 på magnum. Vi beställer lika glatt och njuter direkt av den friska syran, de torkade örterna, den järniga sältan, mineralerna, de krossade röda bären och det snygga tanninbettet.

Läs mer

Fler artiklar