Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Sofias tankar om vinåret 2022
Skriven av Sofia Ander

Sofias tankar om vinåret 2022

Ännu ett år att lägga till handlingarna. Ännu ett speciellt år. Alla år är förvisso unika, men de senaste tre har varit utmärkande på så många plan. Präglade av oroligheter i omvärlden. Pandemi, krig och inflation. Saker som påverkar oss alla i någon form. 

Sofias tankar om vinåret 2022

När det kommer till vinbranschen har vi redan sett många problemen. Försenade leveranser. Höjda vinpriser, som en följd av ökade kostnader på allt från flaskor till etiketter och korkar. Och snart kommer en till i form av höjd alkoholskatt. Det är fortsatt tuffa tider, och det är lätt att fastna vid allt det negativa. Men allt är inte elände. 

I svåra tider är det viktigt att blicka framåt och försöka se ljuspunkterna. 

Under året har jag, och mina kollegor, haft förmånen att uppleva många ljuspunkter. Nya smaker, möten, resor och dofter. Trender som kommit och gått. 

Det började redan tidigt i våras med ett uppsving för Lambrusco. Tänk vad denna rosa, bubblande och lätt bespottade typ av dryck fått stå ut med. Numera går trenden åt det torra, strama och väldigt aptitretande. Bästa valet till chark och pizza, om du frågar mig.

På önskelistan: ett besök till Emilia-Romagna och ännu mer Lambrusco nästa år.

Vi fortsätter i Italien där Piemonte-trenden tuffar på utan stopp eller störningar. Men nog börjar trenden gå aningen mer åt andra druvor. Nebbiolo är stjärnan, men det finns plats på stjärnhimlen som har plats för fler. Som grignolino, freisa, arneis, barbera och pelaverga för att nämna några favoriter. Vi kommer att få se mer av dem, särskilt i takt med att nebbiolos prislappar skjuter i höjden på ett oroväckande vis. 

Ergo: mer lokalt från Piemonte

En till spaning från Italien. Kanske finns det en liten ljusning söderut också? Allt ljus och alla höga poäng har hamnat, och stannat, i landets norra delar än så längre. Fast nu börjar det faktiskt röra sig i söder. Toscana och specifikt Chianti Classico har gjort en otrolig resa de senaste åren. Men jag vill också slå ett slag för mindre kända delar av Toscana, som lilla området Monteucco till exempel. Där är nästan alla producenter ekologiska. Jag letar mig gärna ännu längre söderut. Stannar till i favoritregionen Kampanien. Imponeras och förförs av områdets vita viner, som fiano, greco di tufo och falanghina. Och aglianico på den röda sidan. Nu finns det till och med en ståtlig aglianico i fast sortiment. Är det 2023 vinvindarna vänder och letar sig söderut i Italien? 

På önskelistan: mer vitt från Italien och framför allt mer syditalienskt!

 

Det är snart dags att poppa årets sista flaska bubbel, och följa upp med årets första. Blir det champagne som vanligt, eller vågar ni er utanför champagnecomfort-zonen? I år kanske vi gör det. Jag har provat så mycket bra, kul och personligt mousserande i år, och då mest utanför Champagne. Crémant, cava, Franciacorta, Sekt, Corpinnat och Alta Langa. Ni har en säker plats hos mig och i min vinkyl. Jag väljer er många gånger före en del av de stora (och trista) namnen i Champagne.

Till önskelistan: mer bubblande mångfald på hyllan nästan år.

Sydafrika kunde äntligen genomföra sin efterlängtade och viktiga vinmässa Cape Wine. Den går av stapeln var tredje år, men har flyttas fram på grund av pandemin. Det blev min tredje resa till landet och den absolut bästa. Aldrig har jag spottat ut så mycket bra viner under så kort tid. Från chenin blanc, till cinsault, coola blends och inte minst cabernet sauvignon. Sydafrika är på topp idag.

Vi fyller på önskelistan med mer kvalitetsvin från Sydafrika. Systembolaget, allt måste inte vara prispressat och på box. Okej?

 

På min långa önskelista hoppas jag naturligtvis att ni trogna läsare återkommer nästa år. Vi skriver, och finns till, tack vare er. Återkoppla gärna till oss. Med frågor, synpunkter, kritik och önskemål. Med detta vill jag önska er alla ett riktigt gott nytt år.

 

Vi säger väl skål då!

Bild från DinVinGuide

Sofias tankar om vinåret 2022

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer