Svenska flaggan
Smaka på den vita revolutionen - DinVinguide Smaka på den
Skriven av Sofia Ander

Smaka på den vita revolutionen

Vi följer upp förra veckans artikel om de vita vinernas revolution med några utvalda smakfulla tips. Allt annat vore tjänstefel.

Smaka på den vita revolutionen

Låt oss börja i Europa. I ett land där jag lärde mig att älska vin – Spanien. Rioja så klart, med sina mulliga och värmande dofter och smaker av vanilj och mogen frukt. Spanien är och förblir ett rödvinsland. Men den vita vågen sköljer in över vingårdarna, likt en flod. Ingen ebb i sikte här inte. Druvor som viura, garnacha blanca, godello och verdejo är likt det bästa förspelet av vad som komma skall. 

Spanien och garnacha blanca 

Vi sätter igång förspelet med Gotes Blanques 2020 (nr 56088. 229 kr) från Priorat i Katalonien. Det är stramt och aningen återhållsamt med fin potential. Jag vill göra ett återbesök om ett eller tre år. Och njuta ännu mer av den grönsyrliga frukten, av salvia, oregano och det lätt smöriga avslutet. 

Spanien och viura

Nästa vinprovning blir i Rioja och hos producenten Bodegas Nivarus. Deras fokus: enbart vit Rioja till 100 procent. Det säger mycket om revolutionen i området. Gamla stockar av viura och även en del garnacha blanca och maturana blanca samt höga höjder formar viner med pricksäkerhet. 

Nivarius Edicion Limitada Rioja 2018 (nr 59035. 199 kr) görs på 70 procent viura och resten maturana blanca. Ett vin med fräschören, stenröken och krispet. Gröna och gula äpplen, grapefrukt och våta stenar ingår också och ger lika mycket komplexitet som vinaptit. 

Smaka på den vita revolutionenSmaka på den vita revolutionen

Italien har en omfångsrik och vacker flora av gröna druvor. Inhemska, personliga och i många fall oupptäckta. Tänk verdecchio, vermentino, vernaccia, carricante, garganega, fiano och greco. Det är bara inledningen.

Italien och garganega

Soaves lilla stjärna garganega kanske får sin välförtjänta comeback/genombrott nu när vulkaniska viner är lika heta som hippa. Torr eller söt – båda sidorna är goda. Ett torrt och friskt exempel är Grisela Soave Classico 2021 (nr 57603. 181 kr).

Fläderblom får sällskap av nashipäron, persika, kanderade apelsinskal, mineraler, stenkross och textur som vill ha mat och din uppmärksam. Tartar på fisk eller risotto med pumpa sitter som en smäck till Soave.

Italien och vermentino

En av mina små darlings. Kanske mest förknippad med Korsika. Napoleons födelseplats, där kloner av druvan har planterats på Toscanas soliga kust i Maremma. Vi hittar den även på Sardinien, i Ligurien och i Languedoc, där under namnet rolle.

Nyligen provade Solosole Vermentino 2021 (nr 51000, 191 kr) är ett ståtligt och kittlande exemplar på druvans kapacitet och smaker. Här hittas rivet citronskal, lätt rökig mineral, vita vinbär och krusbär. Likheter med riesling finns, särskilt vad gäller druvans kapacitet att lagras.

Italien och carricante

Etnas gnistrande vinstjärna heter carricante. Det är långt ifrån den mest odlade. Kanske för att den mår som bäst i de svarta lavajordarna kring Etna. Där får den kämpa för att hitta fukt och utveckla sin fräschör. Blygsam i sin start, men med tiden händer det saker i flaskan. Ett fint bevis kommer från familjefirman Benanti Etna Bianco 2021 (nr 90608. 199 kr)

Klar och elektrisk carricante-frukt. Ung i sina smaker där rök, pimpsten, citronolja och strama mineraler sätter dagens status. Jag skulle lagra i några år, och köpa – ja, det skulle jag också.

Smaka på den vita revolutionen Smaka på den vita revolutionen        Sofias tips - tillfälligt sortiment 10 februari 2023

Argentina och torrontes med vänner

Vi tar oss över Atlanten till tango-landet Argentina. Ett land som nästan enbart är förknippat med röda vinbjässar på druvan malbec. Men det rör på sig på den vita sidan också. Särskilt tack vare Susana Balbo som har dedikerat en hel del av sin tid och energi med att lyfta fram landets gröna druvor. Inhemska torrontés är en av dem och franska semillon har visat sig trivas alldeles utmärkt där.

I vinet Susana Balbo White Blend 2022 (nr 92968. 165 kr) får vi prova kombon 38% semillón, 34% sauvignon blanc och 28% torrentés. Det är floralt, friskt, livligt och vårlikt. Salta vårvindar sveper förbi med ett sällskap av rosor, litchiefrukt, rosa grape och en massa mineraler. Släng in i en blindprovning där man ska gissa druvorna – lycka till!

Sofias tips - tillfälligt sortiment 3 februari 2023

Sydafrika och chardonnay 

Sydafrikas mest planterade gröna druva är visserligen chenin blanc. Mest och kanske även bäst. Den har däremot fått gott om uppmärksamhet här på DinVinguide.se. Nu är det chardonnays tur, en druva som kommer på självklar delad förstaplats – i all fall i min smakbok och på min prispall. Svala odlingslägen, återhållsam fathantering och klar explosiv frukt borde få många hus i Bourgogne att darra lite lätt. Exemplen är många. Nedan ser ni två av dem. Och tips på chenin hittar ni längst ner på sidan.

Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2020 (nr 58768. 291 kr)

Vilken tryck i frukten! Lager efter lager med krutrök, citrus, rivet citronskal och kryddiga snygga fat. Ett pulserande och livfullt vin. Det är ungt och samtidigt så expressivt och tydligt både i ursprung och stil.

Nästa vin heter De Wetshof Lesca Chardonnay 2021, nr 50619. 201 kr. Jag hade nyligen med vinet i en provning under temat ”Chardonnay i olika stilar”. Detta stack ut – prismässigt, kvalitetsmässigt och smakmässigt. Det är stenrökigt, levande och laddat med frisk citrus, zest, rostade nötter och blygsamma fatkryddor. Briljant!

Smaka på den vita revolutionen    De Wetshof Lesca Chardonnay 2021

Merparten av vinerna ligger i beställningssortimentet och ni hittar även en del i det tillfälliga sortimentet. Börja din smakresa idag. Våga prova och var nyfiken.

Bild från DinVinGuide

Smaka på den vita revolutionen

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer