Svenska flaggan
Sofias lilla söta - DinVinguide Sofias lilla söta
Skriven av Sofia Ander

Sofias lilla söta

Jul, jul, strålande jul. Och söta jul. Julen är det sötas högtid för många. Varje sig det kommer i form av lussebullar eller knäck. Fudge eller ris á la Malta. Sött hör julen till. Lika mycket som glöggen, skinkan, sillen och snapsen. 

Sofias lilla söta

Söta viner har det inte så lätt på världsmarknaden. Alla älskar dem. Många vinmakare gör gärna en liten batch varje år, mest för eget bruk och för att det är kul. Konsumenter tillika vinskribenter går också igång på den syndiga sötman, men köper vi då? Nej. Jag har svårt att se att försäljningen av söta viner kommer att gå upp. Men de verkar fortfarande ha en någorlunda säker position, åtminstone kring högtider. Under sommaren går det åt lite mer svalkande moscato än mitt i vintern. Under jul då går konsumtionen av portvin och liknande upp.

Det finns alltså ett litet hopp för det lilla söta vinet.

Det finns också ett stort utbud. Min kollega Magnus har redan skrivit om sina favoriter. Jag fyller på med fyra till som jag gärna ser på mitt julbord. Eller kanske i mellandagarna, vid brasan eller i soffan med en katt i knät. Söta viner ska inte begränsas till enbart ett tillfälle, eller en enda dessert. Njut av dem i eget majestät. Drick det där söta porlande muscatvinet mitt i vintern! Det är nu vi behöver piggas upp och få energi. 

 

Här nedan serveras fyra söta viner jag som har jag provat under hösten. Söta och naggande små goda drycker i olika stilar och prislägen. Tre av dem finner ni på hyllan, och en måste beställas. Lägger ni in en order idag så borde vinet vara på plats lagom till nyårsafton. Matchande söta recept bjuds det också på. Eller så njuter man av den förtjusande sötman och alla smaker utan tillbehör. Enklast är oftast gott nog.

 

Bild från DinVinGuide

Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico 2011, nr 92641. 289 kr. 1200 flaskor lanserades 11/11.

Vin Santo – det heliga vinet. Ursprung är troligtvis Toscana, men vinet framställs i flera delar av landet. De vanligaste druvorna är trebbiano, malvasia och sangiovese. Efter skörden, låten man druvorna lufttorka i uppåt sex månader. En metod som heter appassimento. Ju längre torkningstid, desto högre sockerhalt. Samma metod används då man gör Amarone till exempel. Enligt DOC-reglerna måste en Vin Santo lagras i minst tre år på faten.

Över sju års lagring av druvorna (55% malvasia, 25% trebbiano och 20% sangiovese) och därefter mer än ett års lagring på flaska. Sen är det äntligen vår tur. Vår tur att njuta av viskositeten och energin. Av karamell, muscovadosocker, aprikos, äppelpuré, mocka och mandlar. Heligt och härligt. Ett meditationsvin till brasan, eller den perfekta sippen till chokladtryffel med nötfyllning. Fudge med smak av choklad och pistagenötter ser onekligen lockande ut!

Sofias tips - tillfälligt sortiment 11 november 2022

 

Castello di Brolio Vin Santo 2012, nr 79479. 445 kr för 500 ml. Ordervara 

Ricasolis vackra heliga vin görs på 90 procent malvasia och resten trebbiano och sangiovese. Vinet har lagrats i bortåt sju år på små ekfat, som går under namnet caratelli. Det händer mycket här. Så många lager med dofter och smakupplevelser. Bakade äpplen, mandelmassa och rostade nötter med ett följe av torkade aprikoser och persikor. Därefter kommer de lätt oxiderade tonerna fram tillsammans med en uppfriskande sälta i slutet. Che buono!

Prova till en engelsk fruktkaka, mättad på chokad, torkade frukt och nötter. En av mina personliga favoriter är den gotländska saffranspannkakan. Frukt- och nötbröd med en smakrik mögelost skulle inte heller göra ont.

Sofias lilla söta

Brännland Iscider Ember Glögg, nr 94300. 189 kr för 500 ml. 9 000 flaskor lanserades 28/10. 

Brännland med sina smått förtrollande drycker på svenska äpplen har satt Sveriges Iscider på kartan. Och nu även på Nobelfesten, där man serverade deras Iscider 2021 till desserten. Bravo Brännland!

Här vankas det också Iscider men en glöggig sådan. Den är söt, syrlig och stram. Allt på en gång. Citrongräs, pomerans, röd apelsin, malört och gyllene höstvindar sätter igång samtliga julkänslor. Och suget efter mer. Lika njutbar kall som varm. Och även till vårt recept på mandel- och apelsinbiscotti. Eller varför inte testa receptet på julsmulpaj med äpplen och russin?

Brännland Iscider Ember Glögg

Brachetto d´Acqui Braida 2021, nr 6260. 99 kr för halvflaska. Fast sortiment, finns i 260 butiker.

Brachetto må dofta och inte minst ge ett intryck av vår och sommar. Vi blickar framåt, längtar men tänker också att sött pärlande rosa vin är precis den medicin som behövs i slutet på december. Ursprung är Piemonte där druvan brachetto huserar.

Sött och fint pärlande, med jordgubbar, hallon, skogsbär och rabarber som sätter smakerna. Friskheten och de pigga bubblorna trivs bra ihop ljus choklad, bär och varför inte ris á la malta. Prova också till vårt recept till vit chokladmousse och servera med skogsbär. Eller som en uppfriskande alternativ till glöggminglet. Kanderade nötter till är allt som behövs.

Sött i glasen i sommar

Bild från DinVinGuide

Sofias lilla söta

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer