Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Shiraz/syrah - Australien och Nya Zeeland - DinVinguide
Skriven av Sofia Ander

Shiraz/syrah – Australien och Nya Zeeland

Australien är omtalade för sina kraftpaket på shiraz. Viner packade med smak, alkohol och ja allt. Hur smakar syrah hos grannen Nya Zeeland då? Låt oss prova!

Australiens vinproduktion började redan under 1800-talet. Ska vi däremot titta på den kommersiella biten, så kom den igång först under 1950-talet. Vinproduktionen är med andra ord inte speciellt gammal. Landet har åstadkommit stordåd på rätt kort tid.

Alla har väl provat vin från Australien någon gång? Kanske redan nämnda fullmatade shiraz eller en rejält ekad chardonnay. Gott och förföriskt vi första klunkarna, men något ansträngande i längden. Jag har skrivit om landets fina viner på chardonnay som har gjort revolt och gått från överekat till superelegant. De röda vinerna har hängt med på revolutionen och idag behöver vi inte leta länge för att hitta slanka och stiliga röda viner.

Här har ni två fina exempel på sansad shiraz

Spinifex Bete Noir 2013, nr 95172. 279 kr. 480 fl lanserades i mars. Skynda knip de sista!

Saftigt, flörtigt och överraskande med precisa smaker av svarta vinbär, skogsbär, plommon och viol som strösslats med pepparkorn, torkade örter, kakaopulver och mineraler. Ett vin man vill ta många extra klunkar av.

Spinifex är en ung firma, grundad 2001 av Pete Schell och Magali Gely i Barossa. Efter flera års arbete i södra Frankrike, Bourgogne och Bordeaux var det dags att prova vinlyckan hemma. Inspirationen från Europa är tydlig. Stora ekfat, egna jäststammar, lång maceration, fokus på terroir och frukt från gamla vinstockar med inriktning på syrah, grenache, cinsault med flera.

betenoir

 

Mother’s Milk Shiraz 2014, nr 92004. 159 kr. 3000 fl 

Ett kul återkommande släpp, som är något att se fram emot. Låt inte namnet avskräcka; flaskan innehåller enbart shiraz (och faktiskt några droppar tempranillo) av det mer tillgängliga slaget. Fruktigt så klart, men också flörtigt med sammetslena tanniner och läckra drag av blåbär, lakrits och anis.

Gänget bakom Mother’s Milk heter Matt Gant och John Retsas och vinfirman First Drop Winery. De  vill göra viner med humor, personlighet och gärna slänga in oväntade druvor från allt från Spanien till Portugal och Italien. Konceptet är vinnande, för det här är viner som är riktigt goda, välgjorda och framför allt roliga att dricka.

Mothers' Milk

 

 

 

Grannlandet Nya Zeeland kan också stoltsera med syrah, som heter just syrah. Grannar till trots, så är likheterna få med Australien. Vi ska komma ihåg att det är ett helt hav mellan länderna, Tasmanhavet och en flygresa på cirka fyra timmar.

Vinnäringen på Nya Zeeland kom igång ordentligt på 1970-talet och fick sin slutgiltiga skjuts tack vare vinfirman Cloudy Bay som producerade arketypen av kiwi-landets ack så kända sauvignon blanc. Detta var på mitten av 80-talet och allt ljus sken på sauvignon och vinområdet Marlborough på Sydön.

Syrah odlas främst på Nordön och gör det med bravur i regionen Hawkes Bay på öns nordvästra del. Vinerna härifrån får en riktig läcker smak av nymald svart- och vitpeppar, plommon, svala skogsbär, anis, lakrits och torkade örter. Lite norra Rhone, lite nya världen; för den som letar efter liknelse. Prislappen den är tack och lov väldigt Nya Zeeländsk och ligger långt ifrån både högt ansedda Rhone-hus och hypade moderna viner. Förhoppningvis får vi se mer av Hawkes Bay i Sverige snart. Det är hög tid.

 

Smaka och förförs av dessa två viner

Craggy Range Gimblett Gravels Syrah 2013, nr 90439. 249 kr. 180 flaskor lanserades i september, så skynda investera!

Syrah som smakar just syrah men framför allt Hawkes Bay. Saftiga pepparkorn varvas med fylliga bär som plommon, björnbär och blåbär. Som topping hittar vi lagerblad och anis. Sanslöst gott. Frukten kommer från Gimblett Gravels, en enskild vingård som är känd för viner med struktur, djup och fokus. Lagra gärna.

Craggy Range är ett samarbete mellan Master of Wine Steve Smith och Terry Peabody. Fokus ligger på vingårdsbetecknade viner, från både Nord- och Sydön. Det bästa av det bästa alltså. Graggys viner är bland de bästa du kan dricka från Nya Zeeland, vare sig det är en pinot, chardonnay, sauvignon blanc eller syrah.

craggy range

Trinity Hill Gimblett Gravels Syrah 2014, nr 99103. 179 kr. 1800 flaskor lanserades i juli, finns några kvar. 

Ännu ett strålande exempel på hur bra syrah blir i Hawkes Bay. Ett vin fyllt av peppar, friska syror, struktur och livlig frukt som björnbär och plommon. Klarar flera års lagring, särskilt med tanke på vingårdsläget Gimblett Gravels.

Trinity Hill ses som en av pionjärerna i Hawkes Bay. Bakom firman hittar vi Robert och Robyn Wilson som började producera sina första viner i början på 90-talet. De såg tidigt potentialen i vingården Gimblett Gravels och var med och startade The Gimblett Gravels Winegrowers Association. Fokus ligger på Rhonedruvor men också chardonnay, Bordeauxblends och malbec.

Trinity Hill

Sofia Ander

Sofia Ander

Sofia Ander är värmländskan som under språkstudier i Barcelona, även upptäckte livets goda - vin. Vinintresset följde med hem och resulterade i flytt till Stockholm och sommelierstudier på Vinkällan

Läs mer om Sofia

Läs mer